ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε μιαν άλλη εποχή…

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Κάποια στιγμή, αιφνίδια, κάτι το θαυμαστό προκύπτει στην ιστορία των εθνών. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα σαν σήμερα πριν από ογδόντα χρόνια ακριβώς. Τα όσα ακολουθούν είναι οι εντυπώσεις δύο εχθρών και ενός συμμάχου της Ελλάδος. Το πρόσωπο αναφοράς, ο Ιωάννης Μεταξάς.

Αίσθημα «ταπεινώσεως» διακατείχε τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, μετά τη συνάντησή του με τον Μεταξά, που είχε απορρίψει το ιταμό τελεσίγραφο της Ρώμης. «Αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας, που είχε αναλώσει τη ζωή του αγωνιζόμενος για τη χώρα του και τους βασιλείς του, εκείνη την υπέρτατη στιγμή προτίμησε να διαλέξει τον δρόμο της θυσίας και όχι της ατιμώσεως», θα γράψει έπειτα από χρόνια. Ακολούθησε το Αλβανικό Επος και έπειτα εξεδηλώθη η επίθεση των Γερμανών, οπότε ανεδείχθη η ενδελεχέστατη πολεμική προπαρασκευή του Μεταξά.

Από το 1936 έως το 1940, κατασκευάσθηκαν οι οχυρώσεις της «Γραμμής Μεταξά», δίχως ουδείς να αντιληφθεί οτιδήποτε. Την αντοχή των οχυρώσεων απεθαύμασε ο στρατηγός Σνάιντερ και, ύστερα από δίμηνη επιθεώρηση, ανέφερε ότι «η ελληνική οχύρωση αποτελούσε τον χρυσούν μέσον όρον μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού συστήματος». Για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι το μόνο αποτέλεσμα των σφοδρότατων βομβαρδισμών ήταν «κάποιες αποφλοιώσεις και ελαφρές ρωγμές, οι οποίες δεν επηρέασαν την εκτέλεση της αποστολής των».

Τέλος, ο Βρετανός συντονιστής επιχειρήσεων των αντιστασιακών οργανώσεων κατά την Κατοχή, ο Κρις Γουντχάουζ, θα επιχειρήσει μια κατάταξη του Μεταξά στην τότε ελληνική πολιτική σκηνή. «Ενας Ελληνας πολιτικός μπορούσε κάλλιστα να διαθέτει διάνοια ισχυρή, ακόμη μεγαλύτερη οξυδέρκεια και καταπληκτική διαίσθηση» εν σχέσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Αλλά «το κράτος που εμφανιζόταν ότι εκπροσωπεί δεν υπήρχε», θα γράψει ο Γουντχάουζ.

«Ο Μεταξάς διέγνωσε και επιχείρησε να διορθώσει ορισμένα βασικά ελαττώματα, αλλά η ριζική θεραπεία που θέλησε να εφαρμόσει ναυάγησε με τον πόλεμο και τον θάνατό του». Παραδόξως, το έλλειμμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής την εποχή εκείνη ήταν ο ελληνικός λαός, που με ενθουσιασμό, στο σύνολό του, ξεχύθηκε στη μάχη. Πράγματα θαυμαστά συμβαίνουν κάποτε σε αυτή τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση