ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πολυπλοκότητα του απλού

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Το λεν και οι σοφοί των σοφών, ότι το απλό είναι και το πιο δύσκολο. Οι σοφοί όμως τα λεν αυτά… γιατί είναι τέτοιοι. Για μας τους υπόλοιπους τα δεδομένα είναι διαφορετικά και σίγουρα όχι και τόσο σοφά. Γιατί άμα ήταν τέτοια θα ήταν και η ζωή μας πιο απλή. Και η απλότητα ως γνωστό είναι ομορφιά.

Στη δικιά μας πραγματικότητα τα δεδομένα είναι αλλοιωμένα, μπερδεμένα, ασαφή και ακατανόητα. Σε τέτοιο βαθμό, που η πολυπλοκότητα σε τούτο το νησί μακράν υπερτερεί της απλότητας μ’ αποτέλεσμα να βασανιζόμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Ενδεχομένως κιόλας, η πολυπλοκότητα να πυροδοτείται από το απόθεμα της ηλιθιότητας που διαθέτουμε, ας μην εμβαθύνουμε όμως περαιτέρω.

Με το απλό να παραμερίζεται από το πολύπλοκο, τα πάντα γίνονται δυσκολότερα, με συνέπεια να σπαταλάμε ενέργεια σε κατευθύνσεις μη παραγωγικές. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες και αφορούν πολύ πιο σημαντικά πράγματα απ’ ότι το ποδόσφαιρο, ας μου επιτραπεί όμως ένα παράδειγμα πρόσφατο από το χώρο μας, που τόσο «ταλαιπώρησε» την εγχώρια ποδοσφαιρική κοινωνία.

Παίκτης προέβη που λες σε άσεμνη χειρονομία προς τους αντίπαλους θεατές και τον συλλαμβάνει ο τηλεοπτικός φακός. Όντως λανθασμένη ενέργεια, η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί από τα αρμόδια όργανα και μέχρι εκεί. Τόσο απλό. Το τι ακούστηκε ή γράφτηκε επί του θέματος από τις αντιμαχόμενες μεριές, είναι για να κτυπάς στο κεφάλι σου στον τοίχο, εκλιπαρώντας για μια σταλιά απλότητας. Κάποιοι μπήκαν σε λεπτομέρειες ως προς το ποιο από τα πέντε δάχτυλα ανυψώθηκε και κάποιοι δυστυχώς σε πιο επίσημη μορφή μας είπαν ότι ζήτησε κόρνερ. Από την άλλη μεριά, κάποιοι προστάτες της ηθικής μας λίγο πολύ άφησαν να εννοηθεί ότι καταστράφηκαν οι επόμενες γενιές βλέποντας την πράξη του ποδοσφαιριστή, κάποιοι ευχήθηκαν να πάει σε απομόνωση στις κλειστές φυλακές και κάποιοι εξορία σε κάποιο ξερονήσι βόρεια της Λιβύης.

Μια ιστορία τόσο απλή, που σε κάποιες χώρες θα σχολιαζόταν ως μέρος του παιγνιδιού και μάλλον θα τελείωνε την ίδια μέρα, εξελίχθηκε σε φεστιβάλ πολυπλοκότητας. Μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν όλων των ειδών τα συναισθήματα αρνητικής ενέργειας. Φανατισμός, εχθρότητα, μίσος, υποκρισία, μπέρδεμα και όλα τα συναφή που μετατρέπουν το απλό σε πολύπλοκο, καθιστώντας τη ζωή μας βασανιστική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση