ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μία πολιτική ψήφος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάποιοι δεν ντρέπονται για τον προεκλογικό που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Και θα έπρεπε. Κάποια πολιτικά πρόσωπα έπρεπε να ξέρουν πως την επόμενη μέρα της κάλπης θα κληθούν να αντικρύσουν κόσμο –που έχει κρίση και που θυμάται–στα μάτια. Αλήθεια πόσο άνετα θα νιώσουν με τα όσα έχουν πει και όσα έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες;

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, όμως πολλές φορές είναι ο μόνος τρόπος για να βγουν οι μάσκες και να φανούν οι πραγματικές προθέσεις του καθενός. Αυτό βεβαίως είναι η ανάλυση που θα κάνουμε την επόμενη μέρα.

Σε αυτό που επιμένουμε σήμερα είναι πως η ψήφος είναι καθαρά πολιτική. Και οι εκλογές θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τη ζωή μας. Το είδαμε στο παρελθόν και μάθαμε από αυτό. Όταν για παράδειγμα το 2016 άνοιγε η κάλπη, η κύρια ευχή ήταν να βγει από μέσα νικητής, η ψήφος σοβαρότητας.

Ψήφος σοβαρότητας, δεδομένου ότι η Βουλή που αποχωρούσε δεν είχε επιδείξει τα καλύτερα δείγματα είτε σοβαρότητας είτε επάρκειας. Είχε να διαχειριστεί προφανώς τον λεκέ που της είχε προκαλέσει η οικονομική κρίση με όλα τα παρελκόμενα. Μόνο για την ιστορία αξίζει να καταγραφεί το θρίλερ που καταγραφόταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Που καταψήφιζαν νομοσχέδια και τα μεσάνυχτα έτρεχαν πανικόβλητοι να τα υπερψηφίσουν για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Που διάβαζαν ώς τη σελίδα 63 και ψήφιζαν στα τυφλά με αποτέλεσμα στη συνέχεια να διαμαρτύρονται πως έπεσαν θύματα παραπλάνησης. Που ήθελαν παράλληλα να στείλουν μηνύματα στην Τρόικα με κουτοπονηριές. Μεταφέροντας δηλαδή τροπολογίες σε άλλα νομοσχέδια και ήλπιζαν πως όλα αυτά θα περάσουν απαρατήρητα από τους δανειστές μας.

Ήταν μία κρίσιμη περίοδος που δοκίμασε και τις δικές μας αντοχές, αλλά και τις αντοχές του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, η κύρια έγνοια το 2016 ήταν να κυριαρχήσει η ψήφος λογικής. Μία ψήφος λογικής που θα απέφευγε την επανάληψη παρόμοιων ευτράπελων, αλλά και το να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Όμως πρόσωπα και σχηματισμοί που υποσχέθηκαν την αλλαγή, που επένδυσαν στον φόβο και την οργή, εξελέγησαν και πέρασαν κάτω από τον πήχη των προσδοκιών. Κάποιοι που φώναζαν πως είχαν καθαρά χέρια, μας έκαναν περίγελο διεθνώς. Όπως απογοήτευσαν με τη στάση τους πρόσωπα που οικειοποιούνταν τη φωνή του ρεαλισμού.

Ήταν μία κουραστική προεκλογική που επικεντρώθηκε κυρίως στον κομματικό πατριωτισμό. Στον κομματικό πατριωτισμό, τη στιγμή που οι πολίτες απαξιώνουν όλο και περισσότερο το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Τα πολιτικά πρόσωπα που παρελθόντος, τα σκάνδαλα του παρελθόντος, οι τηλεοπτικοί καβγάδες δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν τον κόσμο μαζικά στην κάλπη. Ο κάθε πολίτης όμως θέλει μία πρόταση για το μέλλον. Κάτι που θα βελτιώσει αισθητά τη ζωή του.

Και για να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα της ζωής του καθενός ξεχωριστά, θα πρέπει να προσέλθει στην κάλπη. Για όσα μας πλήγωσαν, μας θύμωσαν και μας απογοήτευσαν η απάντηση δεν είναι η αποχή. Η αποχή απλώς πρόκειται να συντηρήσει όλα όσα εμείς θέλουμε να αλλάξουν.

Μπορούμε μετά από αυτό να πούμε πολλά για την ποιότητα της πολιτικής ζωής, για όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμείς ευθυνόμαστε για τη σύνθεση της επόμενης Βουλής, είτε διά της αποχής μας είτε διά της ψήφου μας. Σήμερα θα κριθεί το κατά πόσο θέλουμε όντως να αλλάξει κάτι. Σήμερα θα πρέπει πάνω από όλα να κερδίσει η λογική έναντι του θυμού. Και επειδή η επόμενη μέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, είτε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, είτε σε ό,τι αφορά την οικονομία, είτε το Κυπριακό που διολισθαίνει, ο καθένας από μας θα πρέπει να επιλέξει εκείνα τα ικανά πρόσωπα που μπορούν να δουλέψουν για μια καλύτερη Κύπρο. Πρόσωπα με σαφή πολιτική πρόταση και συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον. Σαφείς θέσεις λοιπόν, για την οικονομία, για την κοινωνία αλλά και για το κυπριακό. Ψήφος απλής συμπάθειας, οίκτου ή υποχρέωσης, γιατί ο υποψήφιος ήρθε στον γάμο μας και στο καφενείο του χωριού μας δεν έχει χώρο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Τα καλά παιδιά που λανσάρουν απλώς και μόνο τις καλές τους προθέσεις και θολές θέσεις για να ικανοποιούν όλους μπορούν να γίνουν καντηλανάφτες. Μπορούμε να πίνουμε μαζί τους καφέ και να γελούμε, όμως, όχι και να αποφασίζουν για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτά, και καλή μας ψήφο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση