ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αλαζονεία της εξουσίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η πολιτική και κομματική ζωή του τόπου σφύζει από γεγονότα, με πολιτικά πρόσωπα να έχουν ζαλιστεί από το πόσο ψηλά έχουν φτάσει. Ξέχασαν συνεπώς πόσο λίγο απέχει η κορυφή από τον πολιτικό πάτο. Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα, όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα, και αναδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την πολιτική ζωή του τόπου. Πρόσωπα, με την αλαζονεία της εξουσίας, χωρίς να συνειδητοποιήσουν το πώς και γιατί βρέθηκαν στον γκρεμό. Λίγο η γοητεία της εξουσίας, η αναγνωρισιμότητα στους δρόμους, η ψευδαίσθηση της μονιμότητας, έκανε πολλούς να μεθύσουν από εξουσία.

Αυτή η μέθη, η αδρεναλίνη που προκαλεί το καμίνι της πολιτικής, βγάζει από τους ανθρώπους άλλοτε τον καλύτερο αλλά πιο συχνά τον χειρότερο εαυτό τους. Και αυτή ακριβώς είναι η παγίδα και η απαρχή της πτώσης τους για την οποία δεν είναι ποτέ προετοιμασμένοι.

Αυτή ακριβώς την πολιτική αλαζονεία, που φτάνει στα όρια της καφρίλας, μας θύμισε την περασμένη Τετάρτη με τις τοποθετήσεις του στο κρατικό κανάλι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος. Ο κ. Δίπλαρος, διαφωνώντας με τις επικρίσεις που δέχτηκε το κόμμα του από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ Άθου Αντωνιάδη και θεωρώντας αναληθείς τις τοποθετήσεις του, είπε τα εξής: «Στη βουλή ήρθαν και τα έξι νομοσχέδια απλά επειδή δεν είστε στη βουλή κύριε Αντωνιάδη δεν τα γνωρίζετε». Δεν παρέλειψε να κάνει επιθέσεις επί προσωπικού και να νουθετήσει το δηκοϊκό στέλεχος να διαβάζει καλύτερα. «Από το πρωί μέχρι το βράδυ έχετε φλομώσει τον κόσμο στα ψέματα, προσωπικά εσείς να διαβάζετε καλύτερα, είστε νέος άνθρωπος να μάθετε συγκεκριμένα πράγματα και επειδή δεν γνωρίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία λέτε ψέματα και είναι κρίμα για το κόμμα σας και για τον εαυτό σας φυσικά».

Βρήκε ωφέλιμο αλλά πρωτίστως ηθικό ο κ. Δίπλαρος να θίξει επί προσωπικού έναν πολιτικό του αντίπαλο, υπενθυμίζοντάς του πως απέτυχε να εκλεγεί στη βουλή και συνεπώς δεν γνωρίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Δεν ξέρω κατά πόσο ο κ. Αντωνιάδης ήταν σωστός ή λανθασμένος στις τοποθετήσεις του και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Αναμένω από τα πολιτικά πρόσωπα που μας εκπροσωπούν και τα οποία επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν, να έχουν το ελάχιστο ήθος και σε μία πολιτική αντιπαράθεση να μιλούν με επιχειρήματα. Όχι να προσβάλλουν προσωπικά τους συνομιλητές τους με την αλαζονεία της εκλογής.

Δεν είναι το πρώτο παράδειγμα πολιτικής καφρίλας στον ναό της Δημοκρατίας. Ρατσιστικά, φαλλοκρατικά σχόλια και συμπεριφορές βουλευτών, κτυπήματα κάτω από τη μέση και πολιτική αλητεία, έχουν λάμψει εντός και εκτός των κοινοβουλευτικών εδράνων.

Συνηθίσαμε να καταψηφίζουν νομοσχέδια και μετά να τα υπερψηφίζουν πανηγυρικά. Να ψηφίζουν λάθος νόμους, προκαλώντας σύγχυση και θυμηδία. Συνηθίσαμε να μη διαβάζουν καν νομοσχέδια, να τα ψηφίζουν και στη συνέχεια να δηλώνουν ότι παραπλανήθηκαν. Συνηθίσαμε λοιπόν την πολιτική τους ανεπάρκεια και δείχνουμε αμέριστη ανοχή στο ότι «μαθαίνουν πάνω μας». Όταν ένας νέος πολιτικός ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης επιλέγει τέτοιου είδους τακτικές για να κτυπά, όπως προφανώς πιστεύει, τους αντιπάλους του, πολύ φοβάμαι ότι ως κοινωνία έχουμε φτάσει στον απόλυτο πάτο.

Και αυτό γιατί επιλέγουμε ως εκπροσώπους μας πρόσωπα με απουσία της ελάχιστης πολιτικής ηθικής που θα έπρεπε να διέπει το κομματικό μας σύστημα. Και δεν είναι μόνο ο κ. Δίπλαρος, αλλά μία περίπτωση από τις πολλές που αποδεικνύουν πως η πολιτική μας ζωή αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα που θυμίζουν άλλοτε καφενείο και άλλοτε νηπιαγωγείο. Αντί να τοποθετούνται βάσει πολιτικών επιχειρημάτων, επιλέγουν να εκτοξεύουν εξυπνάδες, που πολλές φορές φτάνουν στα όρια της καφρίλας. Αυτούς τους πολιτικούς θέλουμε;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X