ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Η έκθεση GRECO και οι γκρέκο μασκαρά

= ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

H νέα έκθεση της GRECO, της ομάδας κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, ήταν ό, τι δεν ήθελε αυτή την περίοδο η Βουλή, οι βουλευτές και τα κόμματα. Κυκλοφόρησε χθες ζεστή, ζεστή και στέλνει στα κόμματα και τους βουλευτές το μήνυμα πως την επόμενη φορά που θα μιλήσουν για αδιαφάνεια και διαφθορά θα πρέπει πρώτα να κοιταχτούν στον καθρέφτη.

Από τις 16 συστάσεις που η GRECO διατύπωσε στο μακρινό 2016 για την Κύπρο μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί πλήρως μόνο εφτά και οι περισσότερες αφορούν τους δικαστές παρά τους βουλευτές. Έξι από τις συστάσεις υλοποιήθηκαν μερικώς ενώ τρεις παραμένουν ανεφάρμοστες.

Οι βουλευτές και τα κόμματά τους που βγάζουν καθημερινά ανακοινώσεις κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας καλά κάνουν να την ξαναδιαβάσουν και να μη πουν τίποτα για κανέναν άλλον μέχρι να σιγυρίσουν τα του οίκου τους. Να φτιάξουν πρώτα απ’ όλα έναν κώδικα δεοντολογίας, να τον ψηφίσουν να τον δημοσιοποιήσουν και να τον εφαρμόσουν. Να γίνουν δηλαδή κανονικοί βουλευτές ενός κανονικού (λέμε τώρα) κράτους, όπως συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα και πολιτισμένα κράτη. Οι δικοί μας βουλευτές κρίνουν φαίνεται πως δεν είναι ανάγκη να έχουν κώδικα δεοντολογίας και παρά το ότι η GRECO τον ζητάει από το 2016 δεν τον έχουν ακόμη ολοκληρώσει. Τελευταία πηγαινοέρχεται ένα προσχέδιο κώδικα αλλά φαίνεται πως κανένας δεν έχει όρεξη να τον εγκρίνει και να τον ψηφίσει.

Η GRECO ζητά επιπλέον τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία να καταγράφονται με πιο αναλυτικό και ξεκάθαρο τρόπο για να εξυπηρετείται η διαφάνεια, που τόσο υμνούν και να χτυπιέται η διαφθορά που τόσο επικρίνουν. Και μάλιστα η λίστα με τα περιουσιακά τους και τα εισοδήματά τους να είναι ελεγμένη από επαγγελματία ελεγκτή και ότι του κουτουρού, που λένε και στα χωριά. Κάτι που επίσης αγνοούν σε συστηματική βάση. Γιατί άραγε;

Η νέα έκθεση μας θυμίζει πως υπάρχουν και άλλες γκρίζες περιοχές σε σχέση με τα καθήκοντα των βουλευτών μας που δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Όπως τα δώρα που πιθανόν να λαμβάνουν, στο παρελθόν πάντως μάθαμε ότι έλαβαν και μάλιστα ακριβά, αλλά και τις πιέσεις (lobbying) που πιθανόν να δέχονται από λομπίστες ή άλλες ομάδες πίεσης ακόμα και ΜΚΟ...

Ούτε αυτά τα έχουν ρυθμίσει.

Τελικά φαίνεται πως η νέα έκθεση GRECO για την τιμιότητα των βουλευτών ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή. Την ώρα που δύο μέλη της Βουλής ερευνώνται γιατί εμφανίστηκαν σε βίντεο ως πωλητές χρυσών διαβατηρίων του κράτους τους και ευρωπαϊκής υπηκοότητας. Το γνωστό βίντεο του Al Jazeera έκανε τον γύρο του κόσμου δείχνοντας δύο μέλη της κυπριακής βουλής, ο ένας μάλιστα να είναι ο πρόεδρος της, να κάνουν αλισβερίσι με υποτιθέμενους επενδυτές των οποίων ούτε το όνομα, ούτε το επώνυμο γνώριζαν, ούτε καν τι είδους μπίζινες κάνουν. Το μόνο που γνώριζαν είναι πως στην πατρίδα τους είχαν καταδικαστεί για οικονομικό έγκλημα, ότι εμπλέκονταν σε μαύρο χρήμα και απάτες και ότι διαθέτουν λεφτά. Πολλά λεφτά.

Η μεγάλη πλάκα είναι που ως εμπνευστής και συντάκτης του αγνοούμενου κώδικα δεοντολογίας είναι ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές του βίντεο. Κατ’ ακρίβεια ο γκεστ σταρ, ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βουλής Συλλούρης. Μπορεί να παραιτήθηκε αλλά την κληρονομιά του μας την άφησε και στη Βουλή και στην έκθεση της GRECO.

Ο άλλος πρωταγωνιστής, επίσης βουλευτής και μέλος ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Ο Χριστάκης Τζιοβάνη του ΑΚΕΛ, που πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση ήταν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και όπως κάποιοι επιμένουν και το ΑΚΕΛ δεν το διέψευσε, ήταν και ένας από τους μεγάλους χορηγούς του.

Θα χρειαστεί μάλλον αρκετός καιρός και πολλή προσπάθεια για να μπορέσει η Βουλή να ξεπλύνει και να καθαρίσει τη νέα τάτσα που της κληροδότησαν.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής είναι καλών προθέσεων και το έδειξε από τα πρώτα λεπτά που ανέλαβε. Μίλησε μάλιστα έξω από τα δόντια, παρά το ότι προέρχεται από το ΑΚΕΛ, και για μια άλλη τάτσα που χρονολογείται. Την λίστα Γιωρκάτζη. Είπε πως θα την δώσει στη δημοσιότητα παρά το ότι το ΑΚΕΛ δεν συμφώνησε ποτέ με αυτή τη θέση.

Η λίστα Γιωρκάτζη είναι άλλο ένα μελανό σημείο από αυτά που η GRECO θέλει να προλάβει ή να αποφύγει. Περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) και βεβαίως βουλευτών. Δηλαδή νομοθετών, αυτών που συζητούν, αποφασίζουν και νομοθετούν για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Κάποιοι βουλευτές πιάστηκαν να μην έχουν δηλώσει, ως όφειλαν τα κόκκινα δάνεια τους. Ούτε στις επιτροπές που συμμετέχουν, ούτε στην Ολομέλεια. Ας όψεται ο κώδικας δεοντολογίας θα μου πείτε...

Η λίστα Γιωρκάτζη βρίσκεται κλειδωμένη σε κάποιο συρτάρι παρά το γεγονός ότι η Βουλή κατά πλειοψηφία ψήφισε να δοθεί στη δημοσιότητα. Ο Συλλούρης αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση της Βουλής και η λίστα συνέχισε να παραμένει κλειδωμένη. Ο νέος πρόεδρος είπε πως είναι αποφασισμένος να τη δημοσιοποιήσει γιατί η Βουλή έχει γίνει ρεζίλι αλλά αναμένει γνωμάτευση νομικών για να αποφασίσει τελεσίδικα.

Ας βιαστεί όμως. Μην μας προλάβει η νέα έκθεση της GRECO. Γιατί πια, δικαιολογημένα θα μπορούν να μας βαράνε παλαμάκια στον ρυθμό του «Γκρέκο μασκαρά.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση