ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με άξονες και πυροτεχνήματα!

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Β. Νούλαντ, ομιλεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και αναλύει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σε τρία επίπεδα:

1. Στα θέματα που «μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και συνεργαζόμαστε». Εξηγεί: ΝΑΤΟ, αποστολές ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές του κόσμου, οικονομική συνεργασία- ο όγκος του διμερούς εμπορίου ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια, καταπολέμηση τρομοκρατίας, παρεμπόδιση επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και Γεωργίας και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κάλυψη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Προστασία 4 εκατ. προσφύγων στο έδαφός της.

2. Σε θέματα που δεν έχουμε την ίδια προσέγγιση αλλά «επιχειρούμε να βρούμε λύσεις». Λιβύη: ταυτόχρονη αποχώρηση των μισθοφόρων από Τουρκία και Ρωσία. Επίλυση διαφορών μέσω διπλωματίας, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής. Υπενθύμισε την καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν «σχετικές με το άνοιγμα κάποιων περιοχών των Βαρωσίων».

3.Σε θέματα που οι ΗΠΑ έχουν «βαθιές διαφορές» με την τουρκική κυβέρνηση. Στην κορυφή S-400, «συνεχίζουμε να διαφωνούμε για την αγορά και ανάπτυξή τους. Συζητούμε διάφορες διεξόδους».

Η ουσία από την ανάλυση Νούλαντ: «Κυρίαρχη ιδέα να κρατήσουμε την Τουρκία στο δυτικό μπλοκ εναντίον της Ρωσίας. Να ενδυναμώσουμε τη θέση της Τουρκίας στη διατλαντική οικογένεια». Πηγή: hurriyetdailynews.com.

Είναι σημαντικό να έχουμε μια συνολική εικόνα για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Έτσι εξηγούμε καλύτερα την παραπλανητική διπλωματία που αναπτύσσεται εδώ και καιρό ότι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και επομένως η Κύπρος μπορεί να γίνει ο νέος παίκτης μιας «νέας σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Είτε με τρίγωνα με Ελλάδα, Ισραήλ. Είτε με τετράγωνα με Αίγυπτο, Ιορδανία. Ενίοτε και με πεντάγωνα με την προσθήκη των ΗΑΕ. Αυτή η παραπλανητική διπλωματία περί της κατάρρευσης ενός άξονα και της δημιουργίας ενός άλλου στην περιοχή, συνιστά λαθρανάγνωση της γεωπολιτικής της περιοχής.

Η ε/κ ηγεσία μετέτρεψε την Ε.Ε. σε «κουτί παραπόνων» και ανέδειξε τη λαθρανάγνωση σε δήθεν εναλλακτική διπλωματία. Η «ανάγνωση» Νούλαντ, όμως, ομιλεί αφ’ εαυτής: ότι η Κύπρος μόνο με ευρηματική σύμπλευση με την Ε.Ε. έχει σημαντικές δυνατότητες. Αλλιώς, θα γυρίζει γύρω από τον εαυτό της, οδηγώντας τα πάντα σε ακόμα πιο μεγάλα αδιέξοδα.

Ο Ν. Αναστασιάδης στο Euronews (27/7) μίλησε για βέτο ή μέτρα κατά Τουρκίας: «Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, γιατί και στην Ευρώπη δυστυχώς υπάρχουν υπεράνω των αρχών και των αξιών τα συμφέροντα». Λίγες μέρες πιο πίσω, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σ. Ιωάννου ανέφερε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στο Δ.Σ. Αμμοχώστου πως «υπάρχουν χώρες που έχουν μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία και είναι δύσκολο να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία - Ε.Ε. και ΗΠΑ». 6/.

Βέβαια, είναι οι ίδιες χώρες που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.! Τον Ιούνιο του 1999 όλες οι χώρες ήταν εναντίον (πρώτα λύση, μετά ένταξη), πλην μιας. Τον Δεκέμβριο του 1999 και οι 15 ψήφισαν υπέρ της ένταξης της νήσου, με ή χωρίς την επίλυση. Προφανώς τότε δεν είχαν «συμφέροντα». Δεν μπορούσε λ.χ. ο Γ. Φίσερ να πει «λύστε το πρώτα και μετά ελάτε»; Δεν μπορούσε λ.χ. ο Ρ. Κουκ, ως ΥΠΕΞ του κακού δαίμονα, να ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων να καταψηφίσει την ένταξη;

Λοιπόν, οι εταίροι έπαιξαν την Κύπρο έντιμα, τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους και έτσι η νήσος έγινε πλήρες - μέλος, ενώ θα μπορούσαν όλα να μείνουν στη θέση του Ιούνη του 1999.

Τα σκληρά αδιέξοδα στο Κυπριακό επέφεραν ανακατατάξεις στο εσωτερικό πεδίο. Ήδη ο Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε τη μη επαναδιεκδίκηση άλλης θητείας, δίνοντας έτσι τροφή για νέες συζητήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Είναι απολύτως κυπριακό φαινόμενο πως οι δύο πιο πιστοί υπηρέτες της πολιτικής Αναστασιάδη, ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής Α Μαυρογιάννης, δεν λένε όχι στη συμπερίληψή τους σε έναν μακρύ κατάλογο από δυνητικούς υποψήφιους που κυκλοφορεί δεξιά και αριστερά για τις προεδρικές του 2023. Με μια αξιοσημείωτη απουσία αυτογνωσίας και οι δύο φιλοδοξούν να συνεχίσουν την πολιτική Αναστασιάδη από εκεί που θα την αφήσει το 2023!

Ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την ανακοίνωση Κ. Οζερσάι για είσοδο εμπειρογνωμόνων στην Αμμόχωστο ως «πυροτέχνημα και κίνηση εντυπωσιασμού στη διπλωματική σκακιέρα», πηγή: ant1.com.cy/news/19/6/2019.

Ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι «η δική μας πλευρά ουδέποτε υπέβαλε ιδέες ή κατέθεσε πρόταση για δύο κράτη. Μπορεί ο πρόεδρος, όπως λέτε, εμπιστευτικά να μίλησε με πολλούς ανθρώπους, εν είδει ιδεοθύελλας, εκφράζοντας την απόγνωση και τον σκεπτικισμό του και αναζητώντας διεξόδους» (πηγή, «Πολίτης», 25/7).

Οι κριτικές παρατηρήσεις, ωστόσο, είναι αναγκαίες. Κάθε ενδιαφερόμενος για την ηγεσία του κράτους, οφείλει να απαντά στα στοιχειώδη: Ποιος είναι ο απολογισμός ενός έργου που ανέλαβε και αφορά δημόσιες υποθέσεις; Πού βρισκόταν το Κυπριακό το 2017 και πού βρίσκεται σήμερα; Πού βρίσκονταν οι προαναφερθέντες δύο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν σκαλί-σκαλί οδεύαμε από την ομοσπονδία στα «δύο κράτη»; Προφανώς υπηρετούσαν την πολιτική της «ιδεοθύελλας» χωρίς να διαφωνήσουν σε κάτι. Τώρα, κατά ένα ιδιάζοντα τρόπο, εργάζονται για να κατασκευάσουν προεδρικό κοστούμι πάνω στα συντρίμμια. Η σιωπή, τα μισόλογα και τα εκ των υστέρων εφευρήματα δεν διαθέτουν πειστικότητα. Στη δημόσια σφαίρα μόνο η γνώμη που εκφράζεται δημόσια και στην κατάλληλη στιγμή έχει ουσιαστική αξία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση