ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΔΗΚΟϊκός Μάκης και ο συναγερμικός Νικόλας

Ευτυχώς που υπήρξε και ο Μάκης και θυμηθήκαμε πως την ερχόμενη Κυριακή έχουμε βουλευτικές εκλογές

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η εκδίκηση λένε ότι είναι κρύο πιάτο και κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει στο μυαλό του ο υπουργός Υγείας, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τους φιλικούς επικριτές του. Η κατακόρυφη πτώση των επιδημιολογικών δεικτών έχει δώσει πόντους στον Κωνσταντίνο, ανεβάζοντας τις «μετοχές» του στο χρηματιστήριο του Λόφου.

Βλέπουν έξοδο

Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη πως εάν τα νούμερα του Συναγερμού, την ερχόμενη Κυριακή, πέσουν θα ακολουθήσει το προφανές. Φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο, και αν η Πινδάρου διατηρηθεί στον αφρό, ένα μερικό φρεσκάρισμα δεν θα το αποφύγει ο κ. Νίκος. Εκτός από τον υπουργό Υγείας που οι πληροφορίες επιμένουν πως θέλει να αποχωρήσει, φαίνεται να υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη που σκέφτονται το ίδιο. Ονόματα ακούγονται ήδη, αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Εάν ο Συναγερμός καταφέρει να τη σκαπουλάρει, ο κ. Νίκος που δεν είναι φανατικός φαν των αλλαγών, έχει τον τρόπο να μεταπείσει όσους και όσες ονειρεύονται πρόωρες και μεγάλης διάρκειας καλοκαιρινές διακοπές.

Να μην ξεχάσω..

Ευτυχώς που υπήρξε και ο Μάκης και θυμηθήκαμε πως την ερχόμενη Κυριακή έχουμε βουλευτικές εκλογές. Λίγο η πανδημία, λίγο η αδιαφορία των πολιτών, λίγο η αδυναμία των κομμάτων να βάλουν στο επίκεντρο μια τόσο σοβαρή διαδικασία, τίποτα δεν θυμίζει πως σε επτά μέρες θα ανοίξουν οι κάλπες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η απουσία ενός ουσιαστικού περιεχομένου εκλογικής εκστρατείας. Τα πλείστα κόμματα επικεντρώθηκαν να αναδείξουν τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων τους, παρά να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις για τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας. Αντί των θέσεων, σε πολλές περιπτώσεις, φλέρταραν με λαϊκίστικες νοοτροπίες και πρακτικές. Άσε που είδαμε και υποψηφίους να βγαίνουν δημόσια και να μην κατέχουν ούτε τα βασικά σε ουσιώδη ζητήματα. Ατάκες και συνθήματα. Ευτυχώς που είχαμε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδωσαν μια διαφορετική νότα στο γκρίζο και ανούσιο προεκλογικό τοπίο.

Τελική ευθεία

Την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη αναμένεται να αναβιώσουν οι παραδοσιακές μέθοδοι προσέγγισης των ψηφοφόρων από τα κόμματα. Η δοκιμασμένη τακτική της προσωπικής επαφής ευνοείται και από τις υγειονομικές χαλαρώσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα, περισσότερο, αναμένεται να εκμεταλλευτεί το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι μάστρος στη λογική από πόρτα σε πόρτα. Αλλά και οι υποψήφιοι άλλων κομμάτων, κυρίως της περιφέρειας, δεν αναμένεται να πάνε πίσω. Καλή και βολική η καμπάνια μέσω κοινωνικών δικτύων αλλά ο Κύπριος ψηφοφόρος θέλει την προσωπική επαφή. Βεβαίως κατά την τελική ευθεία θα δούμε και φαινόμενα εξάρσεων. Ειδικά από κόμματα που έχουν ποντάρει στην τακτική της μετωπικής σύγκρουσης. Λέτε το ΔΗΚΟ να κάνει δυναμικό come back προκειμένου να ισοφαρίσει την πεπονόφλουδα με τον Μάκη;

Μαυρίλα

Την προηγούμενη Τετάρτη έξω από το ΡΙΚ, συναθροίστηκε και πάλι ένα τσούρμο λαϊκών και κληρικών προκειμένου να ξορκίσουν τα κακό από τη συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision. Όσον αφορά τους κληρικούς, με τις εικόνες ως ασπίδα απέναντι στους άθεους, πρέπει να απαντήσει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος συμφωνεί με τη μαύρη εικόνα που εκπέμπει η Εκκλησία της Κύπρου, με τη συμμετοχή κληρικών σε περιθωριακές συναθροίσεις; Οι συγκεντρωμένοι αυτοπροσδιορίζονται ως Κίνημα Χριστιανικής Αντίστασης. Φαντάζομαι πως ο μακαριότατος έχει ευλογήσει τα λάβαρα και τον ιερό σκοπό της συγκεκριμένης οργάνωσης. Διαφορετικά την επομένη έπρεπε να είχε καλέσει στο γραφείο του, τους σύγχρονους Παπαφλέσσες και να τους είχε τραβήξει τα γένια, στην καλύτερη. Μακαριότατε, αντιληπτή η στάση της Εκκλησίας αλλά να μην ανεχόμαστε όσα κατηγορούμε σε ακραία στοιχεία άλλων θρησκειών.

Τζέντλεμαν ο Εμανουήλ

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί μια σταθερή αξία για τις κυπρο-γαλλικές σχέσεις. Αντίθετα με όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς, η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό πυλώνα για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν είναι μόνο η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου σε κυπριακά λιμάνια. Κάθε τρεις και λίγο γαλλικά μαχητικά πετούν πάνω από την Κύπρο ενώ στην Πάφο, λένε, πως οι Γάλλοι με τη δραστηριότητα που έχουν, είναι λες και έχουν κάνει απόβαση στην Ανδρέας Παπανδρέου. Πάντως, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που υπήρχαν για τα όσα φέρεται να υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στον δικό μας πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Μιας και λέμε για συμμαχίες δεν ξέρω αν το προσέξατε πως στην περίπτωση των εχθροπραξιών στη γειτονιά μας δεν βγάλαμε τη γλώσσα μας περίπατο, όπως τους παλιούς καιρούς. Τώρα σεμνά και ταπεινά για χάρη του φίλου Βενιαμίν.

Δώσε - δώσε

Οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το κράτος και η κυβέρνηση κατεβάζουν ρολά. Αυτό ως γενική παρατήρηση. Επειδή όμως δεν είμαστε Ελβετία π.χ. αλλά Κύπρος, παροχές ούτε ένα μήνα πριν από τις εκλογές, δικαιολογημένα δημιουργούν περίεργους συνειρμούς. Η πομπώδης ανακοίνωση της συμφωνίας με τους δημόσιους υπαλλήλους, μικρότερες παροχές όπως η επέκταση της άδειας μητρότητας, αλλά και η σχεδόν καθημερινή παρέλαση υπουργών να παρουσιάζουν το έργο τους, δεν είναι εξωπραγματικό να λέγεται πως είναι ψηφοθηρική τακτική. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι έξτρα χαλαρώσεις με τα safe pass, άντε να πείσεις για το τυχαίο του ζητήματος. Εδώ κάποιοι έχουν φθάσει στο σημείο να βλέπουν με καχυποψία την υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών, εντοπίζοντας δάκτυλο της κυβέρνησης για προεκλογικούς λόγους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση