ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρώπη... και το ’22

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Οκ, καλό το jogo bonito των Βραζιλιάνων, το σκληρό παιχνίδι Αργεντινών ή Ουρουγουανών, το άναρχο στυλ των Αφρικανών ακόμη και το «τρέχω ασταμάτητα» των Ασιατών, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο.

Λογικό. Ακόμη και τα παλαιότερα χρόνια όταν και ο νικητής του Μουντιάλ, άλλαζε ήπειρο σχεδόν κάθε τέσσερα χρόνια οι Ευρωπαίοι κόντραραν στα ίσα κυρίως τους Βραζιλιάνους. Αρχικά Γερμανία και Ιταλία, πιο παλιά η Αγγλία στη σύγχρονη εποχή Γάλλοι και Ισπανοί, η Γηραιά Ήπειρος αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι από το 2002 και έπειτα οι Ευρωπαίοι έχουν κατακτήσει τα τρία τελευταία Μουντιάλ.

Ακόμη και τώρα, που το άθλημα άλλαξε άρδην, οι Ευρωπαίοι δείχνουν ότι όχι απλώς καθορίζουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά είναι και πρωτοπόροι. Σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ομάδες όχι πρωτοκλασάτες όπως η Κροατία, ακόμη και η Αγγλία πολύ περισσότερο χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Δανία διακρίνονται στη σημαντικότερη διοργάνωση του αθλήματος.

Τι είπαμε ότι είναι πλέον τα πιο κύρια στοιχεία που αφορούν το άθλημα; Τακτική και αθλητισμός. Σ’ αυτά και όχι μόνο η Ευρώπη προπορεύεται. Υπάρχουν φυσικά και άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία. Όπως δηλαδή η οικονομική δυνατότητα που έχουν οι χώρες έναντι κυρίως των Λατίνων. Εάν δηλαδή αποδεχθούμε τη φιλοσοφία που φέρει το χρήμα να ελέγχει τα πάντα, τότε και σ’ αυτό οι Ευρωπαίοι υπερέχουν. Γι’ αυτό και τα μεγαλύτερα ταλέντα από άλλες ηπείρους γαλουχούνται στην Ευρώπη και όχι στις χώρες που γεννήθηκαν ή κατάγονται.

Οι «Ευρωπαίοι» οι οποίοι δεν είναι και εντελώς «Ευρωπαίοι» αφού από το 1998 όταν η Γαλλία κατέκτησε το πρώτο της Μουντιάλ έστρεψαν όλη τους την προσοχή στο όποιο ταλέντο υπάρχει τόσο στα γκέτο των μεταναστών εντός της χώρας όσο και στις πρώην αποικίες τους.

Γενικώς, η Ευρώπη έχει πια επικρατήσει σ’ όλους τους τομείς έναντι των Λατίνων ή πολύ περισσότερο δε έναντι άλλων χωρών. Και δεν φαίνεται κάτι ν’ αλλάζει επί τούτου. Και το χρήμα και η τεχνογνωσία και η παραγωγή ταλέντων βρίσκεται στην Ήπειρο. Συνεπώς το 2022 αν είναι να ψάξουμε τον νικητή μάλλον θα πρέπει να τον βρούμε εδώ γύρω μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X