ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Το σχέδιο ανάκαμψης, τα Rafale και το πρώτο κουδούνι  

= ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Το σχέδιο των 4,4 δισ και οι κοκορομαχίες

Μόνο δυνατά γέλια προκαλούν οι νέες κοκορομαχίες και αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για το σχέδιο ανάκαμψης των 4,4 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε χθες ο Αναστασιάδης. Η κύρια κατηγορία τους κατά της κυβέρνησης είναι ότι παρουσίασε το σχέδιο με παλαιοκομματικό τρόπο στην προεκλογική περίοδο. Λες και αν είχαν οι ίδιοι την διακυβέρνηση θα συμπεριφέρονταν με «ανωτερότητα» και θα το άφηναν για μετά τις εκλογές.

Δεν λέω είμαστε μαθημένοι στην ανωτερότητα όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα των τριών πρώτων που έχουν διοικήσει για δεκαετίες, είτε από μόνοι τους, είτε με μεταξύ τους συνεργασίες. Όπως μαθημένοι είμαστε και στην άρνηση των παλαιοκομματικών μεθόδων από μέρους τους τώρα που έχουν όλοι γίνει υποδείγματα κομμάτων, μοντέρνων και… υπεράνω.Η πιο μεγάλη πλάκα είναι η απάντηση που έδωσαν εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων όταν ερωτήθηκαν εάν θα έπρεπε ο Πρόεδρος να παραλείψει την παρουσίαση του σχεδίου ανάκαμψης και να το άφηνε για μετά τις βουλευτικές. Και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ και ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υποστήριξαν πως η παρουσίαση του σχεδίου θα έπρεπε να γίνει αφού ήρθε η ώρα του αλλά όχι με τόσα «θα» και «θα» και με αυτό τον παλαιοκομματικό τρόπο…Πότε θα τελειώσουν οι βουλευτικές να πάμε επιτέλους στην ουσία; Και η ουσία είναι ότι τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επίσημα στις πρόνοιες του σχεδίου μέσα από τη Βουλή. Ας ελπίσουμε χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες για το καλό των ψηφοφόρων που κάθε τρεις και λίγο όλοι επικαλούνται τους τελευταίους μήνες.  

Έρχονται τα Rafale

Όλα τα κεφάλια θα γυρίσουν προς τον ουρανό σήμερα για να αντικρίσουν τα μαχητικά Rafale. Η κοινή αεροπορική άσκηση Κύπρου-Γαλλίας «ΤΑΛΩΣ 2021», φέρνει τα γαλλικά μαχητικά άλλη μια φορά στου αιθέρες της Κύπρου. Με την υποστήριξη μάλιστα του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου της Ευρώπης, του Charles de Gaulle το οποίο τα φιλοξενεί και το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η άσκηση, όπως ανακοινώθηκε, εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας και θα διεξαχθεί σε τμήμα του χερσαίου και εναέριου χώρου της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριος σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος του συστήματος αεράμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξάσκηση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε πραγματικές συνθήκες. Πρόκειται Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία σε πολύ ιδιαίτερη χρονική στιγμή.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει και ο ΥπΑμ Χαράλαμπος Πετρίδης ο οποίος έχει και άλλες σημαντικές δραστηριότητες αυτές τις μέρες.Αύριο θα συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Μια συνάντηση από την οποία αναμένονται πολλά. Ιδιαίτερα μετά την έναρξη της προσέγγισης Τουρκίας-Αιγύπτου και τις νέες ταραχές που σημειώνονται στην περιοχή μας.  

Το πρώτο κουδούνι

Η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην «Κ» έχει συζητηθεί πολύ. Ιδιαίτερα το ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου όπου θα συζητηθεί η θετική ατζέντα της Τουρκίας και το σύνολο των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Όπως μου έλεγε διπλωμάτης που γνωρίζει, οι πρόσφατες επιστολές του Αναστασιάδη προς τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ και η συνέντευξη στην «Κ» ήταν το πρώτο κουδούνι. Σύντομα, μου είπε, θα ακολουθήσει και το δεύτερο κουδούνι και αναμένεται να είναι υψηλής έντασης.

 --------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση