ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σήμα για εκλογές με... Μεντερές!

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ομιλία του ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι «το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950. Φτάνει, ο κόσμος έχει τον λόγο!». Σημείωσε με νόημα: «Έχουμε πέντε μήνες, πέντε μήνες, χωρίς διακοπή». Ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού ΡΛΚ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σημείωσε: «Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου». (Πηγή: «το Βήμα», 16/1).

Η υποψήφιος της συμπολίτευσης Τ. Ερντογάν αναπτύσσει το εκλογικό του πρόγραμμα:

1. Τ. Ερντογάν: «Για 20 χρόνια, ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσουμε το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας» με τον ίδιο τρόπο που κάναμε με τα έργα που πετύχαμε. Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί τον «Αιώνα της Τουρκίας» (Πηγή, «Χουριέτ», 17/1. Το μεγαλεπήβολο όραμα, ταιριάζει με τα μεγάλα έργα που υλοποιεί η 20ετία ΚΑΔ, παράδειγμα το Κανάλι Κων/πολης. Με υπερβολές; Ασφαλώς με υπερβολές αλλά κάθε εκλογική αναμέτρηση χρειάζεται ένα «αφήγημα», που μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό μοτίβο βασισμένο στις παραδόσεις κάθε λαού. Στην Τουρκία έχει μεγαλύτερη απήχηση το «μεγαλεπήβολο» του Ερντογάν και όχι το «μίζερο» του Κιλιτσντάρογλου...

2. Ο ίδιος θέτει ερωτήματα: «Είμαστε έτοιμοι να ματαιώσουμε τις φιλοδοξίες των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών εχθρών της Τουρκίας». Η αντιμετώπιση των εχθρών αφορά την εκλογική καμπάνια του: ανεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητας, άρα «ενισχύστε τον πιο ισχυρό υποψήφιο για να τους αντιμετωπίσει».

3. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές (ανατροπή/εκτέλεση στο πραξικόπημα το 1960) συνιστά ένα «είδωλο» για τον αντικεμαλικό κόσμο στην Τουρκία. Η λέξη «φτάνει» είναι ένα καθαρό καρφί για τον κεμαλικό βοναπαρτισμό και (κυρίως) τους επιγόνους του. Ο αντικεμαλισμός, το πλειοψηφικό ρεύμα στη μετακεμαλική Τουρκία, από τον Μεντερές στον Ερντογάν.

4. Σε διάφορες ομιλίες του μιλάει για επιμέρους τομείς: ανάπτυξη εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, υποδομές, εξαγωγικό εμπόριο, τουρισμός, κατασκευαστικός τομέας, ενέργεια (Άκκιουγιου, συν 4 γεωτρύπανα). Η αχίλλειος πτέρνα της συμπολίτευσης: οικονομία, πληθωρισμός, ακρίβεια, κράτος δικαίου. Παρά τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός θα πέσει θεαματικά, αυτός δεν υπακούει στις εντολές του οικονομικού επιτελείου. Αλλά και «αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η/1/23 σε 8.500 τουρκικές λίρες (περίπου 455 δολάρια). (Πηγή: CNN.Gr, 22/12). Η στρεβλή πολιτική του Ερντογάν για τα επιτόκια έστειλε στο αντιπολιτευτικό μπλοκ τον τούρκο Ντεγκ Σιάο Πινγκ, Αλί Μπαμπατζιάν.

5. Το Bloomberg μάς ενημερώνει πως «εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου, θα απέχουν χρονικά από τις διακοπές της μουσουλμανικής εορτής Eid al-Fitr και τις σχολικές διακοπές, καθιστώντας πιο πιθανό να υπάρξει υψηλή προσέλευση στις κάλπες».

6. Η καθυστέρηση στον χώρο της αντιπολίτευσης για επιλογή άλλου υποψήφιου (λ.χ. Ιμάμογλου), συν η επίσπευση των εκλογών, ενισχύουν τα σενάρια πως, ίσως τελικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα τρέξει ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση νίκης του, η Μ. Ακσενέρ (Κόμμα του Καλού) θέλει τη θέση του πρωθυπουργού, αφού προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, ιδιαιτέρως εύχεται ο Τ. Ερντογάν...

Καθώς η Τουρκία εισέρχεται σε μια εξαιρετική σημαντική εκλογική κούρσα, τάσεις και αριθμοί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δείχνουν ότι πλέον το πλαίσιο της εξέλιξής της αλλάζει. Δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) τον περασμένο Δεκέμβριο (αριθμοί της με δείγμα 500 ατόμων μέσω τηλεφώνου) μιλά με σαφήνεια:

• Το 42,99% των συμμετεχόντων απάντησε ότι αισθάνεται ότι δεν έχει επίδραση στο Κυπριακό πρόβλημα έναντι 18,03% που απάντησε ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή.

• Η ηγεσία Τατάρ και η ολοένα και πιο αυξημένη επιρροή του τούρκου πρέσβη στα Κατεχόμενα μειώνουν το αίσθημα της «επίδρασης» στα κοινά που αισθάνονταν οι Τ/κ με ηγέτη τον Μ. Ακιντζί. Η αποξένωση προκαλεί τριγμούς, αντιδράσεις, απογοήτευση. Αλλιώς: με τον Μ. Ακιντζί η πλειοψηφία των Τ/κ αισθάνονταν περηφάνεια. Ο ηγέτης τους έπαιρνε πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, με ικανοποίηση έλεγαν τον κωδικό «εν Κυπραίος τούτος», με ό,τι σημαίνει στην προοδευτική πολιτική σκέψη των Τ/κ αυτή η φράση.

• Στις 3 πρώτες θέσεις της λίστας με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βρίσκονται τα οικονομικά προβλήματα, ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος ζωής.

• Και τα τρία στοιχεία μαζί επηρεάζονται από την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, πληθωρισμός, πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας κατά συνέπεια μη ελεγχόμενες εξελίξεις από την τ/κ κοινότητα.

• Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το σύστημα υγείας με το Κυπριακό να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και την ανεπάρκεια/ανικανότητα των πολιτικών ηγετών την έκτη θέση.

• Στην πέμπτη θέση το Κυπριακό, ελλείψει συνομιλιών και κυρίως ελλείψει προοπτικής για κάτι σημαντικό. Η υποχώρηση είναι σιαμαία και στις δύο κοινότητες, αφού ο Αναστασιάδης έδωσε τη σκυτάλη της ανάποδης πορείας στον Τατάρ.

• Στο θέμα της διαφθοράς, «το 75% πιστεύει ότι είναι εκτεταμένη ενώ το 67,8% πιστεύει ότι δεν υπάρχει ισότητα έναντι των νόμων».

• Η μεταφορά κεφαλαίων από την Τουρκία σε έργα υποδομής (Κερύνεια, Βουκολίδα, Μπογάζι, Τύμπου, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.) έχει αλλάξει τους όρους διεξαγωγής του οικονομικού παιχνιδιού –συν ρωσικά, ισραηλινά κεφάλαια. Η «ισότητα» ως πολιτική αξία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την ηγεσία Τατάρ, ιδιαίτερα με πιέσεις στο χώρο των ΜΜΕ, της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης απόψεων. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις γυναικών κατά δηλώσεων του Μουφτή. Η νίκη Χαρματζιή στις δημοτικές εκλογές στη Λευκωσία. Η ισχυρή παρουσία Τ/κ δημοσιογράφων στην εκδήλωση «Media Freedom in Cyprus Upcoming- European Media Freedom Act», το Σάββατο 14/1 στο «Σπίτι της Συνεργασίας» στη Λευκωσία, δείχνει πως η τ/κ κοινότητα δεν το βάζει κάτω, έχει κότσια και το δηλώνει...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση