ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία και κορωνοϊός

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Ουδείς ανέμενε ότι η Τουρκία θα συνεόρταζε με εμάς τους Ελληνες την επέτειο της Επαναστάσεως του 1821. Αλλά ούτε πρέπει να εκπλήσσει ότι αυτή την ημέρα, ύψιστου συμβολισμού για την Ελλάδα, τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στον Εβρο και στο Αιγαίο. Κατά παράβαση συμφωνιών περί αποχής στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις εθνικές εορτές.

Η μάστιγα του κορωνοϊού αποδιοργάνωσε τον πλανήτη. Εκλεισε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ στα σπίτια τους. Εξαφανίστηκαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» από το Παρίσι. Ακόμη και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές φαίνεται πως ανέστειλαν την τρομοκρατική δράση τους.

Η εμφάνιση του νέου ιού, που επικαλύπτει ως σκιά θανάτου όλη την ανθρωπότητα, θα ανατρέψει δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα, αν και είναι άγνωστη η έκταση των αλλαγών

Δεν επηρέασε, ωστόσο, κατ’ ελάχιστον την τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδος. Η κατάθεση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων του τουρκολυβικού μνημονίου, που «διαγράφει» την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και της Κύπρου, αποτελεί απλώς επιβεβαίωση του αδιατάρακτου της πολιτικής της Αγκυρας.

Σε αυτή τη φάση που οι πάντες ασχολούνται με τον κορωνοϊό, η Αγκυρα διαμορφώνει τετελεσμένα και δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν αρχίσει και έρευνες νοτίως των ακτών της Κρήτης.

Κάποιοι εν Ελλάδι αξιολογούν τη συμπεριφορά των Τούρκων ως προσδιοριστική της πολιτιστικής και της πολιτικής υπαναπτύξεώς τους. Μόνον που το αίσθημα «πολιτιστικής υπεροχής» δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις εγγενείς μειονεξίες μας. Ο τρόπος ενέργειας ενός συντεταγμένου κράτους, και εν προκειμένω της Τουρκίας, είναι αυτό που έχει σημασία για τη χώρα μας.

Τα όσα προηγουμένως αναφέρθηκαν διόλου δεν σημαίνουν πως επικρέμαται απειλή θερμού επεισοδίου. Στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που έχει επιβάλει η μάστιγα του κορωνοϊού, θα αποτελούσε αφροσύνη κάθε ενέργεια η οποία θα ενέτεινε την ανασφάλεια των πολιτών.

Οντως, η εμφάνιση του νέου ιού, που επικαλύπτει ως σκιά θανάτου όλη την ανθρωπότητα, θα ανατρέψει δεδομένα που ίσχυαν έως τώρα, αν και είναι άγνωστη η έκταση των αλλαγών.

Σχήματα νεωτερικά και αβαθή ιστορικώς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα υποστούν τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς. Ηδη το πρόβλημα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είχε αρχίσει να αναδύεται πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. Και η αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει στη λήψη μέτρων αποφασιστικών, προς άμβλυνση των επιπτώσεων της νέας μάστιγος στον τομέα της οικονομίας, απλώς επιβεβαιώνει το επίπεδο της ευρωπαϊκής ανωριμότητος.

Δεν είναι ανάλογη η περίπτωση της Τουρκίας. Από το 1354, που οι Οθωμανοί κατέκτησαν το επάκτιο φρούριο της Τζύπης στην ευρωπαϊκή ακτή της Προποντίδος, υπέστη απώλειες εδαφών, αλλά ουδέποτε κατεκτήθη ολοσχερώς. Εχει η Τουρκία ως κρατική οντότης ιστορικό βάθος και εμμονές. Και η Ελλάς με την Τουρκία έχει να κάνει. Δεν είναι δυνατόν να διακτινισθούμε στον ασφαλή Βορρά. Ο κορωνοϊός κάποτε θα περάσει. Η Τουρκία θα μείνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση