ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η μικρότερη Κύπρος

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

«Και άλλαζαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζει με τις πράξεις τους», Θουκυδίδης. Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε στον Insider στις 30/10: «Θεωρώ ότι παραδίδω μία Κύπρο που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβα». Αλλάζει την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζουν με τις πράξεις του. Η Κύπρος έγινε πολύ μικρότερη, έχασε κύρος, επιρροή, έμεινε χωρίς συμμαχίες στη διεθνή αρένα. Ουδείς κατανοεί πώς ένας ηγέτης μιας μικρής χώρας μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσα τεχνάσματα για να αφήσει τη χώρα του στα δύο. Οι πραγματικοί μας εταίροι (Ε.Ε., ΟΗΕ) έσβησαν τις μηχανές, πρώτα γιατί είδαν τον Ε/κ ηγέτη να σηκώνεται και να φεύγει από τις συνομιλίες, και, ύστερα οι πραγματικοί μας εταίροι είδαν πως εκτροχίαζε τις συνομιλίες για να κατεβάσει από το τρένο τον Ακιντζί. Δεν την άφησε «πολύ καλύτερη». Την άφησε πολύ μικρότερη. Με την ποδηγέτηση των θεσμών, με τον διορισμό μονίμως συμφωνούντων. Με την υποχώρηση του κράτους δικαίου με τον διορισμό στη Γενική Εισαγγελία δύο τέως υπουργών του. Με τους διορισμούς ερευνητικών επιτροπών με κριτήριο την υποταγή και τη συγκάλυψη, γι’ αυτό και η υπόθεση Συνεργατισμός έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και τα τραπεζικά εγκλήματα έμειναν κλειδωμένα στα συρτάρια. Μοναδική περίπτωση στην κυπριακή ιστορία: πήγε πρόεδρος στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον τότε βοηθό γενικό εισαγγελέα, αυτόν που το Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε ομόφωνα στη φυλακή!

Δύο ειδικότερα σημεία: Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε πως είναι «αβάσιμοι και κακοήθεις οι ισχυρισμοί για διαφθορά. Πρόκειται για μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων, ψευδολογιών και ψιθυρολογίας να με απαξιώσουν προσωπικά και να υποσκάψουν το έργο της 10ετούς διακυβέρνησής μας». Ωστόσο, η Έκθεση Νικολάτου λέει ότι το 52% των «χρυσών διαβατηρίων» ήταν παράνομα. Οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών δείχνουν την κατηφόρα στους δείκτες διαφθοράς. «Αλλάζει την καθιερωμένη σημασία των λέξεων» για να εμφανιστεί ως «άμωμος»! Δηλώνει επίσης πως «μέχρι την υστάτη θα επιδιώκω την επίλυση του Κυπριακού... με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες». Αλλά όταν ο Μ. Ακιντζί πρότεινε να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία για τη λύση», απέρριψε την πρόταση, επικαλούμενος χαλκευμένο από τους στενούς του συνεργάτες έγγραφο! Η Κύπρος που παραδίδει είναι η Κύπρος της παραίτησης. Δίνει καθημερινά τη «μάχη» για να κάνει τη στασιμότητα, την αναπόφευκτη «λύση».

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, η παρέμβαση που έκανε ο Μάριο Νάβα, γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν εξαιρετικά σημαντική (εφ. «Κιμπρίς», 31/10).

Μίλησε με τη γλώσσα της λογικής: «Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση». Με τη γλώσσα του ρεαλισμού: «Η επιμονή για λύση δύο κρατών είναι ενάντια στις αποφάσεις και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Με τη γλώσσα της παρακίνησης: «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι Τ/κ και οι Ε/κ πρέπει οι ίδιοι να κάνουν αποφασιστικά βήματα. Πρέπει να κάνουν βήματα ο ένας προς τον άλλο».

Έχει αρκετά χρόνια να διαβάσουμε μια τόσο περιεκτική, ουσιαστική παρέμβαση. Θυμίζει κάτι από τις καλύτερες στιγμές της Ε.Ε. σε σχέση με την Κύπρο –Ντελόρ, Γιούνκερ, Φερχόιγκεν κ.ά. Ειδικότερες αναφορές Μ. Νάβα: «Ο μόνος τρόπος για να σταθούν στα πόδια τους οι Τ/κ και να πλησιάσουν τα πρότυπα της Ε.Ε. είναι μια περιεκτική λύση στο νησί, η οποία θα ωφελήσει τους Τ/κ, καθώς θ’ απολαμβάνουν το καθεστώς πλήρους μέλους της Ε.Ε. Για την τ/κ κοινότητα υπάρχει ένα πρόγραμμα βοηθείας συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ για την επταετία 2021-27. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 656 εκατ. ευρώ για την τ/κ κοινότητα, κάτι το οποίο αποφασίστηκε ομόφωνα». Μίλησε με όρους στρατηγικής για το ενεργειακό: «Στο θέμα του ηλεκτρισμού η Κύπρος έχει μεγάλο δυναμικό, αρκεί να στρέψει τα βλέμματα προς τον ουρανό. Η ιδέα είναι για εγκατάσταση δικοινοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην πράσινη γραμμή, με δυνατότητα 30-50 MW». Το θέμα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής απασχολεί πολλούς Κυπρίους. Δήλωσε πως είναι «θετική η αύξηση του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής. Ειδικά για το θέμα των καυσίμων δεν προνοείται κάποιος μηχανισμός ελέγχου από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Δεν υπάρχει κάποια πρόνοια που να εμποδίζει όσους περνούν για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους». Στο τέλος απευθύνθηκε σε όλους τους Κύπριους: «Υπάρχει ένα θέμα που είναι ξεκάθαρο. Και αυτό είναι πως ο στόχος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που παρέχει η Ε.Ε., είναι η επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο».

Ο Μ. Νάβα μιλάει απλά και καθαρά. Θέτει τα μείζονα ζητήματα επί τάπητος, το πλαίσιο, τις προϋποθέσεις και τα στοιχεία για την άσκηση πολιτικής με «σφραγίδα Ε.Ε.». Τα λέει ο Νάβα για ν’ ακούσουν οι πολίτες, πως εφόσον υπάρχει η θέληση, οι λύσεις είναι εφικτές με αξιοποίηση του κοινοτικού τρόπου λειτουργίας. Αλλά, αντί να προσέξουμε τον Μ. Νάβα, περί άλλων τυρβάζουμε. Αντί να κτίσουμε πάνω σε μια θετική δράση, όπως προτείνει ο Μ. Νάβα, τσακωνόμαστε κάθε τόσο με τον κάθε απεσταλμένο του ΟΗΕ. Η αλαζονεία, η δημαγωγία και η υποκρισία έχουν οδηγήσει την αξιοπιστία της ε/κ ηγεσίας στον πάτο. Ο ΟΗΕ το συζητάει και όχι στον πολύ μακρινό ορίζοντα οι ειρηνευτικές δυνάμεις του θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Μια «παγωμένη διένεξη» δεν θα δικαιολογεί δυνάμεις που σταθμεύουν στη νήσο από το 1964. Η Κύπρος ήδη πληρώνει το ακριβό τίμημα της ακρισίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση