ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο προεκλογικός, η ονοματολογία και τα μικρά εγκεφαλικά

= ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ποιος αρχηγός κόμματος βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μαρασμό; Σύμφωνα με όσα με πληροφόρησε έγκυρη πηγή μου, ο κομματάρχης νιώθει ότι τον τελευταίο καιρό τίποτα δεν λειτουργεί στο κόμμα και τίποτα δεν πάει σωστά. Ούτε οι εσωκομματικές διαδικασίες με τον ρυθμό που εξελίσσονται, ούτε η προσήλωση και η εργατικότητα των στελεχών τους, μα ούτε και τα νέα που φτάνουν από τη βάση του κόμματος τον ικανοποιούν. Και όπως ο ίδιος φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε πολύ κοντινό του πρόσωπο, «είναι στιγμές που νιώθω πως είμαι μόνος μου μέσα σε αυτό το κόμμα». «Η αλήθεια είναι πως όπως πάει ο κομματάρχης είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει μόνος του ή με την μικρή του παρέα», όπως ειρωνικά σχολίασε κάποιο απογοητευμένο στέλεχος της παράταξης.

Μπορεί ο συγκεκριμένος αρχηγός να βρίσκεται στα όριά του τις τελευταίες εβδομάδες, για να μην πω μήνες, αλλά δεν είναι ο μόνος. Όπως ακούω υπάρχουν και άλλοι, αρκετοί, κομματάρχες που βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Και πολλά κομματικά στελέχη δηλώνουν ότι αυτές οι βουλευτικές εκλογές αναδεικνύονται σε ό,τι πιο δύσκολο έχουν βιώσει στην πολιτική τους καριέρα. Όχι μόνο λόγω της πανδημίας. Κάποιοι κατηγορούν και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μετά τα απανωτά σκάνδαλα που βίωσε ο τόπος μας τα οποία έπληξαν σχεδόν όλους, αφήνοντας ελάχιστους πολιτικούς χώρους ανέπαφους.

Όπως εξομολογήθηκε πρόσφατα σε πηγαδάκι στη Λευκωσία γνωστό στέλεχος μεγάλου κόμματος, η αμφισβήτηση που δέχονται στελέχη και κομματάρχες από την βάση είναι χωρίς προηγούμενο. «Το τι ακούνε στις λίγες συναντήσεις που καταφέρνουν να έχουν με τον κόσμο του κόμματος δεν περιγράφεται», είπε και αποκάλυψε ότι κάποια στελέχη, ίσως για να αποσείσουν τις ευθύνες από την πλάτη τους, μέμφονται κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως υποστηρίζουν, η λειτουργία των μέσων έχει αυξήσει κατακόρυφα την αμφισβήτηση προς τις κομματικές ηγεσίες. Πολλές φορές, όπως λένε, η αμφισβήτηση γίνεται με ψιθύρους και με αστήρικτες εικασίες, είτε σκόπιμα, είτε ελαφρά τη καρδία. Το πρόβλημα το περιέγραψε με μία φράση κομματάρχης που δήλωσε προ καιρού σε δημοσιογράφους «θέλουμε και ένα μισθό για να τρέχουμε να διαψεύδουμε τα αυτονόητα, τις εικασίες και τις φαντασιώσεις που σκορπίζουν κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Αληθεύει ότι ακόμα και στο «ήσυχο» και γενικά «ήρεμο» ΑΚΕΛ έχουν οξυνθεί τα πνεύματα σε σχέση με το ψηφοδέλτιο; Και ειδικά για δύο συγκεκριμένες επαρχίες; Η αγαπημένη μου κυρία Γιαννούλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, με πληροφόρησε ότι πρόσφατα άκουσε έντονες συζητήσεις, ακόμα και φωνές για κάποιες επιλογές υποψηφίων που όλοι τις θεωρούν σίγουρες. Μπορεί, μου είπε, να λέγεται πως οι υποψηφιότητες θα αποφασιστούν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος αλλά όλοι γνωρίζουν πως η ονοματολογία που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της βάσης αλλά και στη βάση, θεωρείται εγκεκριμένη «τελειωμένη υπόθεση». Σύμφωνα με την κυρία Γιαννούλα σε κάποιες περιπτώσεις τοπικών επιτροπών τρέχουν κάποιοι πυροσβεστικά να σβήσουν τις φωτιές που άναψε η ονοματολογία…

Στην δε Πινδάρου φαίνεται πως υπάρχουν τα λιγότερα προβλήματα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Αν και ο εσωκομματικός πόλεμος πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, και στην Πινδάρου και αλλού, αυτή τη φορά τα πράγματα για τον Φούλη φαίνεται να κυλάνε κάπως πιο ήρεμα. Η Μάνταμ του Φούλη μου τόνισε ξανά το «προς το παρόν τουλάχιστον», γιατί όπως λέει, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση όταν ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα.

Στο πριγκιπάτο η κατάσταση, όπως μου λέει η ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα, είναι «απλά απερίγραπτη». Το σίγουρο, λέει είναι ότι απέχει πολύ από αυτό που γνώριζαν ως συντονισμένη και οργανωμένη προεκλογική περίοδο τα πιο παλιά στελέχη. Οι προσωπικές ατζέντες, μου είπε, είναι στην ημερήσια διάταξη και οι αντιδράσεις που ακούγονται για κάποιες επιλογές είναι και έντονες και ουσιαστικές και ανησυχητικές. Σε τέτοιο βαθμό που ο πρίγκιπας Νικόλαος φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για κάποιες από τις επιλογές του.

Στην ΕΔΕΚ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι επιλογές του Σιζό έχουν ξεσηκώσει και τους λίγους, σύμφωνα με την αναφορά στελέχους, που έχουν μείνει πιστοί στο κόμμα. Εκείνο που προσάπτουν στον πρόεδρο του κόμματος είναι η βεβιασμένη συνεργασία που έκανε «μόνος του» με την Συμμαχία Πολιτών, η οποία δεν φαίνεται να έχει πείσει πολλά από τα στελέχη και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην βάση. Επιπλέον ο επαναπατρισμός κάποιον παλαιών στελεχών τα οποία έφυγαν κακήν κακώς από το κόμμα, υποστηρίζοντας άλλα κόμματα στα οποία μάλιστα δεν κατάφεραν να μαζέψουν ούτε τον ελάχιστο αριθμό σταυρών για να θεωρούνται ότι έχουν πολιτική παρουσία, έχει προκαλέσει ακόμα και ανέκδοτα… Ίσως η προεκλογική περίοδος που περνούμε να είναι όντως η χειρότερη που βίωσε η Κυπριακή Δημοκρατία;

ΚΟΥΙΖ: Ποιος βουλευτής ανησυχεί πολύ, πάρα πολύ από το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσει ο Αδάμου τη λίστα Γιωργκάτζη;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  |  Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

ΥΠΟΙΚ: Ορατός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός

«Tο ΑΚΕΛ ως βλαπτικό κόμμα για την Κύπρο επιθυμεί την διαβάθμιση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου, ...»
ΑΚΑ  |  22:09

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση