ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Game of Thrones a la Turca

Το παραδέχομαι. Είμαι fun της σειράς Game of Thrones. Αν αφήσουμε στην άκρη τα effect, την μυθολογία και τους δράκους, πρόκειται για μια καταπληκτική παραγωγή με πινελιές πολιτικής επιστήμης, διπλωματίας, ιστορίας και φυσικά μελέτης της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Πριν από λίγες ώρες η νέα σεζόν ξεκίνησε στις ΗΠΑ.

Προτού γράψω το σημερινό άρθρο γνώμης έτρεξα στα torrent για να την κατεβάσω (ναι καλά καταλάβετε, torrentάρω, ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τα τεχνάσματα του hacking και περιηγούμαι στον κόσμο των linux). Ανυπομονώ για την βραδινή προβολή. Όμως πριν από αυτό, έχω να μοιραστώ μια σημαντική πληροφορία. Στην «γειτονιά» μας έχουμε το δικό μας Game of Thrones. Όχι φυσικά δεν μιλώ για την ομοιότητα ενός ηγέτη ντόπιου πολιτικού κινήματος με μια από τις πρωταγωνίστριες της σειράς. Μιλώ για την περίπτωση της Άγκυρας. 

Στην Άγκυρα, στο τουρκικό «king’s landing», δηλαδή στο νέο Προεδρικό Προεδρικό Μέγαρο πληροφορούμαι για την δρομολόγηση σπουδαίων έργων και εξελίξεων. Τα σπαθιά έχουν βγει από τις θήκες τους. Λίγο πριν την αλλαγή του πολιτεύματος, οι οιωνοί και τα σύννεφα του πολέμου έχουν καλύψει τον ορίζοντα του Προεδρικού. Ο Μεγάλος Ηγέτης είναι εναντίον όλων. Τα πράγματα είναι άκρως σοβαρά.

Στο στόχαστρο του Τζόφρυ-Ερντογάν βρίσκεται ο κακός «Stanis», δηλαδή ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου. Όπως τονίσαμε προηγουμένως, κάποιοι στον κύκλο του Προεδρικού έχουν προ πολλού ξεγράψει τον κ. Νταβούτογλου. Ενδέχεται να δούμε περίεργες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες του κ. Νταβούτογλου ζουν και εργάζονται με φόβο. Οι κινήσεις και τα τηλεφωνήματα τους παρακολουθούνται. Ο ταλαίπωρος Υπουργός Εξωτερικών τα έχει «ακούσει» για τα καλά. «Σε εμάς και όχι στον Νταβούτογλου θα έρχεσαι να δίνεις αναφορές και να απολογείσαι», ήταν το μήνυμα που δέχθηκε μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα από το νέο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα, το Προεδρικό βάλλει και κατά της ιδρυτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ο Πρόεδρος και ο κύκλος του βλέπουν στο πρόσωπο του Μπουλέντ Αρίντς μια «khalisi», έναν προδότη που επιχειρεί να διαρθρώσει το κίνημα εκ των έσω. Η κινδυνολογία και τα σενάρια του Προεδρικού δεν έχουν τέλος. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Αγγλίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Νταβούτογλου, τον Αμντουλλάχ Γκιουλ, τον Αρίντς και το μεγάλο κεφάλαιο της Τουρκίας για να εμποδίσουν την δημιουργία του νέου συντάγματος. Οι «σιωνιστές» είναι μέσα στο κόλπο. Το Προεδρικό εναντίον όλων, τονίσαμε παραπάνω και επιμένουμε.

Στο Game of Thrones α λα Τούρκα πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει και ο τουρκικός στρατός-οι φρουροί του τείχους. Ορίστε μια πληροφορία-ερώτημα που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ: Ποιες μονάδες του τουρκικού στρατού και ποιοι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ στο σημείο της ανοιχτής ανταρσίας, με το σκεπτικό ότι στο Κουρδικό Ζήτημα τα ασυγχώρητα λάθη της κυβέρνησης και του Προεδρικού έφεραν την Τουρκία στο χείλος μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης;

Πρωταγωνιστής αυτής της ενδιαφέρουσας τουρκικής σειράς είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας με τις φιλοδοξίες του, τα σχέδια και τα οράματα του. Την «σειρά» χρηματοδοτούν Σαουδάραβες και γενικώς άραβες σεΐχηδες και πρίγκιπες. Ο Reis (Ηγέτης) επιθυμεί ένα προεδρικό σύστημα όπου οι εξουσίες θα συγκεντρώνονται στα χέρια του και δεν θα είναι υποχρεωμένος να ανεχτεί τον κάθε «προδότη» Αρίντς ή Νταβούτογλου.

Το σίριαλ έχει μέλλον, αγωνία και νέες εξελίξεις. Είμαστε σε αναμονή. Ετοιμάστε τα pop corn. Κρατήστε την ανάσα σας. Ακολουθούν εξελίξεις που την προκειμένη στιγμή δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε…