ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Οι προεδρικές του 2023, οι συμμαχίες και ο νέος πρόεδρος της Βουλής

= ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ενώ αναμένεται η επίσκεψη του Γκουτιέρες girl για να διερευνήσει το τοπίο και την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να ακολουθούν τις δικές τους προτεραιότητες και ατζέντες.

Σε κομματικά γραφεία έχει ανάψει η συζήτηση για τις βουλευτικές του 2021, «μια συζήτηση που κάποιοι μετέφεραν στα κόμματα από τις διακοπές τους» σύμφωνα με όσα μου ανέφερε στέλεχος μεγάλου κόμματος. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «οι εκλογές για τη δημαρχία της Αμμοχώστου είχαν τις τελευταίες μέρες υποβαθμιστεί αισθητά από κάποιους».

Από τον ΔΗΣΥ μαθαίνω πως το κόμμα δεν θα ήθελε με τίποτα να μείνει στο περιθώριο και ο Φούλης ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί πολύ σύντομα

Οι πληροφορίες μου λένε πως οι συζητήσεις για τις βουλευτικές του 2021, που είναι οι επόμενες σημαντικές εκλογές του τόπου, έχουν ανάψει για τα καλά τόσο στον ΔΗΣΥ, όσο και στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ.

Παρά τη μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από την άνοιξη του 2021, η ανάγκη για σύμπτυξη συνεργασιών προβάλλει ως αναγκαιότητα και για τα τρία μεγάλα κόμματα, με στόχο βεβαίως τις συνεργασίες για τις προεδρικές του 2023. Μια διαδικασία που ξαναζήσαμε στο παρελθόν με εφαλτήριο την ανάδειξη του πρόεδρου της Βουλής.

Από τον ΔΗΣΥ μαθαίνω πως το κόμμα δεν θα ήθελε με τίποτα να μείνει στο περιθώριο και ο Φούλης ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί πολύ σύντομα. Η δε Μάνταμ του Φούλη μου αποκάλυψε πως ο μεγάλος αρχηγός «δεν πρόκειται με τίποτα να αφήσει να επαναληφθεί το τραγικό σκηνικό που οδήγησε στην προεδρία της Βουλής τον Δημήτρη Συλλούρη».

Στα άλλα δύο κόμματα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

H ΔΗΚΟαναθρεμμένη Φωτούλα μου έλεγε προχθές ότι στο πριγκιπάτο υπήρξε μεγάλη αναταραχή που για ορισμένους έφθασε στα όρια του πανικού, λόγω της δράσης του πρίγκιπα Νικόλαου. Όπως μου εξήγησε, ο πανικός προκλήθηκε σε όσους δεν γνώριζαν για τις δύο μυστικές συναντήσεις που ο Νικόλας είχε με τον Άντρο Κυπριανού. Κάποιοι το πληροφορήθηκαν από ψιθύρους κομματικών στελεχών, άλλοι από τα παραπολιτικά των εφημερίδων και άλλοι από ΑΚΕΛικά στελέχη!

«Όπως καταλαβαίνετε, ο πανικός που προκλήθηκε ήταν δικαιολογημένος, όπως και η απορία: Τι στο καλό συζήτησαν Νικόλας και Άντρος;». Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν και επίσημα ενημέρωση από τον Νικόλα και διερωτήθηκαν γιατί οι συναντήσεις έγιναν κρυφά και ποιου ήταν η πρωτοβουλία. Ο Νικόλας, σύμφωνα πάντα με τη Φωτούλα, υποσχέθηκε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις «σύντομα, όταν θα έχουν επιστρέψει όλοι πίσω από τις διακοπές».

Η κυρία Γιαννούλα, πάντως, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, ήταν πιο διαφωτιστική. Όπως μου είπε, όντως οι συναντήσεις Άντρου-Νικόλα ήταν δύο και όχι μία, όπως κάποιοι διατείνονται και κάλυψαν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων με αρχή τον νόμο για τις εκποιήσεις, τις εκλογές για την Αμμόχωστο και τη στήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σίμου Ιωάννου, μέχρι το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, και άλλων, για απομάκρυνση του Αναστασιάδη από την Προεδρία και του ΔΗΣΥ από την εξουσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυρίας Γιαννούλας, η πρωτοβουλία για την πρώτη συνάντηση ήταν του Νικόλα και η δεύτερη του Άντρου. «Φαίνεται να συμφωνήθηκε όπως δοθεί ως επίσημη δικαιολογία για τις επαφές το θέμα των εκλογών για τη δημαρχία Αμμοχώστου», μου είπε και πρόσθεσε: «ωστόσο, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προοπτική συνεργασίας και στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα, ο κύριος Άντρος πήγε με συγκεκριμένη πρόταση για έναρξη της συμμαχίας κατά του Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, να στηριχθεί ο Νικόλας από το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής. Το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν στον κοινό υποψήφιο για την Αμμόχωστο θεωρείται μια πρώτη νίκη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές και συναντήσεις». Στην ερώτηση κατά πόσον υπήρξαν αντιδράσεις από ΑΚΕΛικά στελέχη για τις συναντήσεις απάντησε: «Βεβαίως και υπήρξαν αντιδράσεις και κάποιος ρώτησε πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με κάποιον που κατηγορήσαμε ότι ψήφισε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Η απάντηση του κυρίου Άντρου ήταν πως είναι πολύ νωρίς και να μην προτρέχουμε. Διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις ήταν καθαρά διερευνητικές, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και θα πρέπει να βλέπουμε τον στόχο και το μέλλον του κόμματος και όχι τις προσωπικές εμπάθειες». Φέρεται να συμπλήρωσε μάλιστα: «Ο Χριστόφιας και ο Τάσσος κατάφεραν και συνεργάστηκαν μια χαρά και δεν θα τα καταφέρουμε εμείς με τον Νικόλα, αν δεχθεί τους όρους μας;».

Υπήρξε, όμως, και ένα στέλεχος που έθεσε μία ερώτηση για την οποία δεν πήρε απάντηση: «Τι θα γίνει εάν κάνει και ο Φούλης πρόταση στον Νικόλα για την προεδρία της Βουλής;»

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός μικρού κόμματος φέρεται να κάνει επαναπροσέγγιση με μεγάλο κόμμα, το οποίο μάλιστα τον υποστήριξε σε πρόσφατη δημόσια διένεξή του;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση