ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Βρήκαμε τη λύση του Κυπριακού! Αλληλούια

=16 ΜΑΡΤΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Έκατσα προχθές να παρακολουθήσω τις ειδήσεις του ΡΙΚ. Κάποιοι, χαϊδευτικά, το λένε και ΦΡΙΚ (freak) και πιστέψτε με μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους. Εγώ πάντως θα μπορούσα να τους προτείνω και το ΧΡΙΚ: Χριστοδουλίδειο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνο…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει…

Για κάθε ανθρώπινο πρόβλημα υπάρχει μια λύση που είναι απλή, ξεκάθαρη και απολύτως λάθος. H. L. Mencken

Γνώριμο ήταν το μοτίβο που παρακολουθούσα αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ ακριβώς από πού. Μετά από μερικά λεπτά αποκοιμήθηκα και ξύπνησα λίγη ώρα αργότερα. Το κρατικό κανάλι έδειχνε ακόμη τον Πρόεδρο να κατεβαίνει από αεροπλάνα, να χαιρετά κόσμο, να περπατά σε κόκκινα χαλιά, να παραλαμβάνει βραβεία και διακρίσεις σαν βετεράνος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, σαν έτοιμος από καιρό για όλα αυτά…

Και ξαφνικά θυμήθηκα από πού ήταν γνώριμο αυτό το μοτίβο δελτίου ειδήσεων: από την εποχή του -εγώ είμαι η Κύπρος- Μακαρίου, όπου το Δελτίο ξεκινούσε με το τι είχε κάνει εκείνη τη μέρα ο Εθνάρχης και συνέχιζε μέχρι το τέλος με το τι θα κάνει την επόμενη μέρα ο Εθνάρχης. Αν περίσσευε χρόνος από τις δραστηριότητες του Εθνάρχη, προς το τέλος μας έλεγαν και τον καιρό και πως «ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών ήταν πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.» Τι μεγαλεία ζούμε Θεέ μου.

Το ότι είμαστε στα πρόθυρα του τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, τα κόκκινα δάνεια πνίγουν τους πολίτες και καταρρέει η παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να απασχολούν και ιδιαίτερα το ΧΡΙΚ, ειδικά όταν έχει να καλύψει ταξιδάκι του νέου Προέδρου. Είναι ειδησούλες που μπορούν να περιμένουν λίγο πριν το δελτίο καιρού. Και φυσικά ο κάθε λαός έχει το ίδρυμα που του αξίζει, είτε αυτό είναι ψυχιατρικό είτε είναι ραδιοτηλεοπτικό. Προφανώς το χρήμα πολλοί εμίσησαν το γλείψιμο της εξουσίας κανείς.
Θέλουμε λοιπόν να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα με ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ ωραίο ακούγεται. Και δημιουργώντας ακόμη ένα υπουργικό συμβούλιο -αφού βρε μπαγάσες το πρώτο δεν σας πολύ άρεσε- στην Ελλάδα. Και αυτό μια χαρά ιδέα ακούγεται. Ίσως μάλιστα βολέψουμε και άλλους υπουργούς, ακόμη και την Ελένη Θεοχάρους.

Δεν μας νοιάζει αν η απέναντι πλευρά δεν εγκρίνει αυτή τη μέθοδο και σε αντιπερισπασμό σκληρύνει τη θέση της. Τι μας νοιάζει εμάς τι σκέφτονται οι απέναντι (με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε την οποιαδήποτε λύση); Εμείς θα κάνουμε τις θριαμβευτικές δηλώσεις μας και θα πούμε όσα θέλει να ακούσει το εκστασιασμένο πλήθος. Θα προσφέρουμε «άρτον και θεάματα». Στο φινάλε θα βγάλουμε και πανηγυρικές φωτογραφίες. Όρθιος -και θριαμβευτής- επί των ερειπίων του Κυπριακού. Χαιρετώντας τα πλήθη σαν ένας νέος Μακάριος.

Είδατε όμως πόσο ενδιαφέρεται ο νέος Πρόεδρος για το κυπριακό όλοι εσείς που τον κατηγορούσατε ότι τάχα θέλει απλώς να το θάψει; Είδατε πόσα ταξίδια, πόση κινητικότητα, πόσες δραστηριότητες; Η επόμενη φάση είναι η αναμενόμενη ανακοίνωση περί τουρκικής αδιαλλαξίας κλπ κλπ. Ακολούθως περιμένουμε να περάσουν τα επόμενα 5 χρόνια για να επαναφέρουμε την κινητικότητα στο κυπριακό, λίγο πριν τις εκλογές. Ή μέχρι να κερδίσουμε πολλούς βαθμούς στην κάρτα του frequent flyer. Ως τότε προβλέπω πως θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα…

Λυπάμαι για την έμφυτη μου απαισιοδοξία και που χαλώ το κλίμα ενθουσιασμού. Αλλά, το έργο αυτό, που θυμίζει έντονα «Νέες Στρατηγικές», κάπου το χουμε ξαναδεί. Και το τέλος είναι γνωστό…

Αν θυμάστε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ μας το είχε πει ξεκάθαρα πώς ο Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Μακάριος. Πού να ξέραμε οι κακόμοιροι ότι μιλούσε σοβαρά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση