ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Πολυκάρπου, η ΚΙΣΑ, ο αντιρατσισμός και η υποκίνηση μίσους

= ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στην Κύπρο μόλις έχει αρχίσει η δημόσια συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ, τις επιχορηγήσεις που δέχονται και τη δράση τους. Αιτία είναι η έντονη κριτική που δέχονται τελευταία κάποιες ΜΚΟ και άτομα που τις εκπροσωπούν, κυρίως για την αδιαφάνεια με την οποία λειτουργούν και τον τρόπο που ξοδεύουν τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν. Φαίνεται πως η διαφάνεια στην Κύπρο δεν είναι χρόνιο πρόβλημα των κυβερνήσεων και των κομμάτων άλλα και των ΜΚΟ, όσο κι αν αρκετές από αυτές υποτίθεται ότι την πολεμούν.
Και για να μη βάζω όλες τις ΜΚΟ στο ίδιο καλάθι θα κάνω σήμερα ονομαστική αναφορά σε μία από αυτές που συγκεντρώνει όλο και περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της για τους λάθος λόγους. Πρόκειται για την ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό) της οποίας έμμισθος εκτελεστικός διευθυντής για περισσότερα από δέκα χρόνια είναι ο Δώρος Πολυκάρπου που έχει επανειλημμένα απασχολήσει τα ΜΜΕ αλλά και τα δικαστήρια.

Ο Πολυκάρπου βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Η μία αφορά τις καταγγελίες που έγιναν από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί σε δύο επιτροπές που προεδρεύουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, η Ελένη Μαύρου και ο Ανδρέας Φακοντής, όποτε υπάρχει θέμα για το προσφυγικό ή το μεταναστευτικό καλείται πάντα ο Δ. Πολυκάρπου, «ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε υπέρ του Αττίλα, κατηγορώντας μάλιστα τον δημοσιογράφο Τάκη Αγαθοκλέους ως φασίστα».

Γιατί δεν γνωρίζουμε κανένα άλλον από την ΚΙΣΑ παρά μόνο τον Πολυκάρπου;

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα από τα προκλητικά σχόλια του Πολυκάρπου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσίευσε μια μονταρισμένη φωτογραφία με γερανό να σηκώνει άγαλμα του Γεώργιου Γρίβα και έγραψε: «Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας και να λέμε μπράβο με την ψυχή μας σε αυτούς που αποκαθήλωσαν σε Η.Β., Βέλγιο κ.λπ. τα αγάλματα όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας!»

Κάποιοι διερωτήθηκαν πώς και γιατί συνδέει τον Γρίβα με τον φυλετικό ρατσισμό στις ΗΠΑ και άλλοι γιατί δεν αντέδρασε ποτέ για τα αγάλματα που στήθηκαν στα Κατεχόμενα και για την τουρκική σημαία που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο με το ρατσιστικό σύνθημα από κάτω. Αυτά όμως είναι ερωτήματα που μάλλον θα μείνουν αναπάντητα.

Η τρίτη περίπτωση αφορά την καταδίκη του Δώρου Πολυκάρπου, του Δώρου Μιχαήλ και του Δ.Σ. της ΚΙΣΑ για δυσφήμιση κατά του δικηγόρου Χρίστου Κληρίδη. Οι καταδικασθέντες αναγκάστηκαν μάλιστα από το δικαστήριο να αποζημιώσουν τον Χ. Κληρίδη με 10.000 ευρώ για τη δυσφήμιση που του προκάλεσαν με κείμενο που συνέταξαν τον χαρακτήριζαν ως εθνικιστή, ρατσιστή, άτομο που παρακινεί αναγνώστες «στο μίσος» και διάφορα άλλα. Και όλα αυτά, σύμφωνα με το δικαστήριο, επειδή ο Χρίστος Κληρίδης υπερασπίστηκε τον διαχειριστή ενός μπλογκ όπου είχε γίνει σχόλιο (όχι από τον διαχειριστή) το οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Χρίστος Κληρίδης είχε δημόσια κατακρίνει. Για να καταλήξει το δικαστήριο πως «το μεγαλύτερο «ατόπημα» του Χ. Κληρίδη ήταν ότι είχε διαφορετικές θέσεις από το δημοσιογράφο Μακάριο Δρουσιώτη και από τους ίδιους (Πολυκάρπου, Μιχαήλ και άλλους της ΚΙΣΑ) σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος».

Αυτή η τελευταία αναφορά του δικαστηρίου πιστοποιεί τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ο Πολυκάρπου με συμπεριφορές και πρακτικές που ξεφεύγουν από τον ρόλο μιας ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα δικαιώματα όσων πλήττονται από αντιρατσιστικές συμπεριφορές.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πολυκάρπου δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο από αντιρατσιστική εκδήλωση στη Λεμεσό. Στην πορεία ακούστηκαν συνθήματα που κάθε άλλο παρά ειρηνιστικά ή αντιρατσιστικά φάνταζαν. Αντιθέτως θυμίζουν συνθήματα που η ΚΙΣΑ καταγγέλλει. Μεταξύ των συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», «βία στη βία της αστυνομίας», «τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «ούτε Λεμεσό, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «φασίστες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες», «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών» ενώ τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στοχοποιούσαν τον σκιτσογράφο «Πιν» του «Φιλελευθέρου». Σε άλλες εκδηλώσεις των ίδιων οργανώσεων ακούστηκαν και συνθήματα που στοχοποιούσαν τηλεοπτικά κανάλια όπως το Sigma.

Ακόμα και ακροδεξιές οργανώσεις δεν πρόταξαν ποτέ μέχρι τώρα παρόμοια συνθήματα σε εκδηλώσεις τους. Είναι να διερωτάται κανείς ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος κάποιων ΜΚΟ και σε τι πραγματικά στοχεύουν, όταν εκπρόσωποί τους καταδικάζονται από δικαστήριο για δυσφήμιση ατόμων που απλώς έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους και όταν σκορπούν συνθήματα που μπορεί να ερμηνευτούν ότι υποκινούν σε βία.

ΚΟΥΙΖ: Γιατί δεν γνωρίζουμε κανένα άλλον από την ΚΙΣΑ παρά μόνο τον Πολυκάρπου; Αληθεύει ότι στενό συγγενικό του πρόσωπο αναλαμβάνει όλες τις υποθέσεις τις οργάνωσης που οδηγούνται στο δικαστήριο και με ποιο κόστος;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση