ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θολό το αμερικανικό τοπίο

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η απόπειρα εξοστρακισμού διά βίου του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την αμερικανική πολιτική απέτυχε, διότι οι Δημοκρατικοί εντέλει δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία, όπως συνέβη και με την πρώτη πρόταση προσαγωγής του, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτές οι δύο ανεπιτυχείς απόπειρες συνήργησαν εις το να ενισχύσουν πολιτικώς τον κ. Τραμπ και –αντί να τον απομονώσουν– να ενδυναμώσουν σημαντικά τη θέση και την αποδοχή του στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Μια τελευταία δημοσκόπηση του έδωσε ποσοστό στηρίξεως 80% στο κόμμα του οποίου εξακολουθεί –έστω και ηττηθείς– να ηγείται.

Όλα αυτά δεν θα είχαν πρακτικώς ιδιαιτέρα σημασία, εάν ο διάδοχός του στο προεδρικό αξίωμα, ο κ. Τζο Μπάιντεν, ήταν δυναμικός πολιτικός με όραμα ισχυρό. Η διοίκηση που συνεκρότησε ο πρόεδρος Μπάιντεν στελεχώνεται στην πλειονότητά της από συνεργάτες του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι, εν ολίγοις, μια ομάδα που προέρχεται από το παρελθόν και έχει στόχο την επαναφορά μιας «διασαλευθείσας» τάξεως πραγμάτων στη σημερινή πραγματικότητα. Είναι μια διοίκηση που αναζητεί την έμπνευση στο παρελθόν. Μόνον που πάρα πολλά έχουν αλλάξει στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, τόσο σε επίπεδο παγκόσμιο όσο και εσωτερικώς στις ΗΠΑ.

Πέραν τούτου, και ίσως πλέον επικίνδυνο, είναι ότι εσωτερικώς η δυναμική στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μικρότερο βαθμό βεβαίως, εκφράζεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, που εκπροσώπησε και εδραίωσε πολιτικώς ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και υποψήφιος του χρίσματος των Δημοκρατικών, αποσυρθείς υπέρ του κ. Μπάιντεν για να αποτραπεί η επανεκλογή του κ. Τραμπ.

Σε αυτό το θολό πολιτικό τοπίο, ο απελθών πρόεδρος έχει την πρόθεση να ηγηθεί εκστρατείας, ώστε στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2022 να ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Κογκρέσο, όπου σε αυτή τη φάση πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, προωθώντας πολιτικούς που ενστερνίζονται τις απόψεις του.

Ο μόνος που θα επιχειρήσει να εναντιωθεί στην προσπάθεια του κ. Τραμπ να εισαγάγει στο Κογκρέσο ριζοσπάστες Ρεπουμπλικανούς είναι ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ. Ικανότατος «διαδρομιστής» δίχως αμφιβολία, αλλά ανεπαρκής διαχειριστής του πλήθους, εν συγκρίσει με τον κ. Τραμπ, σε παναμερικανικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση