ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Γιατί ο Αναστασιάδης θύμωσε με την Λουτ; 

= ΠΕΜΠΤΗ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η δήλωση της Λουτ και ο θυμός Αναστασιάδη

Ψάχνονται στο ΥΠΕΞ και στον Λόφο για την αναφορά της Λουτ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν αναμένει πολλά πράγματα από την πενταμερή αφού καμία από τις πλευρές στο κυπριακό δεν μετακινήθηκε από τις απόψεις της.

Όπως ακούω η δήλωση εκνεύρισε τον Αναστασιάδη ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον Χριστοδουλίδη και με τον Μαυρογιάννη με οδηγίες για τον χειρισμό της κατάστασης ενόψει και της επίσκεψης της Λουτ στο Προεδρικό την Κυριακή. Η δήλωση της Λουτ που φανερώνει εξίσωση των θέσεων των δύο πλευρών, παρά την δηλωμένη μετατόπιση της τουρκικής πλευράς από τη συμφωνημένη βάση λύσης, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Και αυτό σε συνδυασμό με την παράλειψη του Γκουτέρες να επισημάνει την τουρκική παρεκτροπή αλλά και την αποστολή πρόσκλησης στην ΕΕ για συμμετοχή στην πενταμερή.

Και ενώ αναμένονται οι επίσημες εξηγήσεις της Λουτ, θεωρείται ότι οι συναντήσεις που θα έχει την Κυριακή με τον Αναστασιάδη και τον Τατάρ θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το τι αναμένεται στην πενταμερή. Αν και απ’ όσα ακούω στο Προεδρικό υπάρχει ήδη σαφέστατη εικόνα για το σκηνικό που θα δημιουργηθεί και έχουν καταλήξει στα δύο πιο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της διάσκεψης και κυρίως για την συνέχεια.

Τριτώνει το κακόγουστο ανέκδοτο με τις λίστες

Η νέα Βουλή θα αποφασίσει, αν τα καταφέρει, για την διαχείριση και της λίστας Γιωρκάτζη και της λίστας Οδυσσέα αφού η τωρινή δεν μπόρεσε να το πετύχει. Χθες η Ad Hoc επιτροπή αποφάσισε να δώσει προθεσμία μέχρι την επόμενη εβδομάδα στα κόμματα για υποβάλουν τις προτάσεις τους για τους όρους εντολής του ελεγκτικού οίκου που θα επιλεγεί για να εξετάσει τις δύο περιβόητες λίστες. Υπενθυμίζω ότι ο ΔΗΣΥ είχε εξαρχής εισηγηθεί την ανάθεση αυτής της εργασίας σε ελεγκτικό οίκο αλλά τα υπόλοιπα κόμματα δεν συναίνεσαν. Χάθηκαν έτσι τέσσερις μήνες κατά τους οποίους τα κόμματα θα μπορούσαν να είχαν προωθήσει ουσιαστικά την διαφάνεια, αν το ήθελαν, και όχι τη συσκότιση και τον λαϊκισμό.

Τα κατάφεραν για άλλη μια φορά να προκαλέσουν τρικυμία σε ένα ποτήρι δίνοντας στη δημοσιότητα τις λίστες, παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτρόπου προστασίας προσωπικών δεδομένων και ενώ γνώριζαν ότι οι λίστες είναι ανεπαρκείς. Ανέχτηκαν την πρόκληση του Γενικού Ελεγκτή να υποβάλει στη Βουλή την δική του λίστα η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε μία τεκμηριωμένη ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από τον Συνεργατισμό. Όπως ανέχθηκαν και την κοροϊδία και τα δημόσια «γαργαλητά» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το κοινό για ανακοινώσεις χωρίς αντίκρισμα και για μαι πολύμηνη διερεύνηση με πολλά έξοδα και χαμένες εργατοώρες για μια λίστα χωρίς αντικείμενο.

Χθες οι βουλευτές αντιλήφθηκαν, ξανά, ότι ο ελεγκτικός οίκος που με καθυστέρηση αποφάσισαν να αναζητήσουν μέσω διαγωνισμού ενδέχεται να μην μπορέσει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ουσιώδη ερωτήματα της έρευνας. Ουσιαστικά στο εξής ένα: Αν υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων σε δάνεια και αναδιαρθρώσεις δανείων από τον πρώην Συνεργατισμό. Και πριν προλάβει να κοπάσει ο κουρνιαχτός από την λίστα Οδυσσέα άρχισε να συζητείται και μια τρίτη λίστα. Αυτή των εκροών καταθέσεων κατά την κλειστή περίοδο του κουρέματος. Δηλαδή το 2013. Με καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας ψάχνουν ακόμη την λίστα εκροών. Λες και δεν μπορούσε τόσα να χρόνια να ανακτηθεί η συγκεκριμένη λίστα εάν υπήρχε πραγματική θέληση γι’ αυτό.

Το κακόγουστο ανέκδοτο πάει να τριτώσει αλλά ίσως όχι για πολύ. Μάλλον μέχρι τον Μάιο που θα ολοκληρωθούν οι βουλευτικές. Μετά θα ξεχαστεί ξανά όπως και τα τόσα χρόνια που πέρασαν και τις λίστες θα τις ξαναθυμηθούν κάποιοι στην επόμενη προεκλογική περίοδο.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση