ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog: Οι Οικολόγοι, η πολυσυλλεκτικότητα και ο μεγάλος πόλεμος

= ΔΕΥΤΕΡΑ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η πολυσυλλεκτικότητα των Οικολόγων και ο πόλεμος 

Η πολυσυζητημένη πολυσυλλεκτικότητα των Οικολόγων δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στο ίδιο το κόμμα, αλλά και σε άλλα κόμματα, κυρίως στα τρία μεγαλύτερα και περισσότερο στο ΑΚΕΛ. Γιατί από το κόμμα του λαού είναι που φαίνεται να απορροφά τους περισσότερους νέους ψηφοφόρους του, σύμφωνα με τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων. Το ΑΚΕΛ, όπως ακούω, αξιολογεί πολύ σοβαρά αυτή την εξέλιξη και έχει ήδη δρομολογήσει αντιδράσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να περιορίσει το ρεύμα προς τους Οικολόγους. Σύμφωνα με ανάλυση που υπάρχει στα ψηλά δώματα της Εζεκία Παπαϊωάννου, οι Οικολόγοι φαίνεται να απορροφούν από το ΑΚΕΛ γύρω στις 6.500 ψήφους, αριθμό διπλάσιο από όσους ελκύουν από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. 

Η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, μου ανέφερε πως από μια πολύ πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα προέκυψαν σαφέστατες προτροπές και οδηγίες. Αληθεύει πως μία από τις οδηγίες αφορούσε την προσέγγιση συγκεκριμένων ομάδων μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Η αποτελεσματικότητα των οδηγιών που έχουν δοθεί θα εξεταστεί με τα ευρήματα νέας έρευνας, η οποία έχει παραγγελθεί με συγκεκριμένα ερωτήματα και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Αντιδράσεις για την ενδυνάμωση των Οικολόγων υπάρχουν και από τον ΔΗΣΥ και από το ΔΗΚΟ, αλλά δεν έχουν φτάσει στα όρια του πολέμου που μαίνεται εδώ και μήνες μεταξύ Οικολόγων και ΕΔΕΚ. Όπως μαθαίνω, οι Οικολόγοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλήξουν την ΕΔΕΚ, θεωρώντας ότι μπορούν να αυξήσουν το ρεύμα ΕΔΕΚιτών ψηφοφόρων προς το κόμμα τους. Από την ΕΔΕΚ πάλι, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να καταδείξουν ότι οι Οικολόγοι δεν έχουν ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό και ότι οι πρόσφατη «επίφαση» δημοκρατικότητας οφείλεται καθαρά σε ψηφοθηρικούς λόγους. Μία θέση που επαναλαμβάνουν και τα άλλα επηρεαζόμενα κόμματα επενδύοντας στην αλλαγή του κλίματος όσο σοβαρεύει ο προεκλογικός. Τα πρόσφατα συμβάντα στους Οικολόγους φαίνεται πάντως να αξιοποιούνται αρκούντως από τα άλλα κόμματα, τα οποία αναμένουν τις νέες δημοσκοπήσεις για να βγάλουν νέα συμπεράσματα.

Πολιτικός ηγέτης αναμένει εντός της εβδομάδας μια πολύ σημαντική δημοσκόπηση που έχει παραγγείλει. Ένα από τα πρώτα στοιχεία που έθεσε προς διερεύνηση είναι οι διαρροές του κόμματός του προς τους Οικολόγους αλλά και προς τους Ανεξάρτητους της Θεολόγου. 

Τους εξόργισε σχεδόν όλους

Αυτό που δέχθηκε ο Οδυσσέας-Τσακ Νόρις την Παρασκευή από τη Βουλή και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών, ακόμα και ΔΗΚΟϊκών δεν ήταν απλή κατσάδα. Ήταν οργή. Η αντίδραση του προέδρου Αδάμου μετά την ψηφοφορία τα είπε σχεδόν όλα. Σε έντονο ύφος ανέφερε : «Δεν θα αποδεχθώ ξανά άλλη λίστα στη Βουλή» και συμπλήρωσε με νόημα: «Εκείνοι που εν μάγκες να βγαίνουν να τη δημοσιοποιούν. Συγγνώμη κιόλας. Είμαι θυμωμένος και στεναχωρημένος για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στη Βουλή των αντιπροσώπων. Εμένα αυτό το θέμα με προσβάλλει».Ο λόγος που έγραψα πως η δήλωση Αδάμου τα είπε σχεδόν όλα είναι επειδή έχω υπόψη μου και άλλες, πολλές αναφορές βουλευτών για την «πονηρή» και καθαρά «πολιτική» δράση του Οδυσσέα-Τσακ Νόρις. Για να μην αναφέρω και τα βέλη που ξεκάθαρα του έριξε ο Άντρος Κυπριανού κατά την ομιλία του. Πάντως, και βουλευτές του ΔΗΚΟ (όχι μόνο ο Κουλίας) μίλησαν για ανθρωποφαγία και λαϊκισμό που προωθήθηκε από τον ίδιο τον γενικό ελεγκτή, ο οποίος «εργαλειοποίησε ξανά τη Βουλή». Εξάλλου του το είπαν και με την απόφαση της Βουλής και τη σκληρή αναφορά ότι η λίστα του υποβλήθηκε στο Σώμα χωρίς να του δώσουν οποιονδήποτε όρο εντολής φορτώνοντας στη Βουλή την ευθύνη για τη δημοσιοποίησή της. 

Τι τελικά τους... ενώνει; 

Άκουγα το βράδυ της Πέμπτης στο ΡΙΚ τη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για την επέτειο της 1ης Απριλίου και τη σημερινή φάση του Κυπριακού. Και διερωτήθηκα με ποια κριτήρια μπορεί να υπάρξει ποτέ περιθώριο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ, αφού οι θέσεις που εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους τους ήταν για άλλη μία φορά εκ διαμέτρου αντίθετες. Ιδιαίτερα, όταν τους άκουγα να μιλούν για τη λύση του Κυπριακού και την Πενταμερή διαπίστωσα ξανά, όπως και όλοι, ότι οι θέσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν είχαν σχεδόν καμία διαφορά, ενώ τις θέσεις του ΔΗΚΟ από αυτές του ΑΚΕΛ τις χώριζε το… χάος.

Μόνο οι ψηφοφόροι βλέπουν άραγε αυτή τη διάσταση; Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν την έχουν αντιληφθεί; Είναι να απορεί κανείς: Τι είναι αυτό που ενώνει το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, εκτός από την έχθρα τους κατά του Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, όταν στα βασικά θέματα πολιτικής και οικονομίας δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες συγκλίσεις;

 

ΚΟΥΙΖ: Ποιος βουλευτής κινδυνεύει μετά την αυτοδιάλυση της Βουλής να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου από πολίτες με τους οποίους ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση; Αληθεύει ότι τον καταγγέλλουν για βιαιοπραγία;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση