ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτη επιλογή, δεύτερη Κυριακή, τρίτη θητεία

Οι συναγερμικές φωνές που ζητούν αντικατάσταση του υποψηφίου όλο και πληθαίνουν

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Στην πόρτα

Έκπληξη δημιούργησε στους στενούς συνεργάτες του Προέδρου η πληροφορία πως ο Νίκος Αναστασιάδης, προσφάτως και διακριτικά, ζήτησε από νομικούς συμβούλους γνωμάτευση αν μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Ως γνωστόν με δική του πρωτοβουλία η Βουλή προσφάτως πέρασε αλλαγή του συντάγματος όπου περιορίζονται οι θητείες ενός προέδρου στις δύο. Κατά κάποιους η ισχύς της συνταγματικής αναθεώρησης ξεκινά από τον επόμενο πρόεδρο, κατά άλλους καλύπτει και τον νυν. Μαθαίνουμε πως η γνωμάτευση που παραδόθηκε κατ’ ιδίαν στο προεδρικό τραπέζι ήταν αντίστοιχη της Πυθίας στο μαντείο των Δελφών. Με λίγα λόγια, ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία, αλλά του εφιστάται η προσοχή πως ενδεχομένως να μπλέξει σε νομικές διαμάχες με δυσοίωνες προοπτικές για τον ίδιο και την πολιτική ζωή του τόπου. Έτσι έκλεισε συνοπτικά και αυτό το κεφάλαιο.

Απουσίαζαν οι νέοι

Μια εκδήλωση για νέους, όπου ο πρόεδρος του κόμματος ανήμερα των γενεθλίων του ΔΗΣΥ επέλεξε να εξαγγείλει τους 100 άξονες για το μέλλον της Κύπρου. Αυτή την εικόνα θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω. Ωστόσο, ο μέσος όρος ηλικίας των παρευρισκόμενων καταδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος στόχος απέτυχε. Πέρα από τους νέους που «υποχρεωτικά» έπρεπε να δώσουν το «παρών» τους οι περισσότεροι που παρευρέθηκαν ήταν πέραν του ορίου ηλικίας που στόχευε η εκδήλωση. Ίσως θα πρέπει να προβληματιστούν εκεί στον ΔΗΣΥ για τον τρόπο που προσεγγίζουν τους νέους και τα προβλήματά τους, γιατί φαίνεται πως τους γυρνάνε την πλάτη.

Σκέψεις για αντικατάσταση

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στην Πινδάρου. Αν και γνώριζαν ότι παρουσιάζονταν μη ευνοϊκές για την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, οι αριθμοί και το μικρό περιθώριο λάθους δεν δημιουργούν και πολλές ελπίδες. Μάλιστα, οι συναγερμικές φωνές που ζητούν αντικατάσταση του υποψηφίου όλο και πληθαίνουν. Ορισμένοι ρίχνουν και ονόματα στο τραπέζι, αν και γνωρίζουν πως είναι δύσκολο να ανατρέψουν την ανοδική πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη και να βρεθεί ο αντικαταστάτης που θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα, ωστόσο ελπίζουν.

Ποιος κατώτατος;

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και έδωσε εκ νέου οδηγίες ώστε να δοθούν κίνητρα και στις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την πρόθεση να κλείσει το θέμα μέχρι 22 Ιουλίου. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε για τα όσα λέχθηκαν μετά τη συνεδρία στο Προεδρικό, όπου μεταξύ άλλων έγινε λόγος για κατώτατο μισθό στη βάση των υπολογισμών της Στατιστικής Υπηρεσίας και που πιθανόν δεν θα ξεπερνούσε τα 800 ευρώ, οδήγησαν την κυβέρνηση στο να ανακρούσει πρύμναν, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στις κακές γλώσσες που έλεγαν ότι δεν θα καταφέρει να κλείσει επιτυχώς το θέμα ως φόρος τιμής στην αδικοχαμένη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, ζητήθηκε από όλες τις πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους, ώστε να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, ούτε είναι συνετό να εξοργίσεις μια τεράστια ομάδα ψηφοφόρων όπως είναι οι εργαζόμενοι αλλά και ούτε να δυσαρεστήσεις βέβαια τους βασικούς τροφοδότες σου, τους εργοδότες. Αναγκαστικά λοιπόν θα καταλήξεις σε σολομώντεια λύση, ειδικά όταν ο Αβέρωφ δεν τα πάει και τόσο καλά στις δημοσκοπήσεις.

Η εικόνα

Ο Ευγένιος Ευγενίου, τέως επικεφαλής συνέταιρος της PWC, είναι ένας άνθρωπος κοντά στον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό, και τακτικός συνομιλητής για τα θέματα οικονομίας. Σοβαρός και γενικώς αξιόπιστος. Ο διορισμός του όμως ως προέδρου του Invest Cyprus, δημιούργησε μαθαίνουμε αρνητικές αντιδράσεις σε πηγαδάκια της Λευκωσίας αλλά και στο εξωτερικό. Ο λόγος; Ο κ Ευγενίου ήταν πρόεδρος του Ρωσο-Κυπριακού Επιμελητηρίου την εποχή της ακμής στις μπίζνες των διαβατηρίων, ενώ η PWC επί των ημερών του καταγράφεται από την έκθεση Καλογήρου ως μια από τις κύριες πηγές διαχείρισης αμφιλεγόμενων πελατών. «Ωραία εικόνα θέλετε να εκπέμψετε» λένε στις Βρυξέλες, όπου παρακολουθούν πλέον όλα τα της νήσου των αγίων.

Ασθενείς με ωράριο 

Σε λειτουργία οι υπηρεσίες εφημερίας προσωπικού ιατρού στο ΓεΣΥ κατά τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες. Όταν λοιπόν οι ασθενείς δεν μπορούν να εντοπίσουν τον προσωπικό τους γιατρό θα απευθύνονται στα εφημερεύοντα. Αλλά πρώτα θα παίρνουν τηλέφωνο. Και αν είναι τυχεροί και απαντήσει κάποιος και χρήζουν ιατρικής περίθαλψης θα γίνεται η διάγνωση από το τηλέφωνο. Και αν λάβουν θετική απάντηση θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, αν υπάρχει διαθέσιμο, μιας και οι εργάσιμες ώρες είναι το Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και Κυριακή και αργίες από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα. Τώρα αν δεν γίνει σωστή διάγνωση διά τηλεφώνου, αν πάλι δεν υπάρχει ελεύθερο ραντεβού, μην πω για το χειρότερο να νιώσεις αδιαθεσία μετά τις 7 το απόγευμα… να ευχηθώ να είναι περαστικό. Πιο κρατικό ΓεΣΥ... πεθαίνεις.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ανδρέας Μάτσας

Ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας που δεν δίστασε να δώσει την πραγματική εικόνα για τα όσα εξελίχθηκαν στη σύσκεψη στο προεδρικό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Χαρακτηριστική η φράση του με το τέλος της συνάντησης : «Θα πρέπει να αποδείξω πως δεν είμαι εξωγήινος». 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση