ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:26
 

Ο κ. Ερντογάν στην Αθήνα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Από την εξονυχιστική και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την «Κ», προέκυψε αβιάστως ότι, στα ουσιώδη προβλήματα αιχμής των σχέσεων Eλλάδος και Τουρκίας, οι θέσεις της Αγκυρας παραμένουν αμετακίνητες και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναμένεται καμία πρόοδος.

Η αναφορά του κ. Ερντογάν στην ανάγκη «επικαιροποιήσεως» της Συνθήκης της Λωζάννης θα τροφοδοτήσει αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της εν λόγω συνθήκης από μια πλειάδα κρατών καθιστά το όλο εγχείρημα ανέφικτο. Μόνον εάν η Τουρκία καθίστατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα ήταν δυνατόν –σε ορισμένα θέματα– να υπάρξει «επικαιροποίηση», στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου, και οι διαχωριστικές γραμμές θα έπαυαν να ισχύουν, μέχρις ενός σημείου. Αλλά απέχουμε πολύ από αυτό.

Τα ανωτέρω δεν σημαίνουν ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν σήμερα στην Αθήνα στερείται σημασίας. Κάθε άλλο. Είναι γεγονός ότι εις την παρούσα συγκυρία, και στη φλεγόμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου προωθούνται ανορθόδοξες συγκλίσεις, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μπορεί και πρέπει να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια των δύο κρατών.

Είναι ενδιαφέρον ότι στο θέμα της υπερμέτρου δραστηριότητος της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, με τις διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ο κ. Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να επισημάνει στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά ότι «οι πιλότοι είναι νέοι και ενθουσιώδεις», ότι «οι υπεύθυνοι αξιωματικοί» τούς προειδοποιούν, «τους λέμε να προσέχουν». Βεβαίως, παραμένουν προς επιβεβαίωση η ελπίς και η ευχή του ότι «από εδώ και πέρα δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες παραβιάσεις στον εναέριο χώρο».

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του ήταν ορθή και ενδεδειγμένη. Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι που επικαλούνται την κρίση των ευρωτουρκικών σχέσεων για να εκφράσουν δειλά κάποιον σκεπτικισμό περί της σκοπιμότητος της παρουσίας του κ. Ερντογάν στη Αθήνα. Αλλοι πάλι προβάλλουν την ανάγκη εξασφαλίσεως ανταλλαγμάτων, διότι η Ελλάς προσφέρει ευρωπαϊκό βήμα στον Τούρκο πρόεδρο σε μια περίοδο απόλυτης διπλωματικής απομονώσεώς του.

Εχουν διάφοροι διάφορες απόψεις. Θαυμαστή βέβαια η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα επιτεύγματά της. Αλλά όταν εξεδηλώθη η κρίση των Ιμίων, η απουσία της Ε.Ε. και της Επιτροπής, που εκ συστήματος τοποθετούνται επί παντός του επιστητού, υπήρξε κραυγαλέα και η εκτόνωση επήλθε μόνον ύστερα από παρέμβαση των ΗΠΑ. Εχει η Ελλάς να υπερασπισθεί ίδια συμφέροντα, και ως εκ τούτου ο κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Γνωρίζοντας το παρελθόν και των δύο (και γενικά των Τούρκων σε σχέση με των δικών μας), ο Τσαβόσουγλου ...»
Ελεύθερο Πνεύμα  |  19:53

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Δυστυχώς για τον Τσαβούσογλου, κανείς δεν το πιστεύει. Είναι αναξιόπιστος!!!»
ΑΚΑ  |  10:57

Φ.Φωτίου: Ο παραλογισμός της κατοχής πρέπει να τερματιστεί

«Εσύ κύριε Φωτίου πότε θα πάς σπίτι σου? Αρκετάς είσπραξες τόσα χρόνια. »
ΑΚΑ  |  10:55

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X