ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέλος στις εμμονές

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η μάστιγα του κορωνοϊού ανέτρεψε εκ βάθρων όλες τις βεβαιότητες που είχαμε οικοδομήσει ως κοινωνία ή άτομα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άγνωστο προκαλεί πάντα το δέος, έστω και εάν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες που δίδουν στην κυριολεξία τη μάχη των μαχών θα ανακαλύψουν τρόπους για την αντιμετώπιση του νέου ιού.

Κάποιοι θεωρητικοί επιχειρούν να κωδικοποιήσουν την εικόνα της επομένης μέρας και προεξοφλούν δραματική μεταβολή της συμπεριφοράς των πολιτών, αναδιάρθρωση των θεσμών, επαναπροσδιορισμό κοινωνικών και ατομικών προτεραιοτήτων. Είναι αμφίβολο εάν συμβούν αυτά, τουλάχιστον στην έκταση που κάποιοι υποθέτουν.

Αλλοι εντάσσουν τον κορωνοϊό στα δεινά της παγκοσμιοποιήσεως. Πρόκειται για απόπειρα απονομιμοποιήσεως της κυριάρχου τάσεως, που αποδομεί μεν την αντίληψη του έθνους-κράτους, με όσες αρνητικές συνέπειες συνεπάγεται η εξέλιξη αυτή, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την εξάπλωση της σημερινής μάστιγος.

Οταν τον 14ο αιώνα, η πανώλη αποδεκάτισε στην κυριολεξία τον πληθυσμό της ευρωπαϊκής ηπείρου, δεν είχε δημιουργηθεί το εθνικό κράτος, δεν υφίστατο παγκοσμιοποίηση, μαζική διακίνηση ατόμων και αγαθών.

Ιδεολογικές εμμονές δεν οδηγούν σε αυτοδικαίωση.

Μία άλλη ιδεολογική εμμονή που τραγικά διαψεύσθηκε αυτές τις μέρες ήταν η ύστατη ψευδαίσθηση ότι η ιδιωτική δραστηριότητα μπορούσε να υποκαταστήσει την κρατική περίθαλψη και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Οι θορυβώδεις διακινητές των αντιλήψεων του φιλελευθερισμού υπό τη νέα και ακραία σημερινή μορφή τους, διαψεύδονται στην πράξη, καθώς η κρίση ανέδειξε τα όρια των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, όταν επιδημίες πλήττουν εξίσου ευπόρους και απόρους.

Το κράτος έχει βάθος ιστορικό και συγκροτήθηκε παντού και πάντα με τη συμμετοχή και τις θυσίες όλων των πολιτών, στα χρόνια των πολέμων ή της ειρήνης. Ακόμη και το πλέον διεφθαρμένο κράτος ή λειτουργός που το υπηρετεί είναι αναγκασμένοι μέχρις ενός σημείου να ακολουθήσουν αυτή τη σύμβαση.

Αντίθετα ο επιχειρηματίας, που είναι ο δυναμικότερος παράγων στον τομέα της οικονομίας, δεν είναι δημιούργημα συνολικής προσπάθειας. Αλλά τα δεδομένα που καθορίζουν τη συμπεριφορά των δύο τάσεων. Κράτος και επιχειρηματικότητα λειτουργούν συνδυαστικά και παραπληρωματικά και δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ένα το άλλο.

Είναι κατά συνέπεια αναγκαία η αποσύνδεση των ιδεολογιών που καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό τη συμπεριφορά όλων ημών και των πολιτικών κομμάτων από την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προκλήσεως ενώπιον της οποίας ευρέθη η ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Κάποτε σε περιπτώσεις πανδημίας οι άνθρωποι αναζητούσαν διεξόδους στον χώρο της μεταφυσικής. Σήμερα όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες ανέθεσαν στην πολιτεία και στην επιστήμη την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εάν οι ιδεολογικές εμμονές παραμερισθούν, όταν έρθει η ώρα της διαχειρίσεως των τραγικών συνεπειών του ιού στον τομέα της οικονομίας, τότε κάτι θα έχει αλλάξει ριζικώς στον κόσμο. Αλλά βεβαίως αμφιβάλλουμε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση