ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η επιτυχία του Νίκαρου και η σημειολογία του Φούλη

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Όπως σας είχα γράψει και χθες ο Νίκαρος επέμεινε και πέτυχε, με τη βοήθεια και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να τεθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στη χθεσινή σύνοδο κορυφής. 

Η τροποποίηση του Συντάγματος προκαλεί νέα κόντρα μεταξύ των κομμάτων

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για μεγάλη επιτυχία του Νίκαρου για δύο λόγους: 

α) Το ότι κατάφερε να πετύχει και τη συμπερίληψή του θέματος στα συμπεράσματα της συνόδου υπό μορφή δήλωσης υποστήριξης της ΕΕ προς την Κύπρο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε πως: «Οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναφέρθηκαν από ορισμένα κράτη μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με αυτό το θέμα”.

β) Με την αναγνώριση από το ΑΚΕΛ και τον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού προσωπικά ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση για το θέμα είναι σωστές, με την υποσημείωση βέβαια, ότι ο Νίκαρος θα πρέπει μετα την πανδημία να αναλάβει πρωτοβουλίες…

Η λεκτική καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων από την ΕΕ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών. Εκείνο ωστόσο που παραμένει ως ανάγκη η επιβολή κυρώσεων και πρακτικών μέτρων που θα εξαναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. «Κάτι για το οποίο θα χρειαστεί και χρόνος και κόπος από κυπριακής πλευράς» σύμφωνα με όσα έλεγε χθες γνωστός αναλυτής στη Λευκωσία. 

 

Η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε οι συνεδρίες της Βουλής να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων θα είναι το επόμενο θέμα σύγκρουσης μεταξύ των κομμάτων. Η κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία άνοιξε την συζήτηση με τον ΔΗΣΥ να υποβάλλει επίσημη πρόταση στον Συλλούρη. 

Ο ίδιος ο Συλλούρης το έχει θέσει προ καιρού και έδωσε και οδηγίες για ετοιμασία πρότασης νόμου, αφού τόσο οι συνεδρίες της Ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών για να συνεχίσουν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη θα πρέπει να καλύπτονται από το Σύνταγμα. 

Ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται να συμφωνούν και οι μέχρι τώρα συζητήσεις δεν οδήγησαν σε συμφωνία για τροποποίηση του Συντάγματος. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ αντικρίζουν την πρόταση με σκεπτικισμό και θεωρούν πως δεν πρέπει η τροποποίηση του Συντάγματος να γίνει βιαστικά. Όλα τα άλλα κόμματα συζητούν την πρόταση και κάποια θεωρούν πως «με μικρές προσθήκες θα μπορούσε να περάσει και να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα», όπως υποστήριξε πρόσφατα βουλευτής μικρού κόμματος. 

- Αληθεύει πως εντός και του ΑΚΕΛ αλλά και του ΔΗΚΟ υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν κάθετα με την άποψη των ηγεσιών των κομμάτων και θεωρούν ότι τροποποίηση του Συντάγματος θα ενιχύση την παραγωγικότητα της Βουλής; Συζητήσεις άναψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter ο Φούλης, σχολιάζοντας τις επιτυχίες της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού. Ήταν η φωτογραφία που λήφθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, αφού ο Φούλης είναι αρχηγός κόμματος και όχι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός κράτους. 

Ωστόσο η φωτογραφία ήταν αυτή που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Κάποιοι μίλησαν για επιτηδευμένη και «στημένη» εικόνα, κάποιοι σημείωσαν την εμφανή παρουσία του βιβλίου «Η Κατάθεση μου» του Γλαύκου Κληρίδη και κάποιοι για το ύφος του Φούλη. 

Το ρεζουμέ των σχολίων και παρατηρήσεων είναι ότι πρόκειται για μια φωτογραφία με πολλά μηνύματα, «δηλωμένα» και... «αδήλωτα»:

Πρώτον: ο Φούλης παραμένει στενός φίλος του Κυριάκου κάτι που βγαίνει στη δημοσιότητα συχνά-πυκνά.

Δεύτερο: θέλει να μας πείσει ότι αυτή την περίοδο διαβάζει στο γραφείο του την Κατάθεση του Κληρίδη. Δεν μας αποκάλυψε ποιον τόμο και γιατί τον επέλεξε...

Τρίτον: Είναι χρήστης Windows, λάπτοπ HP και όχι του trendy Apple mac, όπως και το κινητό του iphone. (Στους καλούς καιρούς έκανε και διαγωνισμούς για iphone με τον Μαλά να έχει κερδίσει μία συσκευή!)... ----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση