ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η «συναπόφαση» για τα οδοφράγματα και τα ερωτήματα

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έκπληξη υπήρξε για κάποιους το τηλεφώνημα του Νίκαρου στον Μουσταφά και η «συμφωνία» τους για το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων που είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού. Οι συζητήσεις γύρω από το θέμα εστιάζουν στο κατά πόσο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων θα έπρεπε να είναι «συναπόφαση» των δύο κοινοτήτων ή απόφαση της αναγνωρισμένης κυβέρνησης. 

Οι επιστήμονες τι λένε για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων; Έχουν ερωτηθεί και τι απάντησαν;

Ο Ακιντζί αλλά και το ΑΚΕΛ έθεταν συνεχώς θέμα μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης για το κλείσιμο αριθμού οδοφραγμάτων στα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό του κορωνοϊού. Υπήρξαν μάλιστα και δυναμικές εκδηλώσεις από οργανώσεις με συμμετοχή και βουλευτών και άλλων αξιωματούχων του ΑΚΕΛ οι οποίες μάλιστα κατέληξαν και σε επεισόδια με την αστυνομία και τον ξυλοδαρμό στρατιώτη από διαδηλωτή. Οι δε  ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ κατήγγειλαν την κυβέρνηση στην ΕΕ ότι έλαβε μονομερώς την απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων. 

Επέμενε μάλιστα τότε η ηγεσία του ΑΚΕΛ, μόνη από όλα τα κόμματα, ότι τα οδοφράγματα έκλεισαν για πολιτικούς λόγους και όχι λόγω κορωνοϊού. Υπήρξε μάλιστα τότε και αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο σε τόνο που ενόχλησε τον Νίκαρο και οδήγησε σε σχόλια για μεροληψία, αφού δεν είχε γίνει κανένα σχόλιο στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς ούτε για τις παραβιάσεις που έκανε στη γραμμή αντιπαράταξη, ούτε στις ενέργειες για εποικισμό της Αμμοχώστου, ούτε για τις διατρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σαφέστατος αποδέχτης των επικριτικών σχολίων ήταν η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η οποία είχε συνάντηση με τον Ακιντζί αλλά δεν τα κατάφερε να συναντηθεί με τον Νίκαρο. 

Ακολούθησε το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων από το κατοχικό καθεστώς και η απαγόρευση της διέλευσης ακόμα και της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ακόμα και διπλωματών, ακόμα και για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν υπήρξε καμία έντονη αντίδραση τότε ούτε από τους διαδηλωτές που έκαναν οδομαχίες πριν από λίγες μέρες στη Λήδρας, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη. Και η συζήτηση έκτοτε περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, κυρίως για εξυπηρέτηση των εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές Τουρκοκυπρίων που έμειναν χωρίς δουλειές και όχι τόσο για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων και των προσφύγων που στα κατεχόμενα βρίσκονται οι περιουσίες τους. Μάλιστα κάποιοι Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν κρατώντας τουρκικές και τουρκοκυπριακές σημαίες ζητώντας άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους. 

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα και το ερώτημα που ζητούσε απάντηση είναι αν τα οδοφράγματα θα έπρεπε να ανοίξουν με συντονισμένο τρόπο και «από κοινού απόφαση» της κυβέρνησης και του κατοχικού καθεστώτος. Η απάντηση που δόθηκε από την κυβέρνηση ήταν πως το θέμα θα το χειριζόταν ο Πρόεδρος αργότερα, αφού ξεπεραστούν τα πιο άμεσα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την άρση των περιοριστικών μέτρων και αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας τόσο στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία όσο και στα κατεχόμενα εδάφη. 

Μεσολάβησε όμως η επιστολή του Γκουτέρες προς τον Νίκαρο και τον Μουσταφά η οποία έκανε σαφέστατη αναφορά ότι «αναμένει να υπάρξει κοινή συμφωνία στις ρυθμίσεις για να ανοίξουν και πάλι τα σημεία διέλευσης». Στην ίδια επιστολή, σχεδόν δεικτικά, ενθάρρυνε τους ηγέτες να συνεργαστούν για όλα τα θέματα με την Ειδική Εκπρόσωπό του Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 

Όλοι ανέμεναν πως το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων χρειαζόταν περισσότερη συζήτηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόφαση να δώσει ημερομηνίες, ιδιαίτερα από την επιστημονική ομάδα. 

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Νίκαρος βιάστηκε να δώσει ημερομηνίες στον Μουσταφά ίσως για να ανταποκριθεί και στο κάλεσμα του Γκουτέρες αλλά και για να απαντήσει και στις πιέσεις του ΑΚΕΛ.

Μια άλλη εκδοχή είναι πως ο Νίκαρος εκείνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει στον Μουσταφά τις αποφάσεις τις κυβέρνησης ζητώντας ουσιαστικά την συμφωνία του και την ευθυγράμμιση με αυτές. Στη συνέχεια ο Μουσταφά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει πρώτος τη «συμφωνία» ελπίζοντας και σε πολιτικό όφελος και «εγλωβίζοντας» την δική του αντιπολίτευση. Είχε εξάλλου προειδοποιήσει λίγο πριν τον λεγόμενο υπουργό Υγείας του ψευδοκράτους που ζητούσε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας της Δημοκρατίας, πως τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο ίδιος με τον Αναστασιάδη.

Το ερώτημα που τίθεται και αναμένει απάντηση, μετά την νέα έκπληξη που έκανε ο Νίκαρος με την ημερομηνία για σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, είναι:

- Δημιουργεί ο τρόπος που το χειρίστηκε θετικό ή αρνητικό προηγούμενο για την πλευρά μας σε πολιτικό επίπεδο; Μήπως έχει καταφέρει να διαγράψει με αυτή την απόφαση τις αιτιάσεις και κατηγορίες καλοθελητών για άνοιγμα και κλείσιμο των οδοφραγμάτων «μονομερώς»; 

Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από τα κατεχόμενα θεωρούνται έγκυρα πέραν πάσης αμφιβολίας; Ποιες απόψεις εκφράζουν επ' αυτού οι επιστήμονες; Για όλα τα άλλα αυτούς επικαλούμαστε. Για αυτό έχουν γνωμοδοτήσει;

Και ένα τρίτο: Οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα θα γίνονται πια με θερμικές κάμερες και άλλους ελέγχους, όπως περίπου συμβαίνει στα αεροδρόμια; Και τι θα σημαίνει αυτό σε πολιτικό επίπεδο; Μήπως θα ενισχύσει την αναγνώριση της ξεχωριστής πολιτικής οντότητας που τόσο πολύ προσπάθησαν οι τουρκοκύπριοι να προωθήσουν τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες εκμεταλλευόμενοι την πανδημία και απευθυνόμενοι, του Ακιντζί πρωτοστατούντος, στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς;

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X