ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα κουπέπια της Σπέχαρ και οι ριπές του ΑΚΕΛ κατά ΡΙΚ

= ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Για μία εβδομάδα οι πάντες ασχολούνται με το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί το οποίο όλοι λένε πως δεν θα είναι καν επίσημο αλλά κοινωνικό. Επανειλημμένες συσκέψεις στον Λόφο με τις Τεχνικές Επιτροπές, ακόμα και Συμβούλιο Αρχηγών, ακόμα και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα είχε ο Αναστασιάδης. Αναλόγως και ο Ακιντζί με επαφές στα Κατεχόμενα αλλά και με την Τουρκία.

«Δηλαδή εάν το δείπνο ήταν επίσημο και αφορούσε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ποια άλλη προετοιμασία θα έκαναν οι δύο Λεμεσιανοί;» διερωτήθηκε γνωστός Λευκωσιάτης, σοβαρός πολιτικός παράγοντας. Η αποκάλυψη ότι ο Ακιντζί ζήτησε να μην υπάρξει τηλεοπτική και φωτογραφική κάλυψη έπεισε τους πάντες για το τι θα παιχθεί στο δύσπεπτο και στην κυριολεξία πια, μυστικό δείπνο. Όπως μου έλεγε ο προαναφερόμενος πολιτικός: «όλοι αντιλαμβάνονται πως το δείπνο είναι σημαντικότατο και η κατάληξή του ακόμα πιο σημαντική.

Ο Αναστασιάδης πάει με στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να ξαναφέρει την Τουρκία στο τραπέζι χωρίς εντάσεις στην ΑΟΖ. Με ακριβώς αντίστροφους στόχους πάει ο Ακιντζί ο οποίος βάζει όρους και ζητάει μερίδιο από τα έσοδα στους υδρογονάνθρακες. Αντιλαμβάνεστε πως αν το δείπνο αποτύχει ένα από τα σενάρια είναι η κατάσταση που βιώνουμε απλώς να χειροτερέψει».

Και υπέβαλε ξανά ένα ερώτημα που είχα θέσει από τη στήλη τις προάλλες: «Τι θα γίνει ενώ οι δύο τους τρώνε τα νόστιμα εδέσματα της Σπέχαρ βγει σεργιάνι το Μπαρμπαρός;».

Πάντως, οι τίτλοι των κυπριακών ΜΜΕ για το δείπνο ανταγωνίζονται σε φαντασία τις πολιτικές που ακολουθούνται από κόμματα και κυβέρνηση: «Τρέχει για το δείπνο η Σπεχαρ», «Προετοιμάζει το δείπνο της Δευτέρας η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ», «Στο πόδι η Σπέχαρ για την ετοιμασία του δείπνου». Μόνο φωτογραφία της να τυλίγει κουπέπια και να φτιάχνει μακαρόνια του φούρνου δεν μας έχουν βάλει...

Μια και αναφέρομαι στα κυπριακά ΜΜΕ δεν μπορώ να μην ασχοληθώ και με το εμπάργκο του ΑΚΕΛ προς το ΡΙΚ. Γιατί αντέδρασε το μεγάλο κόμμα κατά της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ακολούθησε τακτική του Ενδιάμεσου; Δηλαδή αποχή από τον διάλογο; Όπως με επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει το ΑΚΕΛ αιτία είναι η παράλειψη του ΡΙΚ να προβάλει ανακοίνωση του για την κρίση στη Συρία. Η άρνηση του κόμματος να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές συζητήσεις του ΡΙΚ τις επόμενες μέρες, χωρίς να λέει μέχρι πότε, αποτελεί έμπρακτη διεκδίκηση του δικαιώματός του να τυγχάνει ισότιμης και αντικειμενικής προβολής. Η κυρία Γιαννούλα, πάντως, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του κόμματος και ακόμη περισσότερα, μου ανέφερε πως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και η αντίθετη άποψη στο κόμμα. «Κάποια στελέχη ανέφεραν πως τέτοιες αποφάσεις μόνο αδυναμία δείχνουν και όχι δυναμική και διεκδικητική στάση» μου ανέφερε.

Το θέμα συζητήθηκε αρκετά και στο ίδρυμα, το ΡΙΚ εννοώ, την περασμένη Παρασκευή. Όπως με πληροφόρησε πηγή μου που άκουσε μια από τις πολλές συζητήσεις, δύο ήταν τα ερωτήματα που κυριαρχούσαν: 1. Γιατί το ΑΚΕΛ αποφάσισε να τιμωρήσει και να τσουβαλιάσει όλους τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στο ίδρυμα και 2. Γιατί η Ένωση
Συντακτών δεν αντιδρά για την απόλυτη στάση που τηρεί το κόμμα και προσβάλλει τους δημοσιογράφους που ετοιμάζουν τα δελτία του ΡΙΚ; Η ίδια πηγή μου ανέφερε πως την παρόμοια στάση τήρησε και παλαιότερα το ΑΚΕΛ κατά του ΡΙΚ με ανάλογες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στο ίδρυμα.

Και αφού βρίσκομαι στα δημοσιογραφικά σας μεταφέρω και μια αποκάλυψη: Γνωρίζατε ότι μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΚ εργάζεται κανονικά και με τον... νόμο σε πρεσβεία μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας; Καλά ο συντάκτης-διπλωμάτης δεν αντιλαμβάνεται το ασυμβίβαστο. Ο πρόεδρος της ΕΣΚ και οι άλλοι του Δ.Σ.; Τουλάχιστον επί Καννάουρου δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέπονται τέτοιες τεράστιες εκπτώσεις.

Σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ακούστηκε πρόσφατα το ερώτημα: «Τι θα γίνει εάν με τις εξελίξεις στην περιοχή μας κληθεί η ΕΣΚ να εκδώσει ανακοίνωση για θέμα που αφορούν τη συγκεκριμένη χώρα; Θα το πάει ο συντάκτης-διπλωμάτης κατευθείαν στον πρέσβη που τον εργοδοτεί;».

ΚΟΥΪΖ: Ποιος από την πριγκιπική αυλή στοιχημάτιζε προχθές ότι «η Αναστασία δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επίσημα στο πρόστιμο των 3.000 ευρώ που της επέβαλε η Λοϊζίδου;». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ποσό είναι τόσο μικρό για την ίδια που θα το πληρώσει χωρίς άλλη κουβέντα. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να ανοίξει ξανά μια συζήτηση που μπορεί να της στοιχίσει πολύ περισσότερα. Όπως μια νέα καριέρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση