ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο προεκλογικός αν μη τι άλλο θα έχει ενδιαφέρον

Φοβού τους Δαναούς...

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Οι παρεμβάσεις

«Φίλε Αβέρωφ, θέλω να ξέρεις ότι αυτούς δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν παιχνίδια στην Κύπρο, στην προεδρική εκλογή της Κύπρου. Η Κύπρος θα μείνει ευρωπαϊκή και δυτική και εσύ θα είσαι ο φορέας αυτής της μεγάλης προσπάθειας και εμείς θα είμαστε δίπλα σου», έλεγε στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απευθυνόμενος προς τον συναγερμικό πρόεδρο. «Αυτοί», τους οποίους δεν θα αφήσει ο κ. Σχοινάς «να παίξουν παιχνίδια στην Κύπρο» είναι η Ρωσία, σε περίπτωση που κάποιος δεν το αντιλήφθηκε. Ποιοι όμως είναι οι εκλεκτοί της σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, ποιο άλογο είναι το εκλεκτό τους για την κούρσα των εκλογών που δεν θα το αφήσουν να εκλεγεί; Προφανώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς όπως διαρρέεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ο τέως υπουργός Εξωτερικών έχει άριστες σχέσεις με το Κρεμλίνο και αυτό τον καθιστά δούρειο ίππο της Μόσχας στην Ε.Ε. Τώρα, αν αυτό το αφήγημα ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες ή από τους διαδρόμους της Πινδάρου για να πληγεί, είναι ακόμη θολό. Το βέβαιο είναι πως η δήλωση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του στενού περίγυρου του τέως υπουργού Εξωτερικών. Σημείωσαν μάλιστα πως αν έκανε ξεκάθαρη αναφορά στον κ. Χριστοδουλίδη θα ζητούσαν την παραίτησή του από την Κομισιόν. Παραίτηση, δεδομένου ότι παρεμβαίνει απροκάλυπτα στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Φοβού τους Δαναούς...

Δώρο γενεθλίων τους φύλαγε εκεί στο ΔΗΚΟ την εξαγγελία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ούτε να βγάλουν μια ανακοίνωση της προκοπής, για τα 46 χρόνια παρουσίας του κόμματος στη πολιτική ζωή του τόπου, δεν τους επέτρεψε αφού τα βλέμματα όλων έπεσαν στα όσα εξήγγειλε ή καλύτερα στον ΤΡΟΠΟ με τον οποίο τα εξήγγειλε, όπως και στην αυθόρμητη αντίδραση του κοινού που βρέθηκε εκεί. Πάντως, η επικοινωνιολογική ομάδα του συγκεκριμένου υποψήφιου ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά και δεν ξέρω πώς δικαιολογήθηκαν προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου αυτοί που σκέφτηκαν να βολτάρει στην πλατεία Ελευθερίας. Ο Νίκος πάντως δεν «πήγε» στα γενέθλια του ΔΗΚΟ με άδεια χέρια. Ξεκαθάρισε πως ούτε θέλει, ούτε πρόκειται να ιδρύσει κόμμα. Βέβαια είπε και το άλλο, ότι «οφείλουμε τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη». Βέβαια, σύμφωνα με καταγγελίες, την ώρα που το έλεγε αυτό συνεργάτες του διέγραφαν μη αρεστά σχόλια πολιτών κάτω από την οπτικογραφημένη εξαγγελία του. Αρχίσαμε από τώρα τις ανακολουθίες;

Προς τιμήν του Άντρου

Όσο όμως κι αν στο στρατόπεδο της κυβερνώσας παράταξης συμβαίνουν πράγματα και θαύματα, το ίδιο ισχύει και στο ΑΚΕΛ. Δεν πέρασαν απαρατήρητα τα όσα εκτυλίχθηκαν στην πολύωρη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Την στιγμή που το θρίλερ ήταν μεταξύ Μαυρογιάννη και Δημητριάδη, η οικογένεια Χριστόφια έθεσε πρόταση να επανέλθει το όνομα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσου Χριστοφίδη. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Κερύνειας Χρίστος Χριστόφια, θα μπορούσαν να εξέλθουν της αίθουσας και να τον πάρουν ένα τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται. Ένθερμος οπαδός του Πρύτανη ήταν και ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σύμφωνα με τα πηγαδάκια δεν ήθελε ούτε τον Αχιλλέα Δημητριάδη ούτε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Προς τιμήν του ωστόσο, ήταν από τα λίγα πρόσωπα που βγήκαν δυναμικά να στηρίξουν την επιλογή Μαυρογιάννη από την επόμενη μέρα. Μιλώντας βεβαίως για τον Άντρο Κυπριανού, αίσθηση προκάλεσε πως ο ίδιος διαφώνησε στα συλλογικά σώματα με τοποθετήσεις του alter ego του Τουμάζου Τσελεπή. Απάντησε και σε όσους έλεγαν πως ο Αχιλλέας Δημητριάδης συμπλέει πλήρως με την θέση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. «Μα τώρα σοβαρομιλούμε;» αναφώνησε «έχουμε τις ίδιες θέσεις με τον Αχιλλέα στο Κυπριακό» διερωτήθηκε δυσφορώντας προς τους παρευρισκόμενους και ο νοών νοείτω.

Προεκλογική μετά συζύγων

Μπορεί η προεκλογική των συζύγων, Καδή, Λακκοτρύπη, Καρσερά και Παπαχαραλάμπους να προκάλεσε μειδίαμα στους πολιτικούς κύκλους για το γεγονός ότι οι Καδής, Λακκοτρύπης και Παπαχαραλάμπους επέλεξαν με αυτό τον παράδοξο τρόπο να δηλώσουν τη στήριξή τους προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο όπως μαθαίνουμε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για όλο αυτό από την Πινδάρου. Αυτός που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση ήταν ο Κώστας Καδής, τον οποίο έχει εδώ και καιρό στο μάτι ο συναγερμικός πρόεδρος. Η σύζυγός του όπως μαθαίνουμε δεν έκανε πίσω μπροστά στις πιέσεις να μην παρευρεθεί. Ο επόμενος ο οποίος θα δεχτεί σφοδρές πιέσεις από τον ΔΗΣΥ είναι ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, όμως η στήλη μαθαίνει πως έλαβε τις αποφάσεις του.

Οι απουσίες

Εκτός των τοποθετήσεων, αλλά και του θρίλερ που εκτυλίχθηκε, αίσθηση προκάλεσαν και οι απουσίες από την περιβόητη Κεντρική Επιτροπή. Τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου απείχαν και κατ’ επέκταση δεν ψήφισαν. Μεταξύ τους η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μετέβη στη Ρώμη για να ψηφίσει τον Πάμπη Κυρίτση γ.γ, της Παγκύπριας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Καλούς αγώνες να ευχηθούμε στον κ. Κυρίτση και ελπίζουμε η συνδικαλιστική του δράση εκεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη συνδικαλιστική του δράση στην Κύπρο, όμως αλήθεια δεν υπάρχει θέμα προτεραιοτήτων; Γίνεται η γ.γ. της ΠΕΟ να απουσιάζει από μία τόσο σημαντική συζήτηση που αφορά τον υποψήφιο του κόμματος;

Ντροπή για τους 11

Τον Φεβρουάριο του 2021, η αστυνομία είχε βγει στους δρόμους με τον θρυλικό Αίαντα για να αποτρέψει με κάθε τρόπο μία ειρηνική πορεία των «Ως Δαμέ» κατά της διαφθοράς. Τα αποτελέσματα εκείνης της μέρας, είναι σε όλους γνωστά, με αποκορύφωμα τον τραυματισμό της νεαρής Αναστασίας από την αλόγιστη χρήση του Αίαντα. Αυτό που δεν είναι γνωστό βεβαίως, είναι πως ενώ οι ποινικές ευθύνες των αστυνομικών για τη χρήση του Αίαντα καθυστερούν προκλητικά, οι 11 συλληφθέντες εκείνης της μέρας βρίσκονται αντιμέτωποι με καταγγελίες που αφορούν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Η δίκη αυτή είναι μία δίκη που άπτεται τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επειδή η κυβέρνηση βάσει αυτού φαίνεται να συμπεριφέρεται καθαρά εκδικητικά, ελπίζουμε πως η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετά από αυτή τη δεκαετία διακυβέρνησής του, θα μείνει στο απυρόβλητο των επικρίσεων, με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματός του, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του που τον ευγνωμονεί και τον διαπραγματευτή του στο Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση