ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλέφτης ή εγγονός του Μεγαλέξανδρου

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Δεν υπάρχει μια μέση κατάσταση. Η κριτική, η άποψη, η γνώμη ή η αντίληψη των περισσοτέρων στο νησί αξιολογεί τα δεδομένα μ’ έναν τέτοιο τρόπο που ποτέ δεν καταλήγει σε συμπεράσματα μη ακραία. Ας μην το γενικεύσουμε και εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένας μέσος Κύπριος οπαδός την ικανότητα ενός προπονητή, εύκολα συμπεραίνεις ότι το μοναδικό και αποκλειστικό κριτήριο είναι οι επιτυχίες.

Στο μυαλό των περισσοτέρων ο προπονητής πρέπει να είναι τέλειος, υπεράνω, πανίσχυρος, άτρωτος, αλάνθαστος, σχεδόν θεϊκός.

Όσο κερδίζει είναι σπουδαίος. Τεράστιος, τιτάνας, καθηγητής, στρατηγός, απεσταλμένος του Θεού και ό,τι κόψει ο νους του καθενός. Άμα υπό την καθοδήγησή του η ομάδα έχει επιτυχίες, τότε λογίζεται από κάποιους μέχρι και εγγονός του Μεγαλέξανδρου. Και επί των επιτευγμάτων του μπορεί ν’ ακούσεις ή να διαβάσεις σωρεία επιχειρημάτων που περιγράφουν την σπουδαιότητά του. Η κριτική από τα ίδια άτομα προς το ίδιο πρόσωπο αλλάζει νόημα και λέξεις άμα η ομάδα κλατάρει. Αρχικά η προσέγγιση είναι ήπια και συνοδεύεται με επίθετα του τύπου άσχετος, αδιόρθωτος, ανίκανος, ανεπαρκής, εμμονικός και ξεροκέφαλος. Άμα όμως το πράγμα παρά πάει και η ομάδα δεν λέει να ορθοποδήσει, τότε οι επιθέσεις γίνονται πολύ πιο άγριες με επίθετα που δεν αναγράφονται σε εφημερίδα, ενώ και οι προσπάθειες για να πληγεί ο προπονητής και σε άλλα επίπεδα πέραν της εργασίας του αυξάνονται. Από τη σεξουαλική του ταυτότητα μέχρι και τις υποτιθέμενες κακές συνήθειες... παλαιότερα σε ανάλογη περίπτωση ακούσαμε ότι ο προπονητής ήταν μεταξύ άλλων και κλέφτης.

Μια μέση κατάσταση δύσκολα μπορείς να εντοπίσεις στην ποδοσφαιρική κουβέντα που εκτυλίσσεται στο νησί σ’ ό,τι έχει να κάνει με έναν προπονητή. Δύσκολα του αναγνωρίζεται η στραβή μέρα, μια ντεφορμέ περίοδος ή ακόμη και η κακή χρονιά. Στο μυαλό των περισσοτέρων ο προπονητής πρέπει να είναι τέλειος, υπεράνω, πανίσχυρος, άτρωτος, αλάνθαστος, σχεδόν θεϊκός. Οποιαδήποτε προσέγγιση που αγγίζει την ανθρώπινη υπόστασή του και συνοδεύεται από αρνητικό πρόσημο μοιάζει καταστροφικό και για τον οπαδό κυρίως όμως για τον ίδιο τον προπονητή και την συμπεριφορά που θα τύχει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση