ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνωμοσιολογίες…. και στο ποδόσφαιρο

Του Χρίστου Ζαβού

Του Χρίστου Ζαβού

Είναι τέτοιο το σκηνικό που ωθεί και διευκολύνει την επινόηση και ακολούθως την διάδοση διάφορων συνωμοσιολογιών, που σχετίζονται με την πανδημία και την επιδίωξη μιας μυστικιστικής τάξης ανθρώπων- ερπετών- εξωγήινων (ανάλογα με το γούστο του καθενός) να εξουσιάσουν την ανθρωπότητα και να θέσουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού υπό τον έλεγχο τους. Για λόγους μάλλον ψυχολογικούς - κοινωνικούς καμιά φορά και πολιτικούς, μεγάλη μερίδα του κόσμου εν καιρώ κρίσης καταφεύγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, προκειμένου έτσι να καλύψει τις αδυναμίες που παρατηρούνται από τις κυβερνήσεις και τα «επίσημα» κέντρα εξουσίας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη Γερμανία στις αρχές του περασμένου αιώνα, δύσκολα κανείς μπορεί να εντοπίσει, αφού ακριβώς οι συνωμοσίες που οι Ναζί διέδιδαν περί των Εβραίων και την προσπάθειά τους να διαβάλουν το γερμανικό έθνος, λειτούργησε ως σπίθα για ν’ ανάψει φωτιά η Γερμανία και ακολούθως ολόκληρος ο κόσμος. Όταν δηλαδή οι Κυβερνήσεις αδυνατούν να δώσουν λύσεις και να ενημερώσουν τους πολίτες ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η άγνοια, τότε οι συνωμοσιολογίες αναπτύσσονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να ελεγχθεί ένα μέρος του κοινού. Για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Μόρφου, καταγγέλλει μεν τα κέντρα εξουσίας που θέλουν να ελέγξουν την μάζα, ταυτόχρονα όμως ελέγχει το δικό του ποίμνιο, συσπειρώνοντάς το απέναντι στον Αστερίξ, τους ομοφυλοφίλους, τους «νεοταξίτες» και κάθε λογής εχθρό που δημιουργεί το μυαλό του. Είναι τακτικές που πολλάκις έχουν εμφανιστεί στην ανθρωπότητα και πηγάζουν μέσα από τον ρατσιστικό- φασιστικό πυρήνα σκέψης που διαθέτουν άτομα δίχως στερεό υπόβαθρο σκέψης. Δημιουργούν δηλαδή εχθρούς, τρέφοντας το φόβο τους… συσπειρωμένοι ταυτόχρονα γύρω από μια μορφή εξουσίας.

Και το ποδόσφαιρο παραδοσιακά δεν πολύ απείχε, από τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Πιο αθώα μεν, η προκατάληψη και η πίστη ότι πάντοτε μια σκοτεινή δύναμη βρίσκεται πίσω από την ήττα της ομάδας, αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τον κύπριο οπαδό. Τώρα όμως με το στοιχείο του κορωνοϊού να υφίσταται και να εισχωρεί και στο ποδόσφαιρο, πολλοί είναι αυτοί που πια θεωρούν ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους ώστε να προωθήσουν συμφέροντα ή να πλήξουν αντιπάλους. Όπως όμως και στο ευρύτερο σκηνικό, έτσι και στον ποδοσφαιρικό χώρο, παρατηρείται μια έντονη ομοιότητα που τρέφει τέτοιου είδους αντιλήψεις. Και έχει να κάνει με την αδυναμία της εξουσίας να εποπτεύει,να ενημερώνει και εν κατακλείδι να ελέγχει χωρίς ν’ αφήνει περιθώρια σε κανένα Μόρφου να υπάρχει στις ζωές μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Ζαβού

Χρίστος Ζαβός: Τελευταία Ενημέρωση