ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Θα κάψει τα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα η καυτή πατάτα του πορίσματος;

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Η πιο καυτή πατάτα

Παραδόθηκε επιτέλους σήμερα, ύστερα από περιπέτειες, φωνασκίες, αντιπαραθέσεις και αρκετό άγχος, το ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου στον Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόκειται για μια καυτή πατάτα, όπως αρέσκονται οι δημοσιογράφοι να χαρακτηρίζουν κρίσιμα έγγραφα των οποίων η διαχείριση εμπεριέχει κινδύνους και ρίσκα. Ειδικά το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί μία από τις πολύ καυτές πατάτες, αφού έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και κύριο θέμα σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων πολύ πριν ολοκληρωθεί η συγγραφή του και πριν από την υποβολή του.

Η συγκυρία της υποβολής του πορίσματος, πάνω στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, προκαλεί όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και δυναμική να κρίνει ακόμα και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Ήδη με την παράδοσή του ο Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ένα αριθμό-βόμβα. Όπως είπε γύρω στο 52% (51.81%) των πολιτογραφήσεων κρίνονται παράνομες. Η αντιπολίτευση που καραδοκεί εδώ και μήνες ετοιμάζεται για προεκλογικό πάρτι. Από την άλλη ο Γενικός Εισαγγελέας μάλλον θα διερωτάται τι έκανε στην προηγούμενη ζωή του για να τον διορίσει ο Αναστασιάδης Γενικό Εισαγγελέα σε αυτή την περίοδο…Πέραν από την πολιτική και τη νομική διάσταση του θέματος υπάρχουν και κάποια αριθμητικά δεδομένα που τρομάζουν. Το ενδιάμεσο πόρισμα καταλαμβάνει 515 σελίδες ενώ άλλες 3500 σελίδες αποτελούν παραρτήματα. Και μόνο η ανάγνωσή του πορίσματος θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ενώ επίπονη είναι και η εργασία για εξαίρεση των στοιχείων που ενδέχεται να επηρεάσουν ποινικές υποθέσεις. Το σίγουρο είναι πως οι επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι από τις πιο άνετες για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Αντιθέτως. Την ώρα μάλιστα που αφιερώνουν και οι δύο τεράστιο χρόνο για να απαντήσουν και στον Γενικό Ελεγκτή και σε κομματικές φωνασκίες που καθημερινά πληθαίνουν λόγω του προεκλογικού. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι και άλλα λαϊκά δικαστήρια αλλά να οδηγηθούν οι περιπτώσεις που χρειάζεται στα ποινικά δικαστήρια.

Οι ημέρες που έρχονται θα κρίνουν για άλλη μια φορά την σοβαρότητα των πολιτικών δυνάμεων αλλά και την αποτελεσματικότητα της Νομικής Υπηρεσίας και βεβαίως του κύρους της. Θα διαφανεί εάν θα καταφέρουν Σαββίδης και Αγγελίδης να διαχειριστούν την πιο καυτή πατάτα ή αν θα τους κάψει τελικά τα χέρια.

Για το χαμόγελο του Στυλιανού

Προς το παρόν η Νομική Υπηρεσία φαίνεται να κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας για την τραγική υπόθεση του δεκατετράχρονου Στυλιανού που συγκλόνισε την Κύπρο. Ασφαλώς πρόκειται για μια υπόθεση πολύ μικρότερης δυσκολίας από τις πολιτογραφήσεις αλλά άκρως σημαντική για τον τόπο, την φροντίδα ευάλωτων ατόμων, παιδιών και οικογενειών και τον τρόπο λειτουργίας σημαντικών υπηρεσιών, από τις κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι την αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι από το πόρισμα για την υπόθεση προκύπτουν ποινικές διώξεις κατά 12 προσώπων.

Από όσα ειπώθηκαν κρατώ λίγες φράσεις από την ανακοίνωση της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη η οποία πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια για απόδοση, έστω και μεταθάνατον, δικαιοσύνης στην υπόθεση του μικρού ήρωα Στυλιανού. «Εύχομαι ο δρόμος της δικαιοσύνης που τώρα ανοίγεται μπροστά μας να επιβεβαιώσει αυτήν την πορεία, για την τιμωρία και κάθαρση που τόσο απελπισμένα αποζητούσε ο Στυλιανός για την δίκη του δικαίωση και την αντανάκλαση της σε δεκάδες παιδιά που ζουν σε παρόμοια απελπισία. Γιατί χωρίς κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση» αναφέρει, καταλήγοντας: «Εύχομαι σήμερα ο Στυλιανός να μας βλέπει χαρούμενος, που η δίκη του πάλη μπορεί να χαράξει την πορεία για ένα καλύτερα αύριο της για όλα τα παιδιά και τις γυναίκες που υποφέρουν».

Έστω για ένα μεταθανάτιο χαμόγελο του Στυλιανού και για ένα χαμόγελο από όλα τα απεγνωσμένα παιδιά που ζουν παρόμοιες συνθήκες αξίζει τον κόπο να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Να παραδειγματιστούν οι αρμόδιοι και να επανεκκινήσει ο ένα πραγματικά ανθρωπιστικό κράτος.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση