ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι διακοπές του κ. Τζόνσον

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Ηρθε για διακοπές στη χώρα μας με τα παιδιά του και τη σύζυγό του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ως πολίτης του κόσμου, καλού γούστου και ο μόνος από τους πολιτικούς της Δύσεως που είναι εξοικειωμένος με την ελληνική αρχαιότητα. Δεν διαθέτει, βέβαια, ο κ. Τζόνσον ούτε κατά κεραία την εμβρίθεια του κορυφαίου Γερμανού κλασικού φιλολόγου Βιλαμόβιτς του 19ου αιώνα, διάσημου για την ιστορική σύγκρουσή του γύρω από την αρχαία τραγωδία με τον Νίτσε και τον Βάγκνερ.

Αλλά ο κ. Τζόνσον έχει μιαν αίσθηση προσωπική και ιδιότυπη με την ποίηση του Ομήρου και με τους λυρικούς της ελληνικής αρχαιότητας. Δεν είναι ο θαμώνας του κλασικού σπουδαστηρίου και η σχέση του με την αρχαιότητα μπορεί να χαρακτηρισθεί ιδιοσυγκρασιακή. Εστω όμως και με τη μορφή αυτή, πρόκειται για μοναδική περίπτωση σε μια εποχή όπου κυριαρχούν τα «πολιτικά καρτούν».

Δεν επιδίωξε καμία επαφή πολιτική ο κ. Τζόνσον κατά τη σύντομη παραμονή στην Ελλάδα. Αλλά ούτε Ελληνας πολιτικός έδειξε ενδιαφέρον να τον συναντήσει. Ούτως ή άλλως, ο Βρετανός πρωθυπουργός –για ένα μικρό διάστημα ακόμη– είναι ο αποσυνάγωγος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Διότι έφερε εις πέρας την εντολή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Και αυτό είναι κάτι που δεν ανέχονται ακόμη και αγγλοσπουδαγμένοι ευρωπαϊστές πάσης φυλής. Και όμως, κατά τα τέλη της βικτωριανής εποχής, ο δραματουργός Γκίλμπερτ και ο μουσικοσυνθέτης Σάλιβαν είχαν φιλοτεχνήσει το αρχέτυπο του Τζόνσον, «που παρά τους πειρασμούς να ενταχθεί σε άλλα έθνη παραμένει Αγγλος», κατά πως έλεγε ο τελευταίος στίχος έξοχου τραγουδιού τους.

Ηρθε ο κ. Τζόνσον για διακοπές στην Κάρυστο, που πήρε το όνομά της από τον γιο του Κενταύρου Χείρωνα, σοφού δασκάλου, που κατοικούσε σε σπηλιά στο Πήλιο, όπου ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού έχει σπίτι. Τυχαίο ασφαλώς.

Εκεί στην Κάρυστο φωτογραφήθηκε ο Τζόνσον, ατενίζοντας τη θάλασσα με μαγιό, και έδειχνε ότι δεν ασχολείται με την εκγύμναση των κοιλιακών μυών του. Εξαίρεση με τα ισχύοντα στις μέρες μας. Υψωσε με ενθουσιασμό τα χέρια ο Τζόνσον. Ετοιμος να σαλπάρει.

Ισως γιατί από το λιμάνι της Καρύστου ξεκίνησαν για την Τροία οι οπλίτες της περιοχής υπό τον ηγεμόνα Ελεφήνορα. Απήλαυσε ο κ. Τζόνσον το ταξίδι στην Ελλάδα. Η εκπαραθύρωσή του από την πρωθυπουργία είναι η αρχή για μια νέα περιπέτεια. Πόσοι πολιτικοί θα το άντεχαν αυτό…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση