ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απομονωμένοι στο νησί

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Χρόνια τώρα παρατηρείται η εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τις ομάδες μας σχετικά με τις διασυνδέσεις τους ανά την Ευρώπη και γενικότερα την ποδοσφαιρική αγορά. Παλαιότερα τις γέφυρες σύνδεσης με το παζάρι, έχτιζαν οι ατζέντηδες ανά το νησί, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων κατάφεραν να μονοπωλήσουν αποκτώντας τεράστια ισχύ και επίδραση ανάμεσα στις ομάδες μας. Στη συνέχεια, κάποιες ομάδες, υιοθετώντας το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή, κατάφεραν κατά κάποιο τρόπο να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, εισχωρώντας σε αγορές όχι και τόσο οικείες για μας, κυρίως λόγω του ατόμου που ηγείτο του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Πάντοτε όμως η ασφάλεια που παρέχει η ντόπια αγορά αποτελούσε το μαξιλαράκι για κάθε πρόεδρο, παράγοντα και προπονητή. Η δε οικονομική κρίση που βιώσαμε ως κοινωνία τα περασμένα χρόνια, κατέστησε την ντόπια αγορά σχεδόν αναγκαία για τις ομάδες, ενώ ο κωρονοϊός εκατό τοις εκατό την εδραίωσε. Λίγο η έλλειψη διασυνδέσεων, πολύ περισσότερο η οικονομική στενότητα προ και μετά της πανδημίας, έχουν πλέον αναδείξει το εγχώριο ποδοσφαιρικό παζάρι ως την πρώτη και σε κάποιες περιπτώσεις μοναδική επιλογή για να ενισχυθούν οι ομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γι’ αυτό και φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, παρακολουθούμε τη μεταγραφική περίοδο να στηρίζεται σε παίκτες που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημά μας, αναδείχθηκαν και ανταμείφθηκαν εξ όσων φαίνεται με καλύτερα συμβόλαια. Οι περιπτώσεις των Κβιλιτάια και Οκριασβίλι σίγουρα ξεχωρίζουν, ωστόσο, σ’ όλα σχεδόν τα ρεπορτάζ των ομάδων μας φιγουράρουν παίκτες που πέρσι έβγαζαν το ψωμί τους σε άλλη ομάδα του νησιού. Βέβαια η εν λόγω τακτική σου παρέχει ασφάλεια, καθότι αποκτώνται παίκτες που δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής και κυρίως έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διακριθούν με βάση τις ανάγκες του πρωταθλήματός μας, μειώνοντας το ποσοστό αποτυχίας της μεταγραφής.

Από την άλλη, όμως, δεν μπορείς να αγνοήσεις την τεράστια δεξαμενή παικτών που συνιστούν αυτό που λέμε παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά. Ακριβώς το περιεχόμενό της είναι ανεξάντλητο και μέσα από σκληρή δουλειά μπορείς να εντοπίσεις διαμάντια που ούτε στον ύπνο του κανείς δεν θα ονειρευόταν. Αναμφισβήτητα υπάρχει τεράστιος βαθμός δυσκολίας καθότι από τον ίδιο ωκεανό ψαρεύει ολόκληρος ο πλανήτης, αλλά και με το νόμο των πιθανοτήτων να το προσεγγίσεις θα συμπεράνεις ότι κάτι εκεί έξω είναι εκεί και σε περιμένει. Σκάουτινγκ το λένε… που σε συνδυασμό με τις δημόσιες σχέσεις και τον επαγγελματισμό μπορεί να σου αποκομίσουν… τον παικταρά που είτε θ’ αλλάξει το ρουν της ιστορίας, είτε θα σου φέρει πακτωλό χρημάτων στα ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση