ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα κόμματα που προτιμούν τα χαρακώματα

= ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2020 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το Σχέδιο Β της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας, προτάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ακολουθήσει η ανακοίνωσή τους. 

Ο κρίσιμος Ιούνιος και τα νέα νομοσχέδια που θα φέρουν νέες μάχες

Όπως πληροφορούμαι το Σχέδιο Β του Νίκαρου κλειδώνει σήμερα στη σημαντική συνάντηση που θα έχουν Νίκαρος και Πετρίδης. 

Τόσο ο οικονομικός όσο και ο πολιτικός κόσμος αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις του Νίκαρου, μετά το φιάσκο των δύο νομοσχεδίων που αποσύρθηκαν επεισοδιακά από τη Βουλή αλλά και από το γεγονός ότι ελάχιστα στοιχεία του περιεχομένου του νέου Σχεδίου έχουν γίνει γνωστά.

Επιχειρήσεις και οργανωμένοι επιχειρηματίες διαμηνύουν ότι καταστρέφονται από την κρίση και δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να μαντέψουν το περιεχόμενο του Σχεδίου Β και να οργανώσουν την στρατηγική τους. 

 

Πολιτικοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι ο Ιούνιος θα είναι ιδιαίτερα καυτός και για τα εσωτερικά θέματα της Κύπρου αλλά και για την εξωτερική πολιτική. 

Στο εσωτερικό οι επιπτώσεις της πανδημίας, η οικονομία, η υγεία και η διαχείριση της επιστροφής στην «κανονικότητα» θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που έχει αρχίσει ο προεκλογικός και με τα κόμματα να βρίσκονται ακόμα στα... χαρακώματα. Όπως μου έλεγε κομματικό στέλεχος μεγάλου κόμματος «οι μεγάλες αντιπαραθέσεις τώρα θα αρχίσουν αφού λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού οι κομματάρχες είχαν κάνει μικρή ανάπαυλα από τις διαμάχες και τις συγκρούσεις. Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα να βγουν από τα χαρακώματα, μη σας πω ότι θεωρούν πως πολιτικά τους συμφέρει να τα σκάψουν ακόμα πιο βαθιά και να παραμείνουν εκεί μέσα πυροβολώντας μέχρι τις βουλευτικές». 

 

Και στην εξωτερική πολιτική όμως τα προβλήματα επανέρχονται δυναμικά. Οι πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας και οι επεμβάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ με την έντονη ρητορική που αναπτύσσει και τις προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Παρά την ευρωπαϊκή στήριξη στην Κύπρο και τις καταδικαστικές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο διεκδικητικοί και ανυποχώρητοι, ανεβάζοντας περισσότερο το πολιτικό θερμόμετρο. 

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων που έκλεισαν λόγω των μέτρων για την πανδημία θα είναι μία ακόμα πρόκληση αφού, σύμφωνα με πηγή μου, θα δοκιμάσει και τις σχέσεις όχι μόνο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης αλλά και μεταξύ πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό οι οποίες ήδη συζητούν συνεργασίες.

«Με μια μικρή ανάλυση της παρούσας κατάστασης και των αναμενόμενων εξελίξεων στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κάποια κόμματα συνειδητά επιλέγουν να παραμείνουν στα χαρακώματα και να συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα που ουσιαστικά είναι αγώνας προσέλκυσης ψηφοφόρων», συμπλήρωσε η πηγή μου.

 

Εάν νομίζατε πως τα νομοσχέδια για τις κρατικές εγγυήσεις είναι τα μόνα που προκαλούν τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό, λανθάνεστε. Πριν καλά, καλά ξεμπερδέψουμε με αυτά έρχονται άλλα τρία νομοσχέδια που θα φέρουν νέες αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητα. Πρόκειται για τα τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών είτε την 1η  είτε στις 15 Ιουνίου. 

Εάν κρίνει κανείς από τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν με αντιδράσεις πρωτοκλασάτων στελεχών και τοπικών αρχόντων από όλα σχεδόν τα κόμματα, η συνέχεια θα είναι... συναρπαστική. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστούμε και νέα... χαρακώματα αφού η αντιπαλότητα θα μεταφερθεί και σε τοπικό επίπεδο με εμπλοκή και ψηφοφόρων από τη βάση των κομμάτων.

Πρόσφατα, εάν θυμάστε, υπήρξαν αποκαλύψεις από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για μεθοδεύσεις από την ηγεσία και στελέχη των κομμάτων τους. Ονομαστικά. Υπήρξε μάλιστα και ένας δήμαρχος που προσέφυγε στην Σπέχαρ καταγγέλλοντας ότι κάποιοι θέλουν να του πάρουν το... τοπικό του βασίλειο, αφού ο Δήμος του με τη νέα δομή προβλέπεται να καταργηθεί. Και άκουσε τα εξ αμάξης για την συμπεριφορά του από πολλούς, ακόμα και πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματός του.  

Όπως εύστοχα ανέφερε χθες βουλευτής «με τα νομοσχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης όχι μόνο χαρακώματα θα χρειαστούμε αλλά θα δράσουν και ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολώντας αδιάκριτα, δικούς τους και ξένους».

 

 

 

----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση