
Του Χρίστου Ζαβού
Από τη μια ο Πρόεδρος, χαριεντιζόταν ως οπαδός σ’ ένα γήπεδο, και ταυτόχρονα, σ’ άλλο γήπεδο, στην πρωτεύουσα κιόλας της χώρας, απειλείτο η σωματική ακεραιότητα των πολιτών, λόγω της δράσης των χούλιγκαν! Άμεσα υπεύθυνος δεν είναι για τα γεγονότα της Λευκωσίας, μα ως πρόεδρος της κυβέρνησης, είναι υπεύθυνος να κατευνάσει τη βία και γιατί όχι να την εξαφανίσει.
Άμα όλη αυτή την ενέργεια που ξόδεψε, πανηγυρίζοντας στη φιέστα της Πάφου, τη δαπανούσε την αμέσως επόμενη μέρα, για να λυθούν προβλήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο (βία, διαφθορά, υπόκοσμος), τότε τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά!! Άμα ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού της Αστυνομίας, κτύπαγε το χέρι στο τραπέζι, ζητώντας εξηγήσεις και ευθύνες για το φιάσκο που δημιούργησε η στάση της Αστυνομίας, την περασμένη Κυριακή, στη Λευκωσία, τότε η αξιολόγησή μας προς το πρόσωπο και τις υπηρεσίες που προσφέρει, θα ήταν αλλιώς.
Δυστυχώς, η εικόνα που παραμένει στο μυαλό των περισσοτέρων, δεν είναι αυτή του Προέδρου που τιμά με την παρουσία του την πρωταθλήτρια ομάδα, αλλά ενός ένθερμου οπαδού, που δυσκολεύεται να ελέγξει την υπέρμετρη χαρά που προκάλεσε το επίτευγμα της ομάδας του. Ενός ανθρώπου, που ούτε καν προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ της οπαδικής ευθυμίας και της θεσμικής υποχρέωσής του. Αποδεχτές οι όποιες αναμνήσεις από τι αλάνες της Γεροσκήπου, σεβαστή η πίκρα και ο καημός που βίωνε ως οπαδός του ΑΠΟΠ και του Ευαγόρα, ακόμη περισσότερο δεχτή και η χαρά για το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Πάφου, μα η εικόνα που έβγαλε, δεν είχε καμία σχέση με το αξίωμα που υπηρετεί. Όχι απλώς δεν προστάτεψε τον θεσμό, μα καλάκαλά ούτε και σεβάστηκε τον κόπο των αθλητών, αφού εκμεταλλευόμενος το αξίωμά του ως ο Πρόεδρος, σήκωσε ταυτόχρονα με τον αρχηγό της ομάδας το πολυπόθητο τρόπαιο.
Πώς όμως να σεβαστεί κανόνες, όταν επέτρεψε η φίλαθλη ιδιότητά του να υπερισχύσει αυτής του Προέδρου, δημιουργώντας μια χείριστη εικόνα για το πώς ο θεσμός απαξιώνεται, από το άτομο που υποχρεούται να τον υπερασπιστεί; Αναρωτιέσαι κιόλας, με ποιο τρόπο τον βοηθούν οι άμεσοι συνεργάτες του, που επιμελούνται τη δημόσια εικόνα του. Ας τους αναγνωρίσουμε ότι φέτος, σε αντίθεση με τον περσινό τελικό κυπέλλου, μερίμνησαν να αφαιρέσουν τον χορηγό από τη φανέλα που φόρεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, όπως και πέρσι, πολύ χειρότερα φέτος, απέτυχαν να τον «τοποθετήσουν» σ’ ένα πλαίσιο, που συνάδει με το αξίωμά του.