Πόσο ουσιαστική μπορεί να γίνει η συζήτηση για ένα θέμα η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε 20 λεπτά; Είναι αρκετά 20 λεπτά για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες ενός θέματος, τόσο σοβαρού, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τόσα χρόνια, προσφέρονται ευκαιρίες διακοπών στα κατεχόμενα που συγκεντρώνουν μάλιστα μεγάλη ζήτηση, ότι αυξάνονται τα εισοδήματα των καταλυμάτων Airbnb στα κατεχόμενα- άρα και η ζήτηση τους- και ότι το ψευδοκράτος έχει δικό του περίπτερο σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού; Αυτές ήταν κάποιες από τις πτυχές του ενός εκ των οκτώ θεμάτων που είχαν εγγραφεί για συζήτηση στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Το θέμα είχε εγγραφεί ως εξής: η απουσία αναφοράς του καθεστώτος κατοχής στην Κύπρο στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και η δυνατότητα που παρέχεται στους τουρίστες με τις εν λόγω πλατφόρμες να προβαίνουν σε κρατήσεις διαμονής στις κατεχόμενες περιοχές. Το συγκεκριμένο επρόκειτο να συζητηθεί πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο εκ παραδρομής όπως πληροφορηθήκαμε, δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να παραβρεθούν στη συζήτηση. Έτσι αναβλήθηκε.
Συζητήθηκε τελικά εκ νέου σήμερα, αν και ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της συζήτησης ότι δεν υπήρχε χρόνος, εφόσον ο πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε να παρακολουθήσει ένα άλλο θέμα στην Επιτροπή Γεωργίας. Οπότε, με την έναρξη της συζήτησης, στις 11 και 10, έκανε σαφές, ότι η συζήτηση θα έπρεπε να κλείσει μέχρι τις 11 και 30. Μέσα σε 20 λεπτά, μίλησαν όσοι πρόλαβαν και είπαν όσα πρόλαβαν να πουν.
Σημειώνεται ότι, προσκεκλημένοι στη συνεδρία ήταν ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο οποίος έδωσε το παρών του, αλλά και εκπρόσωποι συνδέσμων από την τουριστική βιομηχανία, κάποιοι από τους οποίους ήρθαν από άλλες επαρχίες προκειμένου να παρακολουθήσουν την συζήτηση.
Είναι γεγονός ότι συχνά τα θέματα που εγγράφονται στην ατζέντα κάποιων επιτροπών είναι πολλά και ανέφικτο να συζητηθούν εις βάθος, ή με την δέουσα σοβαρότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συζήτηση κάποιου θέματος να αναβάλλεται λόγω έλλειψης χρόνου. Και ναι, ίσως είναι προτιμότερο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καλός προγραμματισμός για την συζήτηση των θεμάτων ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις στις επιτροπές της Βουλής, αλλά ας μην χάσουμε το μέτρο.
Πόσο εφικτό είναι να συζητηθούν σε δυόμιση ώρες οκτώ θέματα, για τα οποία έχει ζητηθεί και η παρουσία Υπουργών της Κυβέρνησης, και πώς νοείται συζήτηση, χωρίς τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων ή παραβολής στοιχείων, λόγω πίεσης του χρόνου;
Στην τελική, το ζητούμενο είναι η παραγωγή ουσιαστικού έργου, η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζεται ένα ζήτημα, αλλά και η ποιότητα του αποτελέσματος.