ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην εποχή της ακρίδας

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

«Στο πρωτοκολλητείο του Ανώτατου Δικαστηρίου οι δικηγόροι της πλευράς του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, κατέθεσαν αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη». («Καθημερινή», 26/4). Ο Ν. Αναστασιάδης «ζήτησε 2 εκατομμύρια ευρώ από τον Μακάριο Δρουσιώτη για δυσφήμιση», 25/4. Τα βιβλία Δρουσιώτη κυκλοφορούσαν παντού και γίνονταν μαζικά αποδεκτά και το εξώφυλλο έγραφε «Κράτος Μαφία, Αύγουστος 2022». Γιατί τώρα; Προφανής ο συντονισμός ως προς τον χρόνο. Την Κυριακή ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σ. Αγγελίδης ανακοινώνει: «Να ελεγχθεί η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκ του Συντάγματος, ήτοι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για να προωθήσει τέτοια διαδικασία» (Πηγή: «Καθημερινή», 21/4). Μάλιστα. Οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι είναι ο ίδιος και ο γενικός εισαγγελέας και «άλλα πρόσωπα στη δημόσια σφαίρα» ο Ν. Αναστασιάδης!

Καμιά αμφιβολία ότι η συνέντευξη ήταν καλά υπολογισμένη, καθώς καταλήγει με το σαφές μήνυμα ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για να προωθήσει τέτοια διαδικασία». Κινήσεις σε επίπεδο κορυφής. Πρώτο για να «κοντύνουν» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεύτερο να στείλουν μήνυμα εκφοβισμού στον Μ. Δρουσιώτη. Προφανώς είναι σοβαρά τα πράγματα. Αλλά γιατί «τώρα». Ίσως γιατί ο Ν. Αναστασιάδης υποθέτει ότι μετά από τις πολύωρες καταθέσεις Δρουσιώτη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑκΔ) μπορεί κάτι να προκύψει. Ο Ν. Αναστασιάδης γνωρίζει ότι ο Μ. Δρουσιώτης είναι επιμελής και τεκμηριωμένος, άρα δικαίως απορεί: «μήπως ξεφύγει κάτι;». Επίσης, η ΑκΔ δεν μπορεί να αγνοήσει πτυχές του βιβλίου που ολοφάνερα έχουν απίστευτη σχολαστικότητα, όπως η λεπτομερειακή περιγραφή (ως κινηματογραφική ταινία) της «Υπόθεσης Ριμπολόβλεφ» στο βιβλίο, «Κράτος Μαφία», σελ. 15. Σε καμία χώρα με ικανοποιητική λειτουργία του κράτους δικαίου, δεν θα βλέπαμε αυτά τα φαινόμενα. Ο ίδιος ο βοηθός γενικός εισαγγελέας να ανακοινώνει μέσω εφημερίδας δίωξη του γενικού ελεγκτή! Δεν τους απασχολεί η κοινή γνώμη; Όχι, δεν τους απασχολεί, δίνουν τη μάχη τους για μια φιλία 40 χρόνων, στην οποία οπωσδήποτε η χρονιά 2012 περιλαμβάνεται!

Στη νήσο των αγίων αν δεν κάνεις τίποτα, αν αφήνεις τα πάντα στην ακινησία, περνάς καλά. Κάνεις τη δουλειά σου σωστά; Προσπαθείς για κάτι καλύτερο; Στο τέλος κάτι θα προκύψει! Ποιος θυμάται τι έργο άφησαν οι προηγούμενοι γενικοί ελεγκτές; Πέρασαν, έκαναν το καθήκον τους υποβάλλοντας στον ΠτΔ την έκθεσή τους σε ετήσια βάση! Ύστερα «όλα καλά»! Ο νυν γενικός ελεγκτής εργάστηκε με ένταση, προέβαλε στοιχεία και φαινόμενα, συγκρούστηκε με κατεστημένες πρακτικές συγκάλυψης –έκανε και λάθη, καθώς μόνο όσοι προσπαθούν, τα κάνουν. Καθώς ο βοηθός γενικός εισαγγελέας μίλησε για έναρξη διαδικασίας για παύση του γενικού ελεγκτή για «ανάρμοστη συμπεριφορά», μια Επίτροπος «εντοπίστηκε στη Λευκωσία να οδηγεί μεθυσμένη» (πηγή: εφ/δα «Πολίτης», 19/1/24). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «δεν αρνήθηκε να δώσει δεύτερο δείγμα, αλλά μετέβη στον Αστυνομικό Σταθμό για να δώσει δύο δείγματα στην τελική μηχανή, τα οποία ήταν ανεπαρκή, καθώς δεν φύσηξε όπως έπρεπε»!

Στην εποχή της ακρίδας, η διεθνής και ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι χρήσιμες. Η Ελεγκτική Υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας Χ μάς πληροφορεί (22/4) ότι «ενημέρωσε τον INTOSAI (Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προχθεσινή συνέντευξη του βοηθού γενικού εισαγγελέα και για τις δρομολογούμενες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας». Σύμφωνα με την Ε.Υ. «οι δρομολογούμενες ενέργειες παραβιάζουν τον πυλώνα 2 της Διακήρυξης του Μεξικού, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, και επηρεάζουν το κράτος δικαίου».

Χρήσιμη η πρωτοβουλία της Ε.Υ. Η συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως εδώ ο INTOSAI, ή όπως στο Συμβούλιο της Ευρώπης (4η Διακρατική κατά Τουρκίας), ή όπως το ΕΔΑΔ (υπόθεση Τ. Λοϊζίδου, υπόθεση Θανάση Νικολάου) προσφέρουν στα κράτη και στους πολίτες/ιδιώτες σημαντικά εργαλεία για να διεκδικήσουν, είτε ατομικά είτε συλλογικά αιτήματα/ζητήματα, εφόσον θεωρούν ότι το δικό τους κράτος αδιαφορεί ή συσκοτίζει. Βέβαια, είναι άλλο κεφάλαιο η συμμετοχή στην Ε.Ε, καθώς η ιδιότητα του μέλους απαιτεί συμμόρφωση σε συμφωνημένους νόμους, κανόνες, πλαίσια και το αντίθετο προκαλεί παρατηρήσεις, πρόστιμο, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κ.ά.

Η Ε.Υ. αναφέρει πως «διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια» και τονίζουν «τον κρίσιμο ρόλο της Υπηρεσίας στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς». Σε μια εποχή που η κακοδιοίκηση/διαφθορά κάθε μορφής καταργούν τις αποστάσεις, η διεθνής συνεργασία (εδώ INTOSAI) είναι μια ιδιαιτέρως αναγκαία «απάντηση». Η ανταλλαγή εμπειρίας και η αξιοποίηση κάθε καλής πρακτικής που έχει εφαρμόσει άλλο κράτος, είναι πολύ χρήσιμη υπόθεση. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται εποικοδομητική η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη ότι «δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκ δευτέρας όψεως, είναι ο ίδιος που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του γενικού ελεγκτή, λέγοντας «αντί η Ε.Υ. να διοικείται από ένα πρόσωπο, από τον εκάστοτε γενικό ελεγκτή, να διοικείται μέσω του Ελεγκτικού Συμβουλίου, ένας θεσμός που υπάρχει και σε άλλα κράτη» (Πηγή: «Offsite Team», 6/12/23).

Η κοινή γνώμη έχει σχηματίσει άποψη και την εκφράζει. Η εταιρεία Pulse Market Research μάς έδωσε τους αριθμούς, αυτούς που μιλάνε μόνοι τους. Στο ερώτημα «ικανοποίηση από το έργο των προσώπων για το έργο τους»: «Γενικός Ελεγκτής, 71% θετική και 21% αρνητική. Γενικός Εισαγγελέας 29%, θετική και 58% αρνητική. Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: 24% θετική και 51% αρνητική» (Πηγή: «ο Φιλελεύθερος», 11/3/24).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση