ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η λίστα του Νίκαρου και ο εκβιασμός του Άντρου

= ΠΕΜΠΤΗ 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Σημαντική αποστολή έχει σήμερα ο Νίκος Δένδιας. Θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συζητήσει μαζί του την τουρκική παραβατικότητα που έφερε μεγάλη τρικυμία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μου ανέφερε διπλωμάτης που γνωρίζει ο Δένδιας δεν θα ενημερώσει τον Γκουτέρες μόνο για τις παρεμβάσεις του νεοσουλτάνου στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις ενέργειες της Ελλάδας με τις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Θα του μεταφέρει και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το κυριότερο, στην Αμμόχωστο. Δεν αναμένεται ότι θα βγει κάτι χειροπιαστό και άμεσο από τη συνάντηση αλλά είναι άκρως σημαντική η στάση που θα τηρήσει ο Γκουτέρες στα θέματα καθότι στον ΟΗΕ προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό αμέσως μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Επιπλέον, ο Δένδιας θα αποκομίσει και μία σαφή ένδειξη των προθέσεων του ΓΓ και κατά πόσον αυτός επιμένει ακόμα στη θέση του ότι η Κύπρος θα πρέπει να γίνει ένα «κανονικό κράτος». 

Αντιλαμβάνομαι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο το «κανονικό κράτος» δίπλα από το όνομα της Κύπρου ηχεί ως σύντομο, πετυχημένο αστείο. Σε ποιο κανονικό κράτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καταγγέλλει δημόσια ότι εκβιάζεται από τον Πρόεδρο του κράτους για να εξασφαλιστεί η σιωπή του; Ο Άντρος Κυπριανού είπε κατά λέξη: «Είναι μερικές φορές που μου ανέμιζε αυτά τα χαρτιά και μου έλεγε ‘ξέρεις, έχω αυτά τα χαρτιά, σταμάτα να μιλάς» και «του είπα Πρόεδρε δώσε τα στη δημοσιότητα. Θεωρώ απαράδεκτο να μετέρχεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέτοιες μεθόδους να θεωρεί ότι μπορεί να απειλεί και να εκβιάζει πολιτικά πρόσωπα για να αποσπά τη σιωπή τους».

Τι γράφουν αυτά τα χαρτιά που φέρεται να ανέμιζε ο Νίκαρος εκνευρίζοντας τον Άντρο; Είναι, όπως λένε, λίστες με τις πολιτογραφήσεις που έγιναν επί προεδρίας Χριστόφια και περιέχουν ονόματα-φωτιά. (Δεν μας έφταναν τα 45άρια... έρχεται και άλλη κάψα). Ονόματα που σύμφωνα με τις...περιρρέουσες φήμες αν αποκαλυφθούν θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό, όχι μόνο τοπικά αλλά διεθνώς. Φέρονται να εμπλέκονται άτομα από τον πρώην εθνικό εργολάβο μέχρι Ρώσοι που ενδέχεται να είχαν ανάμειξη στις Αμερικανικές Εκλογές! Οι αναφορές αγγίζουν δηλαδή και τον Λευκό Οίκο και το ίδιο το Κρεμλίνο, φίλοι του οποίου φέρονται επίσης να εξυπηρετήθηκαν και να έγιναν συμπατριώτες μας.  

Μα τι κράτος είμαστε τελικά; Κινούν οι ηγέτες μας που τους υποτιμούμε τα νήματα του διεθνούς παρασκηνίου; Νικήσαμε κατά κράτος και αυτούς τους Εβραίους;

Υπάρχει και καλύτερο: Ο Άντρος στο πρώτο κύμα αντεπίθεσης κατηγόρησε τον Νίκαρο ότι «τα πιο τρανταχτά ονόματα που υπάρχουν σε αυτή τη λίστα και τα οποία έχουν πολιτογραφηθεί, είναι πελάτες του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη». Και διερωτήθηκε αν «συνωμότησε ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Νίκο Αναστασιάδη για να πολιτογραφήσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα»...

Ήρθε και το κερασάκι από τον Κούσιο ο οποίος είπε ότι η λίστα στάλθηκε υπό μορφή επιστολής στους πολιτικούς αρχηγούς για... «ενημερωτικούς σκοπούς».

Δεν γνωρίζω πολλά «κανονικά» κράτη στα οποία να συμβαίνουν αυτά. Δεν λέω ότι είναι η μόνη... μοναδικότητα που έχουμε. Δόξα σοι ο Θεός έχουμε και πολλές άλλες. Όχι μόνο σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία οδεύει σε κατάρριψη ρεκόρ, αλλά σε όλες. 

Το βέβαιο είναι πως η νέα αντιπαράθεση θα πάει μακριά χωρίς όμως να μάθουμε πολλά. Το πιο πιθανό είναι πως θα ανταλλαγούν και άλλες κατηγορίες, φωνές και αψιμαχίες χωρίς να δοθούν ονόματα, χωρίς να γίνουν νέες αποκαλύψεις. Ίσως μέχρι τις Βουλευτικές.
Δεν αποκλείεται όμως στα πλαίσια του νέου ασύμμετρου πολέμου να αποκαλυφθούν ορισμένα ονόματα, οπόταν θα πρέπει να αναμένουμε και τις αναταράξεις του πολιτικού σεισμού. Και αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. 

Δεν ξέρω εάν τελικά θα διερευνηθεί και σε πόσο βαθμό το σκάνδαλο που αποκάλυψε το Al Jazeera, δεν ξέρω αν θα προκύψει και νέο σκάνδαλο από τις λίστες που «ανεμίζει» ο Νίκαρος κι αν θα διερευνηθεί και αυτό. 

Το σίγουρο είναι πως έχουμε τεράστιο δρόμο μπροστά μας για να γίνουμε κανονικό κράτος. Ολόκληρο Γολγοθά. Δεν ξέρω αν μπορεί να μας σώσει ο Γκουτέρες, ούτε καν ο ίδιος ο Θεός, αν τολμήσει να βάλει το χέρι του. 

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση