ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές με φόντο το 2023

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές! Αν και το σύστημα είναι προεδρικό, οι βουλευτικές έχουν πάντα τη σημασία τους. Για τη σημερινή αναμέτρηση, το κεντρικό ερώτημα αφορά, πρώτο, το πού θα κάτσει η μπίλια των ποσοστών του πρώτου σε ισχύ κόμματος (ΔΗΣΥ), δεύτερο, τι ποσοστά θα σημειώσουν τα μεγαλύτερα σε επιρροή αντιπολιτευόμενα κόμματα (κυρίως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) και, τρίτο, ποιος από τα μικρότερα θα ηγηθεί της «τέταρτης» θέσης (Οικολόγοι, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ).

Ειδικότερα: Το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αρνητικών επιδόσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Το ζήτημα με τα χρυσά διαβατήρια έπληξε καίρια τη συνολική εικόνα του ΔΗΣΥ εξού και οι σοβαρές δημοσκοπικές απώλειές του. Ως απάντηση στη δημοσκοπική καθίζηση, βρέθηκε η φόρμουλα της καθημερινής συμμετοχής Αναστασιάδη στην εκλογική μάχη με περιοδείες, ομιλίες και υποσχέσεις για διάφορα έργα. Καθόλου σοφή ως επιλογή, γιατί αγνοεί πως η αιτία της καθίζησης του ΔΗΣΥ είναι η διαφθορά και στο επίκεντρο αυτής βρίσκεται ο ίδιος ο Αναστασιάδης. Η υπόθεση του Επιτρόπου Εθελοντισμού Γ. Γιαννάκη (πλαστογραφία σχολικού απολυτηρίου, ψευδείς βεβαιώσεις για πανεπιστημιακό τίτλο) ήρθε στην επιφάνεια στην πιο ακατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έπραξε πολύ σωστά και ερεύνησε τα σχετικά χαρτιά και δημοσιοποίησε τα στοιχεία. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (27/5) ο Γ. Γιαννάκης αμειβόταν με περίπου €5.090 μηνιαίως και το Υπουργικό Συμβούλιο τού ενέκρινε ετήσιο επίδομα φιλοξενίας ύψους €2.040 καθώς και χρήση υπηρεσιακού τηλεφώνου και υπηρεσιακού οχήματος».

Το ποσοστό του ΔΗΣΥ δημοσκοπικά βρίσκεται γύρω στο 27% και αυτό είναι πρωτόγνωρο στην ιστορική διαδρομή του κόμματος αυτού. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται πολύ κοντά στον ΔΗΣΥ, αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί το κόμμα αυτό αδυνατεί να κερδίσει σοβαρούς πόντους στο εκλογικό σώμα και αρκείται να δηλώνει ικανοποιημένο αν πάρει ξανά τα ποσοστά των βουλευτικών του 2016. Είναι προφανές πως για διάφορους λόγους όπως λ.χ. αυτοί που σχετίζονται με την αντίληψη που έχει το ΑΚΕΛ για τη διαχείριση της οικονομίας ή το γεγονός πως στελέχη του βρέθηκαν αναμεμειγμένα σε διάφορα σκάνδαλα, δυσκολεύει το ΑΚΕΛ να εμφανίσει ένα πιο ελκυστικό πρόσωπο, όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται ως προς τις επιδόσεις της, στο ναδίρ. Κρίσιμο ζήτημα για τον Ν. Παπαδόπουλο παραμένει το ποσοστό που θα λάβει το ΔΗΚΟ. Ο ίδιος χρεώνει την κρίση και τις αποχωρήσεις τριών βουλευτών του κόμματός του (Βότσης, Προκοπίου, Μουσιούττας) και τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) σε παρακινήσεις που έρχονταν από το Προεδρικό και σε συνεννόηση με τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν. Διεκδικώντας τη συγκέντρωση ενός ποσοστού πάνω από το 10%, ο Ν. Παπαδόπουλος διεκδικεί επί της ουσίας τη δυνατότητα να παραμείνει ως μια δύναμη-κλειδί στις εξελίξεις που θα προκύψουν στο διάστημα που ακολουθεί τις βουλευτικές –προεδρία Βουλής, δημοτικές εκλογές, Δεκέμβριος 2021, προεδρικές εκλογές, 2023. Οι Οικολόγοι μπήκαν στην εκλογική μάχη με απαιτήσεις, ωστόσο, στη διαδρομή φάνηκε πως δεν είχαν την απαιτούμενη πειθώ για να στηρίξουν τα αρχικά ανοίγματά τους. Πατώντας σε δύο βάρκες, δεν έπεισαν ότι είχαν στρατηγική διεύρυνσης, καθώς με την παραμικρή «δυσκολία», γύριζαν στον πεπατημένο λόγο της γενικολογίας και στην προφανή αστοχία πως οι εκλογές για τη Βουλή δεν διασυνδέονται με το Κυπριακό. Η πρακτική του ακροδεξιού σχήματος του ΕΛΑΜ να μην ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική με άλλες πολιτικές δυνάμεις, πιθανώς να το ευνοήσει καθώς γίνεται ο αποδέκτης της ψήφου διαμαρτυρίας μερίδας των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Ένα καταγεγραμμένο δημοσκοπικά 3% της εκλογικής δύναμης του ΔΗΣΥ τείνει προς την επιλογή του ΕΛΑΜ.

Με βάση τα αποτελέσματα θα αρχίσουν ευθύς αμέσως οι διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής και μετά το καλοκαίρι οι συζητήσεις για την επιλογή των προσώπων που θα τρέξουν στις προεδρικές εκλογές του 2023. Η μία παράταξη με επίκεντρο τον ΔΗΣΥ θα μελετήσει τα δεδομένα της σημερινής αναμέτρησης και θα μετρήσει δυνάμεις ενόψει 2023. Ο πρόεδρος του κόμματος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου προβάλλει ως το φαβορί για την κούρσα της προεδρικής αναμέτρησης αλλά οι «λεπτομέρειες» θα κριθούν στην κάλπη απόψε και ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν το σκηνικό. Η άλλη, η αντιπολιτευτική παράταξη, θα αναζητήσει λύσεις που να δημιουργούν προϋποθέσεις αλλαγής στη διακυβέρνηση. Απαιτητικό εγχείρημα, καθώς χρειάζονται υπερβάσεις και συγκλίσεις πάνω σε μια διαφορετική προγραμματική βάση. Η επανάληψη της συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με βάση τα παλαιά πρότυπα δεν μπορεί να συσπειρώνει την εκλογική τους βάση και, πολύ περισσότερο, δεν είναι αποδεκτή από τις νεότερες, πιο απαιτητικές γενιές. Το πρόσφατο παράδειγμα με την αναπληρωματική εκλογή για τη δημαρχία Αγλαντζιάς και την ήττα της υποψηφιότητας Κόρτα, μιλάει από μόνο του. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς να γίνει κάποια εκτίμηση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι βασικοί παίκτες από τον Σεπτέμβριο και μετά. Η μόνη βεβαιότητα είναι πως οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν νωρίτερα από άλλες φορές, καθώς το Κυπριακό έχει ουσιαστικά μπει στο ψυγείο και η ακόμα μία «άτυπη συνάντηση» που υποσχέθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί κάτω από τις ίδιες περιστάσεις, η προεδρία Αναστασιάδη έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τον κύκλο της εξαιτίας της διαφθοράς, και τέλος, κόμματα που παλαιότερα άργησαν να λάβουν αποφάσεις πλήρωσαν το τίμημα της απρονοησίας τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση