ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η εισβολή στο τεμάχιο 4, η βίζα για τις ΗΠΑ και η δύσκολη αποστολή του Καρούσου

= ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες από το δεύτερο σεισμογραφικό της σκάφος το Oruc Reis, έχει σημάνει συναγερμό και στο ΥΠΕΞ αλλά και στον Λόφο. Η νέα πρόκληση κινείται σε πολλαπλά επίπεδα αφού η διάρκειά της θα είναι σχεδόν μέχρι την αναμενόμενη περίοδο για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως τις 10 Απριλίου 2020, αλλά και επειδή η Τουρκία παρεμβαίνει πια απροκάλυπτα σε μέρος του τεμαχίου 4 που τα δικαιώματα εκμετάλλευσης έχει αποκτήσει η γαλλική «Total». Πηγή μου που γνωρίζει πολλά μου έλεγε χθες πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας σε υψηλό και ανώτατο επίπεδο ήταν άμεσες, ενώ έγιναν και σημαντικά τηλεφωνήματα από τον Λόφο με κύριο αίτημα την ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στα όσα τεκταίνονται γύρω από την Κύπρο. Ένα αίτημα που προωθούν ήδη οι Κύπριοι ευρωβουλευτές με πρώτο και καλύτερο τον Λευτέρη Χριστοφόρου. Ενημέρωση για τις νέες προκλήσεις έχει γίνει και σε Κύπριους και Εβραίους απόδημους που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ με επιρροή σε κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Με χαρά και χαμόγελα μέχρι τ’ αυτιά έγινε δεκτός στο ΥΠΕΞ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για προξενικές υποθέσεις Carl Risch, ο οποίος έφερε τα καλά νέα για την κατάργηση της βίζας για Κύπριους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υφυπουργός συμμετείχε σε ένα… μικρό υπουργικό με τρεις υπουργούς: Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και έδωσε την πολυαναμενόμενη υπόσχεση ότι η απαλλαγή των Κυπρίων από τη βίζα ακόμα και μέσα στο 2020.

Και ενώ η κυβέρνηση ήδη μιλά για μεγάλη επιτυχία, ένα τουλάχιστον κόμμα εξακολουθεί να έχει σοβαρές αντιρρήσεις για την αναθέρμανση των Κυπρο-αμερικανικών σχέσεων. Πρόκειται όπως καλά αντιληφθήκατε για το ΑΚΕΛ το οποίο δεν θα αργήσει να τοποθετηθεί και επί αυτού του θέματος, έστω και έμμεσα, όπως μαθαίνω από πηγή μου στο κόμμα.

Δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Γιάννης Καρούσος. Ως ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών θα συναντηθεί σύντομα με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσει μαζί του το αίτημα για ανάκτηση μέρους της οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου που λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο για να το μετατρέψει σε εκκλησιαστικό μουσείο. Η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να ανακτήσει η Αρχιεπισκοπή το μέρος του κτιρίου που έχει εκμισθώσει για τριάντα πέντε έτη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ενώ δεν υπάρχει κανένας που να τοποθετείται δημόσια υπέρ του αρχιεπισκοπικού αιτήματος. Ο Καρούσος θα πάει να δει τον Αρχιεπίσκοπο και να προσπαθήσει να του αλλάξει γνώμη σε μια αποστολή υψηλού ρίσκου αφού η Αυτού Μακαριότης είναι, όπως ομολογούν όσοι τον γνωρίζουν, «αγύριστο κεφάλι». Όπως ακούω ακόμα και ο ίδιος ο Νίκαρος παραξενεύτηκε με την εμμονή του Αρχιεπισκόπου να διεκδικεί με τόση επιμονή το ακίνητο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και ευχήθηκε στον Καρούσο… καλή τύχη.

-Αληθεύει πως η στάση του Αρχιεπισκόπου έρχεται ως αντίδραση των χειρισμών που έτυχε η εκκλησιαστική γη στη Γεροσκήπου;
Ο Γιάννης Καρούσος δηλώνει πως δεν υπάρχει σύνδεση του ενός θέματος με το άλλο αλλά μάλλον λίγους πείθει…
Πάντως πληροφορίες που έφτασαν κοντά μου, αργά χθες το απόγευμα μιλούσαν για «δεύτερες σκέψεις» από τον Αρχιεπίσκοπο μετά την τεράστια αντίδραση και κινητοποίηση που προκάλεσε η διεκδίκησή του.

ΚΟΥΙΖ: Ποιοι βουλευτές ανησυχούν πολύ για την επαναφορά του θέματος των ΜΕΔ σε ΠΕΠ; Δηλαδή των κόκκινων δανείων που έχουν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και κυρίως βουλευτές, τα οποία οδεύουν ξανά προς τη Βουλή και αναμένονται νέες αποκαλύψεις;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση