ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η άρση των μέτρων και ο τετραγωνισμός του κύκλου

= ΤΡΙΤΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τεράστιες είναι οι πιέσεις που δέχεται ο Λόφος και ο Νίκαρος για άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα μετά τους μονοψήφιους αριθμούς στα κρούσματα κορωνοϊού. Οι πιέσεις προέρχονται και από τους εργοδότες και από τους συνδικαλιστές και από πολλούς άλλους, περιλαμβανομένων και εκκλησιαστικών παραγόντων. 

Ο ίδιος πάντως το έχει ξεκαθαρίσει πως η όποια άρση των περιορισμών θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη οι ειδικοί της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, με τους οποίους συναντάται σήμερα. Οι θέσεις τους θα μεταφερθούν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και θα λάβει τις αποφάσεις του και τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο Νίκαρος με νέο διάγγελμά του.  

Σε κομβικό σημείο εξελίσσεται και το άνοιγμα των εκκλησιών για το οποίο αναμένεται, μάλλον σήμερα, επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον Νίκαρο. Ο μητροπολίτης Λεμεσού ζήτησε όπως συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει επί του θέματος αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά του, λέγοντας πως θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο.Μέχρι σήμερα το πρωί πάντως δεν είχε γίνει οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ τους και πηγή μου που γνωρίζει με ενημέρωσε πως αυτό πιθανότατα να συμβεί μετά την ενημέρωση που θα έχει ο Νίκαρος από την επιδημιολογική ομάδα.

Ο Νίκαρος πάντως φέρεται να έχει δηλώσει πολύ πρόσφατα, σε έντονο μάλιστα ύφος, ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε, πως δεν θα επιτρέψει «να γκρεμιστεί σε μία ημέρα ότι με κόπο και πειθαρχία χτίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες». Σημείωσε μάλιστα πως οι ενδείξεις που έχει ο ίδιος είναι πως ο κόσμος μπορεί να κουράστηκε από τα μέτρα αλλά αντιλαμβάνεται πλήρως και την αιτία των περιορισμών και την ανάγκη να συνεχίσει να πειθαρχεί. 

Πέραν αυτών όμως σε πρώτο πλάνο παραμένει το restart στην οικονομία μετά τις τεράστιες επιπτώσεις που είχαν και έχουν τα μέτρα στην παραγωγή και τα έσοδα του κράτους. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τον Νίκαρο και τους συμβούλους του. Έντονο προβληματισμό προκαλούν και τα αυξημένα τις τελευταίες ημέρες κρούσματα απειθαρχίας ακόμα και από άτομα που κανείς δεν ανέμενε, παρά τη γενική συμμόρφωση του πληθυσμού.  

Όπως με πληροφόρησε πηγή μου που γνωρίζει, μεταξύ των πολλων εξωδίκων που έχουν εκδοθεί σε άτομα που παραβίασαν τα διατάγματα και κυκλοφορούσαν... ανέμελα ήταν και ένας βουλευτής. Εντοπίστηκε μάλιστα να τρώει σε ψησταριά μαζί με άλλα δύο άτομα χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά λες και δεν συνέβαινε τίποτα. Οι αστυνομικοί παρά τις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις «έκοψαν» εξώδικο 300 ευρώ και στον βουλευτή και στην παρέα του και στον ιδιοκτήτη της ψησταριάς.

Το θέμα που προέκυψε με τον βουλευτή συζητήθηκε και εντός του κόμματός, όπως ακούω με καθόλου κολακευτικά σχόλια, «αφού η δική του ανευθυνότητα έγινε η αιτία για να στοχοποιηθεί το κόμμα του», όπως σχολίασε κομματικό στέλεχος.

Η περίπτωση του βουλευτή δεν είναι το μοναδικό κρούσμα απειθαρχίας που αφορά επώνυμο. Προηγήθηκαν ένας αρχηγός κόμματος και ένας δήμαρχος που έσπασαν την καραντίνα ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και ενδεχομένως αρκετοί άλλοι που δεν έχουν εντοπιστεί.

Το ερώτημα που απασχολεί έντονα και την ομάδα των ειδικών και το υπουργικό και τον ίδιο τον Νίκαρο είναι κατά πόσον η πειθαρχία θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους εκτόνωση. Γιατί μπορεί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας να οφείλεται στην εθελούσια συμμόρφωση με τα διατάγματα και τον εκγλεισμό αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι αυτό μπορεί να έχει μακρά διάρκεια. Όσο κι αν είναι απαραίτητο.  

Όλα αυτά θα προσπαθήσει να παντρέψει ο Νίκαρος σήμερα και να μας ανακοινώσει αύριο τα νέα μέτρα. Όπως σημείωσε αναλυτής που παρακολουθεί την κατάσταση «Στην ουσία ο Πρόεδρος θα κάνει άλλη μια προσπάθεια να τετραγωνίσει τον κύκλο και να μπει στη διαδικασία να πείσει τον λαό ότι πρέπει να πειθαρχήσει στα νέα μέτρα και να αλλάξει για άλλη μια φορά την καθημερινότητά του στη βάση των δικών του υποδείξεων. Ένα φορτίο πολύ βαρύ και άλλη μια πρόκληση για να αποδείξει άλλη μια φορά ότι μπορεί να υλοποιήσει το σύνθημα με το οποίο κέρδισε το πρώτο μεγάλο του στοίχημα. Ότι δηλαδή και αυτή η κρίση βρήκε τον ηγέτη της, στο πρόσωπό του». 

       

----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση