ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ματς ακατάλληλο για ανηλίκους

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Πώς είναι όταν οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο, βλέπεις το μπροστινό αυτοκίνητο να πετάνε σκουπίδια από το παράθυρο; Πώς είναι όταν βλέπεις μια παρέα ατόμων να προκαλούν ηχορύπανση χωρίς να τους ενδιαφέρει τι κάνουν οι γύρω τους; Ή όταν πας σινεμά και κάποιοι χασκογελάνε, δείχνοντας ασέβεια προς τους υπόλοιπους θεατές, αλλά και την ίδια την ταινία;

Κάπως έτσι είναι πια και το να παρακολουθεί κανείς κυπριακό ποδοσφαιρικό αγώνα από την τηλεόραση. Το είχαμε αναφέρει και παλιά, δύσκολα μπορεί κανείς να το αγνοήσει, αλλά έχω πλέον την εντύπωση ότι θα πρέπει το θέαμα να αξιολογηθεί ως μη ακατάλληλο για τους ανηλίκους. Ή όσους τέλος πάντων θέλουν να διατηρήσουν την όποια καλαισθησία διαθέτουν.

Δεν μπορεί. Για ενενήντα λεπτά ακούς από την οθόνη όλο το υβρεολόγιο του κυπριακού ιδιώματος. Και έχουμε και βαριά προφορά. Δεν είναι ξέρω κανένας Γάλλος που βρίζει ή Ιταλός. Το ν’ ακούς Κύπριο να βρίζει μανιωδώς είναι και ωσάν κάποιος διαβάζει τη «Σολομωνική». Ένας, δύο, δέκα ανισσόροποι καθιστούν σίχαμα, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα διά της τηλεόρασης.

Και δεν είναι μόνο οι βρισιές ή το περιεχόμενό τους. Είναι και η μανία που τους διακατέχει. Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς, πώς ένας άνθρωπος πάει στο γήπεδο και βγάζει όλη την αρρωστημένη ψύχωσή του, σε συνανθρώπους του, διαιτητές, προπονητές, παίκτες καμιά φορά και στα νεαρά ως επί το πλείστον ball boys.

Του αρρωστημένου το μυαλό δεν έχει κανένα ενδοιασμό, φυσικά ούτε και κανένα περιορισμό. Και όλο αυτό το σκηνικό, καλά κρατεί, αφού οι ίδιες οι τηλεοπτικές πλατφόρμες, ομολογώ δεν ξέρω πώς, δεν κάνουν ούτε το ελάχιστο για να προφυλάξουν την επένδυσή τους.

Και σε ρωτώ; Αν με το παιδί σου κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση και έχεις την επιλογή να παρακολουθήσεις έναν αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ ή του κυπριακού πρωταθλήματος, τι θα επιλέξεις; Εκτός και αν θέλεις να μεταφέρεις στο παιδί σου, την αλήθεια που θα συναντήσει στην κοινωνία που μεγαλώνει. Να το προετοιμάσεις δηλαδή ν’ αντιμετωπίσει τους άρρωστους που μεταξύ άλλων συχνάζουν στα γήπεδα και μπαίνουν στο σπίτι μας, διά της τηλεόρασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση

X