ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα μεγάλο φωτεινό γεμάτο μετρήσεις καλοκαίρι

Αβέρωφ, όπως Λιλλήκας

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Αβέρωφ, όπως Λιλλήκας

«Αυτοί, πάντα ήθελαν να δουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να διαλύεται» έλεγε σε στιγμή έξαρσης ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στους δημοσκόπους και καλούσε τους πολίτες να μην τους ακούν. Ήταν μία δήλωση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Πρώτα και κύρια από τα συναγερμικά στελέχη τα οποία γνωρίζουν καλά πως ο συναγερμικός πρόεδρος δεν κάνει βήμα αν δεν μελετήσει πρώτα τις τάσεις των focus group και τις κυλιόμενες έρευνες. Ήταν όμως και μία ένδειξη του πανικού που επικρατεί στον πέμπτο όροφο της Πινδάρου καθώς όλες οι έρευνες δείχνουν πρώτο με διαφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δίνει μάχη να κερδίσει τη δεύτερη θέση. Θυμίζει τον Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2018, που απέρριπτε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σε μία προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω του το βαρίδι της χαμένης ψήφου. Του Λιλλήκα πάντως δεν του βγήκε σε καλό. Μένει να δούμε αν θα βοηθήσει όλο αυτό τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τα του οίκου τους

Ποιες όμως είναι εκείνες οι δημοσκοπήσεις, που σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν πέσει τόσο έξω, ώστε να δείξουν τον ΔΗΣΥ να χάνει την πρωτιά από το ΑΚΕΛ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές; Μία σύντομη ανασκόπηση όσων είδαν το φως της δημοσιότητας εκείνη την περίοδο επιβεβαιώνουν ότι καμία εταιρεία δημοσκόπησης δεν έδειξε τον ΔΗΣΥ δεύτερο κόμμα. Σύμφωνα με συναγερμικά στελέχη η μόνη δημοσκόπηση που έδειξε κάτι τέτοιο ήταν της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ο ΔΗΣΥ εδώ και χρόνια, τις παραμονές των εκλογών. Μάλιστα, στελέχη του ΔΗΣΥ τηλεφωνούσαν αλαφιασμένα σε στελέχη του ΑΚΕΛ για να ανταλλάξουν πληροφορίες. Τελικά η πραγματικότητα, απείχε κατά πολύ από τις ενδείξεις εκείνες.

Κι άλλη παρέμβασή τους

Είναι όμως αυτός λόγος να υποτιμάς το έργο των δημοσκόπων; Προφανώς και όχι. Αυτό δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτεί καλά ο συναγερμικός πρόεδρος. Ενόχλησε μάλιστα τον Σύνδεσμο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Pulse, η οποία διενεργεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του ΔΗΣΥ. Επειδή όμως οι καιροί είναι ιδιαίτερα πονηροί και οι πολίτες χάνουν εύκολα την εμπιστοσύνη τους σε τέτοιου είδους εργαλεία, θα πρέπει και οι ίδιοι οι δημοσκόποι να είναι πιο προσεκτικοί. Τι εννοούμε; Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να δημοσιοποιούν με ποιους συνεργάζονται. Δεν γίνεται για παράδειγμα να αναλαμβάνεις δημοσκοπήσεις για λογαριασμό ενός υποψήφιου και παράλληλα να διενεργείς και δημοσκοπήσεις για λογαριασμό ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί καθαρή σύγκρουση συμφερόντων. Όπως δεν γίνεται ο Σύνδεσμος Εταιρείας Δημοσκοπήσεων να δέχεται να παρουσιάζονται διαρροές ευρημάτων δημοσκοπήσεων χωρίς να παρουσιάζεται η ταυτότητα σε ΜΜΕ. Είναι αυτά που πλήττουν το κύρος τους και δίδουν την ευκαιρία σε πολλούς να τους αποδομήσουν.

Η εμφάνιση του Φαναρά

Αίσθηση προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους η συνάντηση του υποψήφιου για την Προεδρία Γιώργου Κολοκασίδη με τον Ελλαδίτη δημοσκόπο Στράτο Φαναρά σε γνωστό εστιατόριο της πρωτεύουσας. Υπενθυμίζεται πως ο Στράτος Φαναράς ήταν μεταξύ άλλων σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη. Η στήλη μαθαίνει πως δεν ετοιμάζεται καμία συνεργασία των δύο, καθώς ο κ. Φαναράς αναλαμβάνει τις δημοσκοπήσεις στο ΟΜΕΓΑ για τις προεδρικές εκλογές. Η συνάντηση προφανώς θα ήταν καθαρά φιλική.

Και ο Δημάκης…

Μιλώντας πάντως για Ελλαδίτες επικοινωνιολόγους και δημοσκόπους, σε ναυάγιο οδηγήθηκε η δεύτερη προσπάθεια του ΑΚΕΛ να πείσει τον Γιάννη Δημάκη να αναλάβει τουλάχιστον στον τομέα στρατηγικής τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο ίδιος αρνήθηκε ευγενικά, καθότι έχει αναλάβει άλλες υποχρεώσεις στον τομέα των επιχειρήσεων. Μιλώντας πάντως για το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, μαθαίνουμε πως στήνεται έστω και αργά. Επικεφαλής της καμπάνιας είναι ο Λεόντιος Φιλοθέου, ο οποίος έχει την εμπειρία από τον προεκλογικό του Σταύρου Μαλά και ένα μετριοπαθές προφίλ που αρμόζει στην εν λόγω υποψηφιότητα. Τη δική του σημασία έχει και το γεγονός ότι η γνωστή δικηγόρος Αλεξία Κουντούρη αναλαμβάνει επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος.

Το βαρίδι Σιζόπουλος

«Η στήριξη της ΕΔΕΚ ενισχύει την προσπάθεια» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά και την επίσημη στήριξη που έλαβε από το κόμμα των Σοσιαλιστών. Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσο μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την υποψηφιότητά του η παρουσία Σιζόπουλου στο επιτελείο του και κυρίως την προσπάθεια για την εφαρμογή νέων πολιτικών. Πως μπορεί να ενισχύσει μία υποψηφιότητα που επιχειρεί να μας πείσει πως είναι αντισυστημική, η παρουσία του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος είναι πολέμιος του ΓεΣΥ και της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας; Όμως πέραν των πολιτικών τους θέσεων που όπως υποστηρίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι διαφορετικές, δεν ενοχλούν έναν «αδιάφθορο και έντιμο πολιτικό» οι σκιές που αποκάλυψε ο «Πολίτης» και η Κατερίνα Ηλιάδη για τις επαγγελματικές του δοσοληψίες; Μήπως ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσφερε σωσίβιο στον Μαρίνο Σιζόπουλο τελικά; Και γιατί χρειαζόταν να το κάνει;

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Στέλλα Κυριακίδου

Η Στέλλα Κυριακίδου, η οποία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μετέβη στην Ουκρανία, συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας της χώρας Βίκτορ Λιάσκο και πραγματοποίησε επίσκεψη σε ιατρικό κέντρο για παιδιά καθώς και σε κέντρο αποκατάστασης ασθενών. Η Επίτροπος και η ουκρανική κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία που συνδέει την Ουκρανία στο πρόγραμμα EU4Health και επιβεβαίωσε την ουσία του να πολιτεύεσαι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση