ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ανακατανομή της Δεξιάς

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Το προσωπείο της μετριοπάθειας

Η κίνηση του ΕΛΑΜ να θέσει εκτός της κοινοβουλευτικής του ομάδας τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, προκαλεί πλέον νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Καταδεικνύει αυτό που έχει γίνει αντιληπτό εδώ και καιρό: ότι το κόμμα της Ακροδεξιάς θέλει να περνά όσο γίνεται απαρατήρητο, μετά τα έκτροπα και στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Έχει γίνει μία σχετική συνεννόηση με το παράρτημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ότι το ΕΛΑΜ θα πρέπει να διατηρήσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ και να μείνει εκτός των όποιων επεισοδίων για να επιβιώσει.

Το ακροδεξιό κόμμα τείνει εδώ και καιρό να πείσει πως δεν θέλει να είναι ένα ναζιστικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα τύπου Εθνικού Μετώπου –κατά τη Μαρίν και όχι τη Ζαν Μαρί Λεπέν εποχή– στη Γαλλία αλλά και ένα κόμμα με στοιχεία του κόμματος του Σαλβίνι στην Ιταλία. Δεξιό δηλαδή, με αντιμεταναστευτική ρητορική, αλλά χωρίς τις όποιες διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και τον ναζισμό. Για σκοπούς ακρίβειας να πούμε πως ένας από τους στενούς συνεργάτες του Σαλβίνι εμπλέκεται πλέον με το κύκλωμα των ναρκωτικών, με τον Ιταλό πολιτικό άνδρα να τον στηρίζει.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως διαφάνηκε, πέραν της εικόνας που θέλουν να περάσουν οι ΕΛΑΜίτες, είναι πως οι δηλώσεις Θεμιστοκλέους έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη δυνατή για το ΕΛΑΜ επαρχία Πάφου. Οι μπηχτές για τους κατοίκους του Πύργου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην επαρχία με το ΕΛΑΜ να παίρνει πάνω του το όλο θέμα για να γλυτώσει τις διαρροές. Υπάρχουν βεβαίως και οι κύκλοι που θέλουν τον Χρίστο Χρίστου να φοβάται ότι ο πληθωρικός Θεμιστοκλέους θα διεκδικήσει εν ευθέτω χρόνω τη θέση του. Κάτι τέτοιο για όσους γνωρίζουν τη λειτουργία τέτοιων κομμάτων, θεωρείται αστείο.

Πάντως, όλο αυτό με τον Θεμιστοκλέους, σε συνδυασμό με την τολμηρή απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να διαγράψει τον Νίκο Μπογδάνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, άνοιξε νέα συζήτηση στην κυβερνώσα παράταξη. Η πιο τολμηρή από όλους, η Ξένια Κωνσταντίνου, πήρε τσεκουράτη θέση για το τι πρέπει να κάνει το κόμμα σε τέτοιες περιπτώσεις. Πέραν όμως της κυρίας Κωνσταντίνου, σιγή επί του ζητήματος. Να θυμίσουμε πως όταν ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους κατηγορείτο για παραβίαση της οδικής ασφάλειας, ο ΔΗΣΥ φοβόταν να τον αποβάλει, όπως φοβόταν να αποβάλει τον Ανδρέα Κυπριανού μετά το επεισόδιο με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Τότε έθεταν ως πρόσχημα το ότι τους ανέχτηκαν για να περάσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια.

Να μας συγχωρήσουν, αλλά δεν απευθύνονται σε αμοιβάδες. Στη μόνη περίπτωση που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους, ήταν στην περίπτωση Παναγιώτη Σαλαφόρη, που τον έδιωξαν μεν από το κόμμα, τον αποκατέστησαν δε στο Προεδρικό λίγους μήνες μετά. Πάντως, στον Λόφο, ο Μάριος Πελεκάνος δεν φαίνεται να ιδρώνει με τις νέες εξελίξεις. Ούτε βεβαίως ο Νίκος Νουρής που συνεχίζει ακάθεκτα την ξενοφοβική του ρητορική και θεωρεί πως με αυτή θα πείσει για τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού.

Οι αλλαγές του Στέφανου

Ριζικές αλλαγές αναμένονται στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Για τις αλλαγές στη δομή του κόμματος, δεν ξέρουμε, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε επί του παρόντος για το γραφείο του νέου γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου. Ο Στέφανος θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα στο κόμμα, ξεκινώντας σημειολογικά από τον χώρο του. Η στήλη μαθαίνει πως το γραφείο θα κοσμούν έργα Κύπριων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και του Χαμπή Τσαγκάρη. Οι δερμάτινοι καναπέδες, τα διάφορα κομματικά κειμήλια και οι τεράστιες βιβλιοθήκες φαίνεται να παίρνουν πόδι από τον χώρο…

 

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που με την ομπρέλα του λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της Σλοβενίας, προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στους ξένους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του γραφείου Νίκος Αναστασιάδης στα Pandora Papers. Καιρός να αλλάξει το όνομα του δικηγορικού γραφείου. Και για να προστατευθεί ο ίδιος, αλλά κυρίως για να προστατευθεί το όνομα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση