ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο Συλλούρης και η καταραμένη λίστα

= ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στο παρά πέντε της αποχώρησής της από τη ζηλευτή θέση της η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Χρυσταλλού έστειλε το τελευταίο της δώρο στον Συλλούρη. Μια λίστα φωτιά. Τη λίστα ΜΕΔ των ΠΕΠ, όπως επεκράτησε να λέγεται εν συντομία η λίστα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Την είχαν ζητήσει από τη Χρυσταλλού οι βουλευτές και θυμήθηκε να τους τη στείλει κατόπιν εορτής.

Ο Συλλούρης, όπως είπε αργότερα, την κλείδωσε στο γραφείο του, αφού είχε επάνω την ένδειξη «Απόρρητο» και πήγε ταξίδι. Όταν επέστρεψε πήγε κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο γραφείο του για να δει τη λίστα για την οποία μιλούσε ολόκληρη η Κύπρος και πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα, ακόμα και κομματάρχες του ζητούσαν να τη δώσει στη δημοσιότητα. Άνοιξε, λοιπόν, το συρτάρι και άρχισε να διαβάζει τη λίστα για πρώτη φορά. Είδε, όπως είπε, ονόματα επιχειρηματιών, ένας από αυτούς είχε 100 ΜΕΔ, το όνομα πολιτικού που είχε αποβιώσει και το όνομα βουλευτή που είχε ΜΕΔ 2.500 ευρώ, πράγμα που του φάνηκε παράξενο. «Βουλευτής και να έχει ΜΕΔ 2500 ευρώ;».

Τελικά διαπιστώθηκε πως ήταν το παρατράβηγμα της κάρτας του εν λόγω βουλευτή και ούτε ο ίδιος το είχε πάρει χαμπάρι. Μιλάμε εξάλλου για το ευτελές ποσό των 2.500 ευρώ για έναν βουλευτή. Μετά από όλα αυτά ο πονηρός και έμπειρος Συλλούρης κάθισε και σκέφτηκε πως η καταραμένη λίστα μόνο κακά μπορούσε να φέρει. Έπρεπε οπωσδήποτε να την ξεφορτωθεί. Πώς όμως; Αν τη φύλαγε στο αρχείο απορρήτων του θα συνέχιζαν όλοι να τον παρενοχλούν να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Αν την έδινε στη δημοσιότητα θα έκανε εχθρό του τη μισή Κύπρο και θα βίωνε στιγμές δράματος χειρότερες κι από αυτές που περιέγραφε ως Μάρθα Βούρτση η Χρυσταλλού. Κι εκεί που σκεφτόταν «πώς και τι» κατέληξε στον νέο διοικητή της Κεντρικής. Του μήνυσε πως πρέπει να συναντηθούν και την ώρα που γινόταν η πρώτη επίσημη συνάντησή τους, μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα βγάζει την απόρρητη λίστα και του την επιστρέφει. Κόκκαλο ο νέος διοικητής. Είναι και αμάθητος ο άνθρωπος από πολιτικά τερτίπια... η Χρυσταλλού ήταν αν μη τι άλλο πολύπειρη σ’ αυτά...

Βρήκε ο άνθρωπος τη δύναμη και είπε πως βρίσκεται προ εκπλήξεως γιατί θεωρούσε ότι πήγε στο γραφείο του Συλλούρη για εθιμοτυπική επίσκεψη. «Και όχι για να αγγίξω με γυμνά χέρια τα κάρβουνα» ίσως ήθελε να προσθέσει. Ψέλλισε ένα «μόλις ανέλαβα και δεν έχω ενημέρωση για το θέμα. Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τούτο, δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο». Και τι να κάνει μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα και τον αγέρωχο πρόεδρο πήρε τη λίστα, μαζί με τις παραινέσεις του Συλλούρη: «Αυτό δεν θα το αφήσω σε επίπεδο κουτσομπολιού και διαρροών. Θα γίνει σοβαρή δουλειά σε βάθος και θα αγγίξουμε εκεί που πρέπει» είπε ο πρόεδρος χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς σκέφτεται να αγγίξει σε πόσο βάθος και πώς. Έκπληκτοι όμως έμειναν και δημοσιογράφοι που δεν περίμεναν την όλο θεατρική χάρη χειρονομία του προέδρου Συλλούρη.

Δημοσιογράφος σχολίασε αργότερα, με μια δόση κακίας είναι αλήθεια: «πάλι καλά που παρέδωσε τη λίστα στον Ηροδότου και όχι στον Ντάνο» και συμπλήρωσε: «Θα κάνω μια πρόβλεψη. Ξαφνικά όλοι θα σταματήσουν να μιλάνε για τη λίστα ΜΕΔ των ΠΕΠ θα πλησιάσει ο καιρός για τις βουλευτικές και ίσως τότε κάποιοι το συζητήσουν, θα γίνουν οι βουλευτικές, θα φύγει ο Συλλούρης από τη Βουλή, θα φύγουν και αρκετοί βουλευτές, θα έχουν ξεκαθαρίσει τα ΜΕΔ τους και πια δεν θα υπάρχει λόγος να επανέλθει το θέμα στη δημόσια σφαίρα.

Ούτε θα χρειαστεί να πιεστεί ο Συλλούρης να αγγίξει εκεί που πρέπει, ούτε καν κάπου που δεν πρέπει. Πουθενά δεν θα αγγίξει, θα τα κάνει όλα ο χρόνος. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα αφαιρέσει την κατάρα από τη λίστα, η οποία θα μοιάζει πια μια συνηθισμένη λίστα αφημένη στο γραφείο του προέδρου ή σε ένα οποιοδήποτε συρτάρι. Ακίνδυνη και αδιάφορη, όπως έπρεπε εξαρχής να είναι για να μην στοχοποιείται το πολιτικό σύστημα και ειδικά οι πολιτικοί μας». Κάποιοι φαίνεται πως δεν έμαθαν από όσα έπαθαν από το χάος του 2013. Αναπολούν πρακτικές που εξέθεσαν τη χώρα και την οικονομία διεθνώς και οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Τη στιγμή που οι ειδικοί μιλούν για την ανάγκη κάθαρσης και διαφάνειας στον χώρο της οικονομίας, που ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι επισκέπτεται την Κύπρο με συγκεκριμένους στόχους και που μόνο η Τράπεζα Κύπρου έχει διαγράψει γύρω στους 20.000 γκρίζους λογαριασμούς αυτοί βγαίνουν ξανά με τα παλιομοδίτικα συνθήματά τους για «στοχοποίηση της Κύπρου». Είναι τα συνθήματα που καταγράφονται από κάποιους εκτός Κύπρου και χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν ότι επιμένουμε στο ίδιο μοτίβο. Μήπως ορισμένοι θα πρέπει να συνέλθουν και να συνειδητοποιήσουν επιτέλους πως αν δεν εγκαταλείψουν το αμαρτωλό παρελθόν δεν πρόκειται να έχουμε υγιές μέλλον;

ΚΟΥΪΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός ετοιμάζει επίθεση στο νομοσχέδιο Ρούμπιο – Μενέντεζ; Όπως μαθαίνω σε μικρή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επιχειρήματα που θα προβληθούν με κυριότερο την προστασία των σχέσεών μας με τη Ρωσία..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση