ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στης Εζεκία Παπαϊωάννου το δύσκολο μονοπάτι

Όπως μαθαίνει η στήλη, στο ΔΗΚΟ έχουν ήδη ξεκινήσει να κτίζουν το αφήγημα γύρω από το πώς θα χειριστούν τη σύμπλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Κάτω από το χαλί

Το ρεύμα που έχει η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται να είναι μια κάποια λύση για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ ώστε να κρύψουν πίσω από αυτά την πιθανή κατρακύλα των ποσοστών τους. Η εξασφάλιση μάλιστα και μιας θέσης στο κυβερνητικό σχήμα θα έδινε ανάσες ζωής στα δύο κόμματα, που αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα κυρίως σε σχέση με τη συμπόρευση και συνεργασία των στελεχών τους.

Ένας καρογιανικός Νικόλας

Όπως μαθαίνει η στήλη, στο ΔΗΚΟ έχουν ήδη ξεκινήσει να κτίζουν το αφήγημα γύρω από το πώς θα χειριστούν τη σύμπλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει τα κλειδιά του κόμματός του μετά από αυτή τη συνεργασία. Αυτός είναι ο λόγος που θα εφαρμόσει την καρογιανική πολιτική. Όχι μόνο γιατί πρώτιστος στόχος του θα είναι η σύμπλευση με τον νικητή. Θα ζητήσει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο μόνος συνομιλητής, όπως άλλωστε έκανε ο Καρογιάν με τον Χριστόφια το 2008. Και το πρόσωπο το οποίο θα αποφασίσει ποιοι θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτό θα λύσει όπως λέγεται το πρόβλημα διαρροών, όπου το κάθε ΔΗΚΟϊκό στέλεχος θα κάνει το δικό του deal με τον υποψήφιο.

Η καρέκλα του Σιζόπουλου

Μιλώντας πάντως για συμφωνίες και διεργασίες, είναι απορίας άξιο τι θα κάνει τελικά η ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης συναδέλφου Οριάνας Παπαντωνίου, το τελευταίο που πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία της ΕΔΕΚ είναι σε ποιου το άρμα θα ανέβει, αν ληφθεί υπόψη το ότι στελέχη ετοιμάζονται για την απομάκρυνση του Μαρίνου Σιζόπουλου από την προεδρία. Το ερώτημα είναι βεβαίως, τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα, που η ΕΔΕΚ διαλυόταν και διασυρόταν στο ΤΑΕ.

Τα αίσχη

Κάποιοι φαίνεται παίζουν με τη νοημοσύνη μας αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι εντός της Ad Hoc επιτροπής της Βουλής όπου προεδρεύει το ΕΛΑΜ έγινε ψευδής καταγγελία ότι δήθεν απετράπη τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση σε σχολείο στοχοποιώντας μάλιστα συγκεκριμένο αλλοδαπό μαθητή. Η καταγγελία έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου Πουρνάρα αν και δεν υπάρχει η παραμικρή σύνδεση. Τυχαίο;

Η ανάγκη λήψης μέτρων

Το σίγουρο είναι πως η ψευδής καταγγελία είχε ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό του εν λόγω μαθητή και την αχρείαστη αναστάτωση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναμένουμε να γίνουν κάποιες κινήσεις, ούτως ώστε οι προσκεκλημένοι της Βουλής να αντιλαμβάνονται πως δεν μιλούν σε καφενείο, αλλά πως οι δηλώσεις τους έχουν βαρύτητα. Το δυστύχημα είναι πως τέτοια πρόσωπα που μιλούν χωρίς στοιχεία και με εμφανή δόση ρατσισμού, έχουν έστω και εμμέσως ρόλο στην εκπαίδευση.

Η παροχολογία

Διανύουμε προεκλογική περίοδο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος εξαγγέλλει ότι «Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές και αναπτυξιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 315 εκατομμυρίων ευρώ έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» στον τομέα «Κράτος Πρόνοιας – Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς». Μέτρα για να εξοφλούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος που αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 48% πότε θα ανακοινωθούν;

Περί παιδείας

Είναι λες και λύσαμε όλα τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και αυτό που μένει τώρα είναι η αλλαγή ωραρίου. Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Δημιουργία σχολείων με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλαγή νοοτροπίας, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ουσιαστική στήριξη παιδιών με προβληματικές συμπεριφορές, ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ας μεγαλώσουμε παιδιά με ελεύθερο πνεύμα και κριτική διάθεση και μετά αποφασίζουμε και τι ώρες θα βρίσκονται εντός των σχολικών μονάδων. Άλλωστε μπορεί να αυξηθούν κατά πολύ αν τα φροντιστήρια παραμείνουν στο παλιό κακό εαυτό της Παιδείας μας…

Αναβίωση Μ. Παρασκευής

Μεγάλη Παρασκευή θύμιζε το κλίμα στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση και κατάληξη στο όνομα του Αντρέα Μαυρογιάννη ως του υποψήφιου της αρεσκείας τους. Σύντροφοι αντάλλαξαν σκληρές κουβέντες και οι τόνοι σε κάποιες περιπτώσεις ανέβηκαν επικίνδυνα. Τώρα μένει το κόμμα να βγει –αν είναι δυνατόν– αλώβητο και η ηγεσία να πείσει ότι η συγκεκριμένη επιλογή εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του κόμματος της Αριστεράς.

Το ωρολόγιο και το ωράριο

Βλέποντας πάντως την επόμενη μέρα στην Παιδεία, καλό είναι να δούμε πώς θα χειριστούμε και την Επιτροπή Παιδείας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται ούτε τα στοιχειώδη. Ούτε τα στοιχειώδη αν ληφθεί υπόψη πως η ευφάνταστη ιδέα του για την αλλαγή του ωραρίου, έγινε την ώρα που συζητείτο η αλλαγή του ωρολόγιου προγράμματος. Προφανώς δεν γνωρίζει πως άλλο το ωρολόγιο πρόγραμμα και άλλο το σχολικό ωράριο. Το κατά πόσο ήταν συνεννοημένος με τον υπουργό Παιδείας είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό που λέγεται στο παρασκήνιο είναι πως ο Προδρόμου ήθελε να συναινέσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, γνωρίζοντας εξαρχής πως το ωράριο στα σχολεία αποκλείεται να αλλάξει.

Η γυάλινη οροφή

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις εξαγγελίες του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι στο ενδεχόμενο εκλογής του το Υπουργικό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται στο 50% από γυναίκες. Πολύ διαφορετική προσέγγιση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο στηρίζουν και ο οποίος κουνούσε το δάκτυλο στις γυναίκες προ μηνών, ότι ως περισσότερες (!) θα έπρεπε να στηρίζουν γυναίκες. Παρά τη σωστή πρόταση Αβέρωφ, εξακολουθεί να μας ξενίζει ο τρόπος με τον οποίο περιφέρουν την Αννίτα Δημητρίου, ως τρόπαιο του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ότι δηλαδή βρίσκεται στη θέση εκείνη και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον συναγερμικό πρόεδρο. Αυτό είναι λίγο πατερναλιστικό και σίγουρα αναιρεί όλες τις καλές προθέσεις ίσης εκπροσώπησης.

ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Ντίνος Φοινικαρίδης

Ο δημοσιογράφος Ντίνος Φοινικαρίδης, ο οποίος διέσωσε την αξιοπρέπεια της δημοσιογραφίας, όταν ανώτερός του, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κομματικές βουλές, αποφάσισε να κόψει φιλοξενούμενο στην εκπομπή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Η παραπολιτική: Τελευταία Ενημέρωση