ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ένα μεγάλο Debate με πολύ μεγάλες μικρότητες και ένα «άτε σιόρ»

= ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Και άρωμα κυπριακής παραδοσιακής βραδιάς στο ψεσινό debate αφού είχαμε μέχρι και κυπριακές παροιμίες: «μεν σούζεις τα πόθκια σου πρηχού καβαλλητσιέψεις» είπε ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούσε τον Χριστοδουλίδη σε άλλα στιγμιότυπα υποδηλούσε μια άλλη γνωστή κυπριακή παροιμια, αυτήν που λέει «ανήωστον κολιόν να φκάλει τα μμάθκια σου»! Και είμαι πεπεισμένος πως ο Αβέρωφ θα κέρδιζε πολλούς πόντους στις λαικές μάζες αν στο τέλος του debate έριχνε –αλά Μιχάλης Χατζημιχαήλ- και ένα τσιαττιστό, για παράδειγμα: «εεεεε, Νίκο Χριστοδουλίδη μου, του ΔΗΣΥ μεν κοντεύκεις, εεεε, τζε μεν σούζεις τα πόθκια σου, πρηχού καβαλλητσιέψεις»!

Φυσικά, ο ταλαίπωρος κύπριος πολίτης που στο τέλος του μήνα δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς δόσεις και άλλες υποχρεώσεις, παρακολουθώντας τις χαριτωμενιές των «ηγετών» του, πολύ πιθανόν να σκεφτόταν μία άλλη πιο ταιριαστή κυπριακή παροιμία: «άλλοι ψυχομαχούν τζε άλλοι…». Τη λέξη που λείπει μπορείτε να τη συμπληρώσετε με τη φαντασία σας.
Σε άλλο σημείο είχαμε άρωμα της γνωστής εκπομπής μόδας «your style Rocks» όταν και πάλι ο κύριος Αβέρωφ, με άνεση τηλεοπτικού fashionista, σχολίασε τις ενδυματολογικές επιλογές των παρουσιαστριών με αναφορά στο χρώμα των φορεμάτων τους. Έλειπε μόνο η Βίκυ Καγιά για να σχολιάσει τα παπούτσια με τα οποία συνδίασαν το φόρεμα τους, και να πει, για παράδειγμα: «η κυρία Πέτρα Αργυρού, επειδή είναι ψηλή, πρέπει να αποφεύγει το ψηλοτάκουνο»!

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά! Lawrence Peter, Καναδός συγγραφέας

Για την Ιστορία –που σίγουρα καταγράφει αυτές τις ιστορικότατες στιγμές για τον μελετητή του μέλλοντος- η μια φορούσε μπλε και η άλλη λευκό, οπότε υποθέτω τις παρομοίασε με ελληνική σημαία. Το χιουμοράκι δεν πέτυχε να σπάσει τον πάγο, αλλά σίγουρα έχουμε ακούσει πολύ πιο ξεκαρδιστικά ανέκδοτα από τον -συμπαθέστατο κατά τα άλλα- Φούλη, όπως όταν μας ανέλυσε το «πόθεν έσχες» του και βρέθηκε να πληρώνει δόσεις εκατομμυρίων με εισοδήματα 800 ευρώ το μήνα! Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, στο θέμα «πόθεν έσχες» εξίσου κωμικές ήταν οι δηλώσεις πολλών άλλων πολιτικών μας. Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε…
«Στις κυπριακές εκλογές υπάρχουν συνήθως πολλοί υποψήφιοι αλλά στο τέλος εκλέγεται πάντα ο παφίτης» είπε κάποιος σε παρέα οπαδών του Αβέρωφ και όλοι γέλασαν. Μετά θυμήθηκαν πως παφίτης είναι και ο Χριστοδουλίδης και κάπου εκεί το χαμόγελο μούδιασε. Σε κάθε περίπτωση στο στρατόπεδο Αβέρωφ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μεγάλη ανατροπή. Στο μυαλό πολλών γυροφέρνει και η θρυλική ατάκα του Αλέξη Γαλανού για τον Βασιλείου: «η πεζίνα του έλειψεν»! Θέλουν να πιστεύουν πώς με παρόμοιο τρόπο θα λείψει και «η πεζίνα του Χριστοδουλίδη». Οψόμεθα.

Κατα τη διάρκεια της βραδιάς σχεδόν όλοι κατηγορούσαν σχεδόν όλους τους άλλους για αναξιοπιστία και σχεδόν όλοι είχαν δίκιο.
Σε άλλο σημείο είχαμε έντονο διαξιφισμό ανάμεσα σε Μαυρογιάννη και Δημητριάδη. Από τη μία ο εκνευρισμός Μαυρογιάννη με τον άλλο «ανεξάρτητο» υποψήφιο –μόνο ο ένας εκ των δύο είναι ανεξάρτητος χωρίς εισαγωγικά, για να είμαστε ειλικρινείς- είναι δικαιολογημένος αφού ο δεύτερος φέρεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό ακελικών ψηφοφόρων που θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικό για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο, μια μάχη που πιθανόν να κριθεί με διαφορά ελάχιστων ψήφων. Από την άλλη, ο κύριος Μαυρογιάννης δεν πρέπει να ξεχνά πώς σε περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο θα χρειαστεί την απόλυτη στήριξη Δημητριάδη και μέχρι την τελευταία ψήφο των υποστηριχτών του για να έχει ελπίδες εκλογής. Πρέπει λοιπόν να τον γρονθοκοπάει μέχρι τον πρώτο γύρο και μετά να τον χαϊδεύει για τον δεύτερο! Όπως και να το κάνουμε αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο εγχείρημα!

Σε κάποια φάση ο κύριος Μαυρογιάννης αποφάσισε να χτυπήσει με δεξιό κροσέ τον κύριο Δημητριάδη κατηγορώντας τον για τις υποθέσεις διεκδίκησης περιουσιών στα κατεχόμενα τις οποίες διαχειρίζεται το δικηγορικό του γραφείο. Ο κύριος Δημητριάδης δέχθηκε το χτύπημα στο σαγόνι αλλά δεν τέθηκε νοκ άουτ! Αντιθέτως σηκώθηκε πριν ο διαιτητής μετρήσει μέχρι το δέκα και απάντησε με αριστερό κροσέ συνοδεύοντας το με την κυπριακή φράση «άτε σιόρ παραίτα με». Τόσο βαριά κυπριακά σε τηλεοπτικό στούντιο είχαμε να ακούσουμε από την εποχή του μακαρίτη Σπύρου Κυπριανού.

Το θέμα είναι να προσέξουν όλοι οι υποψήφιοι τη συμπεριφορά και τις εκφράσεις τους ώστε να μην οδηγήσουν ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους στο να αναφωνήσουν «άτε σιόρ παραιτάτε μας ούλλοι»!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση