ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με καρφιά και αγκάθια

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η απεσταλμένη του γ.γ. στο Κυπριακό Μ.Α. Ολγκίν δήλωσε: «Η αποστολή μου φτάνει στο τέλος της και ότι τις επόμενες θα ενημερώσω τον γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες για τις επαφές μου». Φτάνει στο τέλος η αποστολή της, καθώς ολοκληρώνεται το 6μηνο συμβόλαιό της. Συνέχισε: «Οι συναντήσεις που είχα στην Κύπρο ήταν καλές, και συζήτησα πολύ για διάφορα θέματα. Ο κόσμος θέλει κοινό έδαφος και γι’ αυτό θα συνεχίζω να πιέζω. Οπότε νομίζω ότι οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν τον κόσμο». Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία των όσων αποκόμισε η απεσταλμένη μέσα από τις επαφές της σε ποικίλα επίπεδα. Οι ηγέτες «πρέπει να ακούσουν τον κόσμο». Μια εξαιρετική διατύπωση που βάζει από την μία πλευρά τους ηγέτες (δύο), από την άλλη τον κόσμο, την κοινή γνώμη, την κοινωνία των πολιτών, όπως της αρέσει να λέει, αντλώντας ορολογίες από το δικό της κολομβιανό παράδειγμα. Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Juan Manuel Santos υποσχέθηκε (προεκλογικά) ειρήνευση στην Κολομβία. Την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας είπε στους πολίτες το εκπληκτικό πως «σήμερα μπορώ να πω από τα βάθη της ψυχής μου ότι εκπλήρωσα την αποστολή που μου αναθέσατε» (24/8/16). Στη νήσο των αγίων, ο νυν πρόεδρος συνόδευε τον προηγούμενο για να σηκωθούν και να φύγουν από τις συνομιλίες τόσο από το Κραν Μοντάνα, όσο και στο Μον Πελεράν. Ύστερα, επί τριάμισι χρόνια ροκάνιζαν τον ακέραιο Μ. Ακιντζί μέχρι να έρθει ένας Τατάρ! Ο Juan Manuel Santos πήρε το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Νίκος Αναστασιάδης το νόμπελ στις πωλήσεις χρυσών διαβατηρίων! Έκαστος στο είδος του!

Η απεσταλμένη δήλωσε επίσης ότι «θα φροντίσω για την αμεροληψία των απόψεών μου και θα γράψω τι θέλει η κοινωνία των πολιτών, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί, αλλά κυρίως τι θέλει ο λαός της Κύπρου. Θα πιέζω μέχρι την τελευταία μέρα. Αυτό αξίζει ο λαός της Κύπρου και αυτό θέλουν και τα Η.Ε. και ειδικά ο γ.γ.». Το πιο σημαντικό καρφί με δύο αποδέκτες. Ο λαός επιθυμεί την επίλυση, «αυτό αξίζει ο λαός της Κύπρου», «αυτό θέλουν και τα Η.Ε. και ειδικά ο γ.γ.». Οι διαπιστώσεις της απεσταλμένης συνιστούν την πιο χαρακτηριστική απόδειξη της αποτυχίας τής πολιτικής Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, στην ίδια βάρκα στην οπτική των Η.Ε. σε σχέση με τον πασίγνωστο Τατάρ. Η απεσταλμένη είναι μια νέα πολιτικός στο παιχνίδι του Κυπριακού, απεσταλμένη, πρώην ΥΠΕΞ της Κολομβίας. Το να ερμηνεύει τον Ν. Χριστοδουλίδη όπως αναλύει τον Ε. Τατάρ, συνιστά την πιο κραυγαλέα απόδειξη ότι 1) Στα μάτια των Η.Ε. θεωρείται προέκταση Αναστασιάδη, 2) Ο ίδιος δεν πείθει, δεν βρίσκει απήχηση στο διεθνές πεδίο, 3) Οι χειρισμοί του αφήνουν την Κύπρο χωρίς ερείσματα, και 4) Θα αξιοποιήσει τη συνταγή του κάθε αποτυχημένου: χτυπήστε την «ταχυδρόμο» γιατί μας κατάλαβε! Για να μην πει κάποιος ότι δεν έπιασε το νόημα, η Μ.Α. Ολγκίν είπε στην «Καθημερινή» (13/5) ότι «σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μία πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την διαδικασία».

Την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις Ολγκίν, Ερντογάν-Μητσοτάκης στην Άγκυρα. Πρόοδος στα θέματα «χαμηλής» πολιτικής. Συμφωνίες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ίδρυση ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, συνεργασία στα θέματα υγείας. Έξω τα δύσκολα από τη συνάντηση της Άγκυρας (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος). Παραμονές ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Αν μετά τις ευρωεκλογές (2024-25) δεν προχωρήσει η διαδικασία με υπογραφή συνυποσχετικού και συμφωνημένη προσφυγή στη Χάγη, τότε το μομέντουμ θα χαθεί και όλα θα γυρίσουν στην πεπατημένη.

Δύο «αγκάθια»: Δ. Θράκη. Ο Τ. Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για «θρησκευτική». Παράξενα πράγματα. Οι Έλληνες της Κ/πολης Έλληνες, αλλά οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης μουσουλμάνοι! Η Λοζάνη μιλά για μουσουλμανική μειονότητα για να προσδιορίσει την τριπλή της υπόσταση: Τούρκοι, Πομάκοι, Αθίγγανοι. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Ο Τ. Ερντογάν απάντησε ότι «ως τέμενος είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους». Για τη Μονή της Χώρας προφανώς η διατήρηση της ταυτότητάς της ήταν/είναι η πιο σωστή πολιτική, αλλά μένει ένα θέμα για ερμηνεία. Γιατί ειδικά τώρα η Χώρα σε τζαμί; Στη δική μου εκτίμηση συνιστά μια λάθος απάντηση της Άγκυρας στους αμήχανους χειρισμούς της Αθήνας στα ευρωτουρκικά στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ειδικά η αναφορά σε «διύλιση» μέρους των ευρωτουρκικών μέσω COREPER.

Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση στην Ελλάδα στις εξελίξεις αυτές, ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ; Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις κραυγές Ανδρουλάκη. Γιατί είναι το ΠΑΣΟΚ (Σημίτης, Πάγκαλος, Κρανιδιώτης, Ιωακειμίδης, Ροζάκης και Παπανδρέου) που εφάρμοσε την πιο επιτυχημένη στρατηγική στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις βασισμένη σε κείμενο που συγκρότησαν οι Κρανιδιώτης-Ροζάκης το 1996. Ο Κ. Σημίτης την αναλύει: «Στρατηγική της Ελλάδας ήταν να συναρτηθεί η επίλυση προβλημάτων της περιοχής με τη διεύρυνση και τη μελλοντική πορεία της Ε.Ε. Η Ε.Ε. να επιδιώκει την επίλυσή τους, η Ε.Ε. να τα θεωρεί ως εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και να εργαστεί η ίδια για την υπέρβασή τους» (Πηγή: άρθρο, «Το τέλος μιας στρατηγικής», «Τα Νέα» 23/4/04). Αυτή η πολιτική ήταν ωφέλιμη για όλη την περιοχή –Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Ε.Ε. Προφανώς ο Ν. Ανδρουλάκης δεν κατάλαβε τίποτα. Γι’ αυτό και αντιγράφει Παπαθεμελή προς μεγίστη ικανοποίηση Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση