ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Οι νέες και οι παλιές έρευνες του Οδυσσέα και ο πόλεμος του πρίγκιπα

= ΤΕΤΑΡΤΗ 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ο ίδιος ο Νίκαρος ενδέχεται να ανακοινώσει σήμερα τα μέτρα κατά της πανδημίας ή τουλάχιστον μερικά από αυτά. Τουλάχιστον αυτό λεγόταν χθες σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι στην πρωτεύουσα, στο οποίο συζητήθηκε η μετάθεση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το απόγευμα. Όπως λέχθηκε, μια πιθανή αιτία της μετάθεσης του Υπουργικού είναι η λήψη σοβαρών μέτρων τα οποία μάλλον θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Γι’ αυτό και η πρώτη σκέψη ήταν ότι ανέλαβε να τα μεταφέρει στον λαό ο ηγέτης της κρίσης.

Όχι πέντε, ούτε δέκα αλλά τριακόσιες οκτώ χιλιάδες ευρώ είναι το ποσό που φέρεται να εισέπραξε το ΑΚΕΛ από τα προγράμματα στήριξης που προώθησε η κυβέρνηση για να ενισχύσει ιδιωτικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Όπως έγραψε χθες ο Φιλελεύθερος, το κόμμα του λαού κατάφερε και επωφελήθηκε σε τρεις φάσεις από τα κυβερνητικά σχέδια στα οποία εντάχθηκε λόγω της «μείωσης του κύκλου εργασιών», όπως έκαναν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Και αυτό παρά τις δηλώσεις αρμοδίων του ΑΚΕΛ ότι δεν επρόκειτο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο σχέδιο. Ωστόσο, στο σχέδιο εντάχθηκε προσωπικό από τις επαρχιακές επιτροπές του ΑΚΕΛ με το επιχείρημα ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών του κατά 25%. Σημειώνεται πως το ΑΚΕΛ, ως κόμμα, λαμβάνει ετήσια κρατική χορηγία ύψους 1,6 εκατ. ευρώ ενώ η νεολαία του κόμματος, η ΕΔΟΝ, λαμβάνει ετήσια χορηγία ύψους 73.000 ευρώ.

Αλήθεια, μήπως το θέμα προσφέρεται για έρευνα από τον Οδυσσέα-Τσακ Νόρις, αφού αφορά τη διάθεση κρατικών κονδυλίων;

Αν και ο Τσακ-Νόρις, όπως ακούω, έχει πολλή δουλειά τελευταία. Μπορεί να ζητά να διερευνήσει «εδώ και τώρα» τους φακέλους του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, υποστηριζόμενος θερμά από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, δεν έχει όμως ακόμα ολοκληρώσει την έρευνα για τα έξοδα των υποψηφίων προέδρων και των κομμάτων στις προεδρικές του 2018. Ναι καλά διαβάσατε. Σχεδόν τρία χρόνια μετά η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την έρευνα για τα κόμματα και τους 9 υποψήφιους προέδρους τον Ιανουάριο του 2018. Και δεν το κατήγγειλα εγώ, το κατήγγειλε η Συμμαχία Πολιτών, της οποίας ο πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας ήταν μεταξύ των ελεγχόμενων υποψήφιων προέδρων του 2018…

Πάντως, ο πρίγκιπας Νικόλαος την πήρε πολύ βαριά την υπόθεση με τους φακέλους που ζητά ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και ζητά και αυτός «εδώ και τώρα» τους φακέλους. Γι’ αυτό και απειλεί, κατά την κυβέρνηση, να μην ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό εάν δεν δοθούν άμεσα οι φάκελοι στον Οδυσσέα. Παρακινεί μάλιστα και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώσουν πως δεν θα ψηφίσουν ούτε αυτά τον προϋπολογισμό αν δεν δοθούν πρώτα οι φάκελοι, κατά παράβαση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα.

Ωστόσο, κανένα άλλο κόμμα δεν έκανε τόσο θέμα όσο το ΔΗΚΟ και κανένα δεν συνέδεσε την ψήφιση των προϋπολογισμών με τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις.

Όπως μου έλεγε και η ΔΗΚΟαναθρεμμένη φίλη μου Φωτούλα, ακόμα και εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν αντιδράσεις για τις απειλές να μην ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί. Κομματικά στελέχη αναφέρουν στον πρίγκιπα Νικόλαο πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί η μεγάλη δεξαμενή των ψήφων του κόμματος τους είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν αν δεν ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί. Και προβλέπουν πως οι αντιδράσεις θα είναι καταιγιστικές.

Δύο μάλιστα στελέχη επιμένουν να ρωτούν γιατί ο Νικόλας είναι ανυποχώρητος σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα «το οποίο μπορεί να καταβαραθρώσει το κόμμα», σημειώνοντας πως το γινάτι για ένα πολιτικό αρχηγό είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Εσωκομματικές αντιδράσεις σημειώνονται και σε άλλο κόμμα του ενδιάμεσου. Την ΕΔΕΚ όπου κάποια στελέχη τα βάζουν με τις επιλογές του Σιζό να επαναφέρει στο κόμμα στελέχη «που το πρόδωσαν» και εγκατέλειψαν την ΕΔΕΚ για άλλα κόμματα στα οποία «τα πήγαν χάλια». Όπως έλεγε ένα από τα στελέχη που αντιδρούν: «αν επρόκειτο για άτομα που κατάφεραν να έχουν μια αντιπροσωπευτικότητα και να φέρουν ψήφους στο κόμμα θα το δεχόμασταν. Να επαναπατρίζονται όμως στο κόμμα άτομα που μας έκαναν και εμάς ρεζίλι, αλλά και το κόμμα στο οποίο κατέφυγαν, φτύνοντας ουσιαστικά την ΕΔΕΚ, καταντά ανέκδοτο».

ΚΟΥΙΖ: Αληθεύει πως σε ένα μεγάλο κόμμα έχουν ήδη βγει τα μαχαίρια για τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές στην επαρχία Κερύνειας;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση