ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Είναι η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων Χριστοδουλίδη οι Συναγερμικοί;

= ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τρεις βδομάδες ακόμη. Θα το αντέξουμε. Όμως, όσο πλησιάζουμε στη «μεγάλη» μέρα –που δυστυχώς και με ευθύνη των πολιτικών μας κατάντησε για πολλούς μια αδιάφορη μέρα αποχής- τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίζουν γίνονται πιο μπερδεμένα. Διότι εκεί που ο Αβέρωφ θεωρούσε αντίπαλό του τον Χριστοδουλίδη, τώρα ξαφνικά συνειδητοποιεί πως μπροστά του υψώνεται ένα άλλο σοβαρό εμπόδιο: η άνοδος Μαυρογιάννη. Όλα δείχνουν πως η πρώτη μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε Μαυρογιάννη και Αβέρωφ και θα αφορά το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κονταροκτυπηθούν μέχρι και την τελευταία μέρα της πρώτης Κυριακής. Από την επόμενη μέρα, αυτός που θα περάσει στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να ξεκινήσει το πιο απροκάλυπτο φλερτ όλων των εποχών για να δελέασει τους ψηφοφόρους του υποψηφίου τον οποίο γρονθοκοπούσε μέχρι πριν μερικές ώρες να τον επιλέξουν. Θα δούμε λοιπόν φοβερές κωλότουμπες που θα μείνουν στην Ιστορία. Μηπως θα δούμε και την πρώτη σύμπραξη ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ;

Το ΑΚΕΛ πάντως ξέρουμε τι επιδιώκει σε κάθε εκλογική διαδικασία, τουλάχιστο τα τελευταία δέκα χρόνια: να περάσει στο δεύτερο γύρο και μετά να χάσει αξιοπρεπώς! Προφανώς –και δικαιολογημένα- κάποιοι θεωρούν πως η Διακυβέρνηση Χριστόφια, ειδικά στην διαχείριση των οικονομικών του Κράτους, ευθύνεται για την απώλεια κομματικών ποσοστών και πιστεύουν πως μια προσεκτική Αντιπολίτευση μπορεί να συγκρατήσει απώλειες καλύτερα από μια αδέξια Διακυβέρνηση. Φίλος ακελικός είναι θυμωμένος με την επιλογή του κόμματος διότι θεωρεί πως ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα είχε καλύτερη προοπτικη εκλογής, ενώ ομοιδεάτης του είναι θυμωμένος με το Δημητριάδη διότι θεωρεί πως ίσως στερήσει από τον Μαυρογιάννη την είσοδο στο δεύτερο γύρο.

Οι πολιτικοί είναι παντού ίδιοι: υπόσχονται να χτίσουν γέφυρες ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν ποτάμια! Νικήτα Χρουτσώφ, Σοβιετικός ηγέτης

Δύσκολη πάντως αναμένεται η επόμενη μέρα και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, την παρούσα ηγεσία, το μέλλον, και τη μορφή του κόμματος. Όταν το είπα αυτό σε φίλο του ΔΗΣΥ –ανήκει στα στελέχη που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και επομένως δεν έχει διαγραφεί ακόμη- αυτός με κοίταξε απορημένος: “Γιατί το λες αυτό;” με ρώτησε “Αφού ότι και να συμβεί ο επόμενος πρόεδρος θα είναι συναγερμικός!”

Πάντως, πέραν της πλάκας, σε περίπτωση πού δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και ο Χριστοδουλίδης εκλεγεί αντλώντας πέραν από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Συναγερμού, τότε θα μιλάμε για κάτι το πρωτοφανές: σε απόλυτους αριθμούς θα έχει εισπράξει από τον Δημοκρατικό Συναγερμό περισσότερους ψήφους από όσους θα έχει εισπράξει από οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα κόμματα πού στηρίζουν την υποψηφιότητά του! Αυτή είναι σίγουρα μια σοκαριστική διαπίστωση που αναπόφευκτα γεννά και το εξής βασανιστικό ερώτημα: «πως κάνεις αντιπολίτευση, σαν ΔΗΣΥ, σε Πρόεδρο που εκλέγηκε –σε καθοριστικότατο βαθμό- με τις ψήφους των υποστηρικτών σου;»

Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την ενδεχόμενη ήττα και διάσπαση του ΔΗΣΥ; Ποιος θα αναλάβει να κολλήσει ξανά τα κομμάτια του κόμματος; Ποια θα είναι η μετεκλογική στάση Αναστασιάδη όταν πια θα μπορεί να εκφραστεί πιο ελεύθερα, λιγότερο διπλωματικά και κατ επέκταση πιο ειλικρινά; Ποιες ευθύνες θα αναλάβει ο ίδιος και ποιες θα επιρρίψει αλλού;

Οι δικές μου πληροφορίες λένε πως ο Αβέρωφ θα επιρρίψει μεγάλο μέρος της ευθύνης στις σκιές σκανδάλων της Κυβέρνησης αλλά και στην χλιαρή στήριξή του από τον Πρόεδρο, που μεταξύ μας ήταν too little too late –που λένε και στο χωριό μου-.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για μετεκλογικές αναταράξεις που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό και κομματικό σκηνικό. Είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι -και ανεξαρτήτως των δικών του ευθυνών- ο Αναστασιάδης το δήλωσε, το θέλει και δικαιωματικά θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αυριανού ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ, αν δεν εκλεγεί, μάλλον εκπαραθυρώνεται. Αν όμως εκλεγεί, τότε μπορείς –χωρίς ίχνος υπερβολής- να τον αποκαλέσεις και Εθνάρχη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση