ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog 'Μα εγώ ήθελα πολυασφαλιστικό αγάπη μου'!

= ΤΡΙΤΗ 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Αρχή με ΓεΣΥ έκανε η νέα χρονιά και μάλιστα στο Προεδρικό με τον ίδιο τον Πρόεδρο να φοράει άλλη μια φορά το καπέλο του υπουργού Υγείας, ένα από τα πολλά υπουργικά καπέλα που φόρεσε κατά το 2018. Η χθεσινή συνάντηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύνδεσμο (ΠΙΣ) κλήθηκε εσπευσμένα ύστερα από τα αλλεπάλληλα "όχι" των γιατρών στο ΓεΣΥ, σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο νέος θεσμός από την κατάρρευση πριν ακόμα εφαρμοστεί.

Ο κύριος Πάμπος, ο οποίος γνωρίζει όλα όσα λέγονται και γίνονται στο Μέγαρο, για δεκαετίες τώρα, μου έλεγε χθες πως στη χθεσινή συνάντηση με τον ΠΙΣ ο Ανασταστιάδης ήταν σε φάση: "εγιώ εν τζαι" και συνέχισε να τους λέει "εγώ ήθελα πολυασφαλιστικό αγάπη μου".

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Πάμπο "η απορία κάποιων από τους παρευρισκόμενους ήταν: πως μπορεί ο Πρόεδρος να επικαλείται πια τη θέση του για το πολυασφαλιστικό τη στιγμή που εγκρίθηκε το μονοασφαλιστικό; Μια απορία που έμεινε όπως και άλλες αναπάντητη".

Μου εμπιστεύθηκε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό ο κ. Πάμπος: "Θεωρείστε πως την υπερεπισκεψιμότητα τους την έδωσε ο Πρόεδρος. Μένει μόνο να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες για τις χρεώσεις που θα κάνουν οι γιατροί εάν ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό περισσότερες από πέντε φορές"

Ο κ. Πάμπος ήταν πάντως κατηγορηματικός πως σήμερα είναι ημέρα αποφάσεων αφού "ο κόμπος έφθασε στο χτένι". Γι 'αυτό εξάλλου κλήθηκε στη σύσκεψη και ο ΟΑΥ, ενώ τα δύο μεγάλα αγκάθια, η απαίτηση των γιατρών για ιδιωτική ιατρική στο ΓεΣΥ και η αύξηση του προϋπολογισμού με αυτονόμηση των νοσοκομείων πριν από την έναρξη του Συστήματος, θα ξανατεθούν.

Το Προεδρικό και το υπουργείο Υγείας συζητούσαν, απ' όσα έμαθα, μέχρι αργά χθες βράδυ με τον ΟΑΥ τα θέματα που έθεσαν οι γιατροί ώστε να δοθούν σήμερα απαντήσεις και να αναζητηθούν λύσεις.
Στο Προεδρικό μάλιστα τέθηκε χθες και θέμα για "διαδικασία Κυπριακού". Δηλαδή, την καταγραφή των συγκλίσεων και των διαφορών μεταξύ γιατρών, υπουργείου και ΟΑΥ και την υποβολή σήμερα προτάσεων από τον Αναστασιάδη, ενός "Πλαισίου" καθώς και νέων όρων με στόχο μια τελική συμφωνία. Και μάλιστα μια συμφωνία εξπρές, αφού το απόγευμα της Πέμπτης συνέρχεται το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος για λήψη οριστικών αποφάσεων. 

Από την πλευρά των γιατρών ακούω ότι σήμερα θα τεθούν και οι δικές τους προτάσεις και "νέες ιδέες" για τα θέματα αγκάθια: την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, την αύξηση του προϋπολογισμού, τις πληρωμές των γιατρών στα νοσοκομεία και την υπερεπισκεψιμότητα. "Ειδικά για το τελευταίο θα κατατεθούν προτάσεις για ώστε να αποφευχθεί με ασφαλιστικές δικλείδες η κατάχρηση από πλευράς ασθενών", όπως μου λέχθηκε.

Η μεγάλη απορία πάντως είναι κατά πόσον οι προτάσεις των γιατρών θα βρίσκονται εντός του "Πλαισίου Αναστασιάδη" και κατά πόσον ο διάλογος θα προχωρήσει με νέους όρους ώστε να τεθεί χρονοδιάγραμμα και κατάληξη σε συμφωνία.

Σύμφωνα πάντως με τον κύριο Πάμπο, αίσθηση προκάλεσε στη χθεσινή σύσκεψη μια αντίδραση του ΠΙΣ σε ερώτηση του Αναστασιάδη. Ο Πρόδρος ρώτησε σε κάποια στιγμή τον ΠΙΣ γιατί δεν έκανε αντιπροτάσεις στα θέματα που θίγει. Η απάντηση που έδωσαν οι γιατροί ήταν: "Ο υπουργός σας μας είπε take it or leave it. We leave it".

 ----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρηξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X